Stekker vervangen

Eline87

  • #1
Wij hebben een stopcontact met 2 ingangen. Nu zit deze in een hoek tussen 2 ramen. Deze zit momenteel vol met de beide rolluiken. Deze heeft hebben allebei een eigen stekker en dat is zo'n grote. Het is een oud huis dus hebben boven geen aarde. Mag je deze stekker gewoon vervangen voor zo'n platte zodat er een splitter in de onderste kan zodat er in de bovenste een babyfoon geplaats kan worden? Hoor graag jullie advies. Hieronder een foto van zowel de dikke als de platte stekker die ik bedoel.

euro-apparaat-stekker-watt-500-w.jpg shuko-apparaat-stekker-watt-3680-w.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Nee, aan een klasse I (geaard) apparaat mag je niet zomaar een stekker zonder aardcontact zetten.

Sterker nog, ik zou willen stellen dat je het rolluik helemaal niet in een ongeaarde contactdoos mag aansluiten. Jammer dat er geen geaarde contactdozen zitten, maar de aanwezige ongeaarde contactdozen zijn natuurlijk nooit bedoeld voor het aansluiten van geaarde apparaten buitenshuis, met alle mogelijke invloeden van vocht. Een contactdoos bestemd voor buitengebruik moest ook vroeger al voorzien zijn van een aardcontact.

Jammer dat er bij het plaatsen van de rolluiken een bocht is afgesneden, maar dit deugt zo niet en is potentieel gevaarlijk. De installatieinstructies van het rolluik zullen ongetwijfeld ook vermelden dat het rolluik geaard moet worden aangesloten. Als er vocht in de componenten binnendringt kan de behuizing van het rolluik onder spanning komen te staan, ik hoop dat er dan niet toevallig een glazenwasser op een ladder staat...

Ik zou een geaarde voeding bij de rolluiken aan (laten) brengen. Dan heb je de huidige contactdoos gewoon helemaal vrij voor de babyfoon.
 
  • Informatief
Waarderingen: Vonken_trekker

Eline87

  • #3
Dit is door een erkend bedrijf geïnstalleerd niet door ons zelf en de stekker van het rolluik heeft geen aarde zoals op de foto te zien. Het huis heeft nou eenmaal geen aarde en gaan we ook niet aanleggen. Enige vraag is mag deze stekker vervangen worden door een platte stekker. Allebei geen aarde en stopcontact ook niet
 
Laatst bewerkt door een moderator:

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
De rechter stekker die je laat zien heeft wél aarde.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Eline87

  • #5
Excuses het is een stekker zonder aarde
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
In dat geval zal het rolluik een dubbel geïsoleerde motor bevatten, als het goed is.

Ja, je mag een ongeaarde stekker vervangen voor een ander model ongeaarde stekker.

Hou wel even de maximale stroom en vermogen van de stekker in de gaten, die platte stekkers zijn meestal geschikt voor maximaal 2,5A / 575W, dat zal voor de doorsnee rolluikmotor ruim voldoende zijn. Mocht jouw stekker andere specificaties hebben of mocht er een hele rij rolluiken tegen de gevel hangen welke met één stekker is aangesloten dan voldoet het misschien niet.
 
  • Like
Waarderingen: Eline87

Eline87

  • #7
Top dan weet ik dus waar ik op moet letten! Het zijn 2 rolluiken op 1 dubbel stopcontact voor de rest zitten er op die groep geen spannende dingen aangesloten alleen de slaapkamers met een tv en lampen. Dank je wel!

Een quote is overdreven als de tekst er net boven staat, mod.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #8
Nu nog goed zoeken naar een losse stekker zonder aarde, als je die al kunt vinden.
Ze zijn er wel, maar niet bepaald gangbaar.
 
  • Like
Waarderingen: Eline87

Eline87

  • #9
In de bouwmarkt niet idd maar wel al online gevonden
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu