Stekkerdoos aan stekkerdoos koppelen

Fmrama

  • #1
Ik lees “kan geen kwaad” tot “niet doen”. Maar toch, ik kan nog niet anders. Maar kan het echt kwaad. Dus de vraag aan de deskundigen hier.
De situatie.
Een stekkerdoos 1 met een telefoon , schemerlamp en een camerabeeldscherm en hieraan ook een stekkerdoos 2. Hierin een router en Daaraan stekkerdoos 3 met erin een videodeurbel en een accespoint. Allemaal(op schemerlamp na) met een trafo stekker van 240v naar 12 volt 1 Amp.
Ik heb stekkerdoos 1 gevoeld maar deze voelt niet warm aan. Stekkerdozen zijn niet geaard.
Als leek zeg ik, er zit zo weinig vermogen aan, dat het wel moet kunnen. Graag advies.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Als ik bij mij achter het bureau kijk lijkt het heel erg op wat je hier beschrijft. Dus ik ben niet degene die zegt dat het niet mag :lol: Dat je erover nadenkt is al heel positief :prima: Er zijn ook gevallen waar zonder nadenken wasmachines en andere zware apparaten zo aan elkaar worden geknoopt.

Leg de kabels in ieder geval zo neer dat je er niet over kunt struikelen.
 

Fmrama

  • #3
Ok! Dat stelt me wat gerust.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
De aderdikte is bepalend. Bij de meeste stekkerdozen heeft het snoer een aderdikte van 0,75 of 1 mm2 voor zowel de fase als de nul. Daarmee is het vermogen beperkt (meestal 1360 Watt). De fout wordt gemaakt door in de laatste doos zwaardere apparaten in te pluggen, waardoor de aders in de eerste doos (met al wat daar al op zit) overbelast raken. Ook de stekkerverbindingen kunnen zwaardere vermogens niet aan, en daardoor kan er brand ontstaan.
 
  • Informatief
Waarderingen: Marco_H

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Om te beginnen, er zijn stekkerdozen en stekkerdozen. (tafeldoos is eigenlijk de juiste benaming)
De een is degelijk uitgevoerd met met aders van 1,5mm2 of 2,5mm2 de ander is zo goedkoop mogelijk in elkaar geprutst met aders van 0,5 tot 0,75mm2 aders en soms nog dunner.
Beide voorzien van een keurmerk, maar bij de 1e kun je prima een stekkerdoos op een stekkerdoos aansluiten dat gaat allemaal prima ook als iemand toch besluit de stofzuiger even in een nog vrij stopcontact te prikken.
Bij de andere versie, die je vaak voor een paar euro in de actiebak kunt vinden, ligt het toch wat anders.
Jij weet dat het zo is aangesloten en hebt zelf al het gevoel van "zou het allemaal wel kunnen" maar er zijn ook personen die minder technisch onderlegd zijn.
Zo zie je dat ook even dat kacheltje op zo'n tafeldoos wordt aangesloten of omdat het snoer van het koffie apparaat, vaatwasser of de frituurpan net te kort was maar even zo'n goedkoop ding is aangeschaft.
In die gevallen kan het dus flink fout gaan
verbrande tafeldoos.jpg

met dit als gevolg of nog erger.

Wij krijgen regelmatig de vraag naar de goede tafel/stekkerdozen nadat er een elektra keuring is geweest waar men deze vaak goedkope dingen heeft afgekeurd en men de goede moet gaan gebruiken.
Dus heb je de juiste gebruikt dan is er niets aan de hand, gebruik je ook van die hatseflats dingen dan zou mijn advies zijn om toch de betere te gaan gebruiken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu