Stellen koelkastdeur

Klaas Z

 • #1
Beste klussers,
Wij hebben een inbouwkoeler, waarvan de deur op het keukenpaneel is geschroefd.
Dus het zgn. deur-op-deur-systeem, waarbij het voorpaneel via scharnieren met de
zijkant van de keukenkast is verbonden.
Ik heb al heel wat kastdeurscharnieren bijgesteld om deuren goed/vlak/recht te laten sluiten,
maar helaas kan ik niet bij de juiste schroeven komen om het voorpaneel
(en dus ook de koelkastdeur) beter te laten sluiten.

Vraag: wat moet ik doen om bij die scharnierschroeven te kunnen komen?
Ik zou het liefst de koelkast 3 cm naar achteren willen duwen, maar kan/mag dat?

Heel graag advies.
Koelkastdeur.jpg
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #2
Deze scharnieren zijn niet op die manier te stellen je zult de kast naar voren moeten halen en dan kun je doormiddel van de slopgaten het e.e a een beetje stellen maar je stelt normaal gesproken bij koelkast niet de scharnieren maar de beugels waarmee het paneel zit gemonteerd ten opzichte van de koelkast.

De beugel boven op kun je iniedergeval gebruiken met de stelschroeven daar. Maar daarvoor moeten wel alle andere beugels links en rechts en evt onder de deur los anders kun je niet stellen.
 

Klaas Z

 • #3
Dank 'Sleutelmeneer' voor je reactie.
Beugels zijn bij deze oudere inbouwkoelkast (d.o.d.systeem) Helemaal niet aanwezig.
De koelkastdeur is op het keukenfront gemonteerd en heeft dus geen verbinding meer met de koelkast. Zie extra foto. Dat front zit met drie normale kastscharnieren aan de zijwand van de keukenkast (de 'ombouw') gemonteerd. Als ik het bovenste of het onderste scharnier kan verstellen, past de (nu wat scheve) koelkastdeur met het frontpaneel weer goed op de koelkast. Punt is nu juist dat ik er niet bij kan.

Zou ik dan toch de koelkast helemaal uit de keukenkast moeten trekken, na verwijdering van 'vasthoudstrips''?

Inbouwkoelkast.2.JPG
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #4
Je maakt letterlijk een foto van de beugel.. laat de scharnieren los. Je demonteert het frontpaneel en hangt hem dan weer terug ter controle dat hij overal los is. Ook schroef je de scharnieren los van de zijkant van de kast (hele kast demonteren en naar voren halen dus) zodat hier bewegingsruimte op komt. En dan ga je boven draaien met de stelschroeven die onder de beugel zit tot deze goed zit en dan schroef je hem weer vast.

Inbouwkoelkast.2.JPG
 

Klaas Z

 • #5
Misschien begrijpen wij elkaar verkeerd, maar volgens mij heb ik met een beugel niets te maken.
Het gaat er juist om dat ik niet bij de stelschroeven van de keukenfront-scharnieren kan komen. Zie de cirkel om het betreffende scharnier. Als ik daar wel bij zou kunnen, kan ik het front (incl. de koelkastdeur) zo afstellen dat de boel weer goed sluit.

Het komt er denk ik nu dus op neer om de hele koelkast leeg te maken en uit de keukenkast te trekken om eindelijk bij die drie scharnieren te kunnen komen.

Vriendelijke groet,
Klaas

inbouwkoeler.3.jpg
 

Bademutze

 • #6
Volgens mij zitten deze scharnieren vast aan de koelkast, als je de kruiskop die zichtbaar in het scharner zit losmaakt , en de andere schroeven die de kast op zijn plek houden ook, dan schuif je de koelkast inclusief scharnieren zo naar voren.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #7
Het zijn geen keukenscharnieren maar koelkast scharnieren. Ze zien er alleen uit zoals de scharnieren van de keuken. Dus de koelkast moet eerst naar voren. En dan kun je overal bij MAAAAR.... Je stelt zo een deur op deur koelkast paneel niet aan de scharnieren maar aan de beugels normaal dan komt het hele paneel omhoog of omlaag ten opzichte van de koelkast. Of links of rechts en zo stel je hem recht. Hij hoeft er dus niet uit om het recht te hangen maar je luistert niet.
Het is ook niet alsof ik uit mn nek lul ..

Scharnieren kun je ook vervangen als ze afhangen.
 
Laatst bewerkt:

Klaas Z

 • #8
Sorry Sleutelmeneer als ik de indruk wek niet te luisteren/lezen. Ik waardeer de reacties zeer!
Voor het complete plaatje voeg ik een foto toe waaruit blijkt dat het keukenfront scheef hangt (en daardoor ook de koelkastdeur, want deur-op-deur).
De schroeven op de beugels, bovenop beide 'deuren' zijn maximaal ingedraaid, waardoor ik vermoed dat ik daar niet of niet voldoende kan corrigeren.

Inbouwkoelkast.5.JPG
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #9
Rechts onder de beugel moet omhoogedraait worden dus eerst alles loshalen op het paneel en dan boven de beugel stellen
 

Klaas Z

 • #10
Mooi als ik de deur van de koeler zo kan corrigeren dat hij weer keurig afsluit. Ik blijf dan toch nog met de vraag zitten hoe ik de paneeldeur rechter kan laten hangen. Of gebeurt dat tegelijk met het verstellen van de beugels? Het blijkt toch ingewikkelder dan ik eerst dacht...
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #11
Okee ik zal het nog een keer proberen uit te leggen.

Scharnieren zitten aan de kast vast en hebben als functie de deur te sluiten. Scharnieren verliezen hun trekkracht en dan sluit de deur slecht of blijft open staan. Deze scharnieren kun je niet stellen. Als ze afhangen maar nog wel sluiten of ze sluiten niet meer. Geen probleem je vervangt de scharnieren en alles is weer koek en ei.

Echter als de scharnieren goed sluiten en niet echt afhangen maar je keukenpaneel zit scheef heeft een deur op deur koelkast de mogelijkheid om het deurpaneel te stellen ten opzichte van de koelkast deur zodat hij mooi recht zit ten opzichte van de rest van de keuken als hij dicht is. Dit wordt met het inbouwen ook al gedaan om het perfect te hangen. Dit doet men doormiddel van de 2 stelschroeven/bouten) die ONDER de beugel zitten die op het keukenpaneel zit geschroeft. Zo kun je als je de schroef omhoogdraait het hele paneel omhoog laten komen of als je ze laat zakken het hele paneel omlaag stellen. Als je echter alleen links of recht een slag of paar slagen geeft zal het deurpaneel maar aan een kant omhoog of omlaag gaan en zo kun je dus iets wat scheef zit recht krijgen. Voorwaarde om iets te kunnen stellen is wel dat je alle bevestigingsbeugels aan de linkerzijde/rechterzijde/onderzijde eerst loshaalt anders kan het deurpaneel niet bewegen. Deze beugels houden namelijk het paneel op zijn plek. Bovenop moet je ook de beugel eerst los schroeven van de koelkast door de 2 bouten die boven op de beugel zit los te halen. Nu kun je de stelschroeven onder de beugel gebruiken om het recht te hangen. Als alles recht zit schroef je alle beugels weer vast (als het goed is kom je op een andere plek dan de oude gaten zodat je opnieuw kunt schroeven, wel even voorboren).

Dus conxclusie : of je scharnieren vervangen of het paneel stellen zoals bovengenoemd verhaal. De scharnieren stellen KAN NIET.
 

Klaas Z

 • #12
Hartelijk bedankt voor je geduld, sleutelmeneer.
Ik ga aan de gang.
Einde topic.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu