Steens muur & houten kap isolatie van 19e eeuws Monument

Willem.b

  • #1
Hallo,

Na veel speuren op dit forum, en ingewonnen informatie bij fabrikanten & instanties, heb ik op bijgaande afbeelding een doorsnede van ons huis uitgetekend. Daarnaast heb ik de mogelijke opbouw van de isolatie pakketen aangegeven.

Vooral voor wat betreft een wel/niet luchtspouw voor de houten kap blijven adviezen uit verschillende hoeken tot op dit moment verschillend.

Het betreft een laat 19e eeuws monument waarvan de kap en wanden geheel vochtvrij zijn. De kap is ongeisoleerd, en er zijn geen folies o.i.d. aangebracht aan de buitenzijde. Op de steensmuren zijn in de jaren '80 zachtboard platen op regels aangebracht.

Vraag 1: Kloppen de verschillende opties A en B volgens de tekening?
Vraag 2: Moet de bovenkant van de spouw ter hoogte van de overgang naar de houten kap afgesloten worden?
Vraag 3: Er vanuitgaande dat de spouw bij voorzetwanden niet geventileerd kan worden naar buiten toe, is het dan bijvoorbeeld raadzaam om ventilatie gaten naar de (droge) kruipruimte te boren?

Verdere op- of aanmerkingen zijn van harte welkom. Groet Willem

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als de lucht uit de spouw de isolatie kan bereiken moet je deze afsluiten.
Idem voor lucht uit de kruipruimte lijk mij niet verstandig dat je deze voor ventilatie gaat gebruiken. Al is de kruipruimte droog, de luchtvochtigheid in die ruimte zal waarschijnlijk toch hoger zijn.
Ook de geisoleerde vloer steenwol moet van een damremmer worden voorzien. Tenzij de houten planken van de vloer met open naden worden gelegd, zodat het een open constructie wordt.

Zover mijn kennis gaat heeft een spouw voor de wanden geen zin. Je muur is zo dik dat lekkage bijna is uit te sluiten. Water van buiten zal de raggels en de isolatie niet bereiken.
 

Willem.b

  • #3
Bedankt Wgb voor je bericht.

De dampremmer is alleen nodig voor de beganegrond vloer die in contact staat met de kruipruimte neem ik aan, maar niet voor de verdiepingsvloer?

Geen spouw, spannend, maar ik snap wat je zegt. Dan zou alleen alleen de damp-dichte folie achter de gipsplaat volstaan, en de damp-open folie kunnen komen vervallen toch?

Het bovenste gedeelte van de kap willen we ongeisoleerd laten (nr 1) om de oorspronkelijke situatie te behouden. De stijle gedeelte willen we wel isoleren (B), en een plafond (nr 2) ook, om behaaglijke slaapvertrekken te krijgen. Hierbij wilden we de isolatie (steen-, glaswol of cellulose) zonder spouw plaatsen. Alleen krijg je in het beschot een warm/koud gedeelte bij de overgang van het plafond (nr 2) naar de koude kap. Weet niet of dat erg is, maar een andere gedachte was om het stijle gedeelte wél met een spouw uit te voeren, waardoor het klimaat onder het hele dakbeschot 'gelijk' blijft, aangezien de spouw dan in contact staat met het ongeisoleerde deel (nr 1)

Ben benieuwd wat jouw gedachte daar over is. Hopende dat ik het duidelijk heb uitgelegd... anders moet ik het even uittekenen.

groet Willem
 

Bernhard

  • #4
Het vocht gaat van binnen door de constructie naar buiten.
Gezien vanaf binnen zal het vocht achter de isolatie kunnen condenseren. Door het aanbrengen van de isolatie zal de temperatuur van de buitenmuur, aan de binnenzijde, veel lager
worden. Het vocht van binnen kan dan op muur en in de isolatie condenseren. Het is altijd beter om de spouw met buitenlucht te ventileren. Dat kan met spouwrooster, te plaatsen in de voeg. Zie de foto.
Voor de duidelijkheid. Water komt van buiten en vocht komt van binnen.
Het aanbrengen van een dampmembraanfolie aan de buitenzijde van de dak isolatie geeft extra zekerheid bij een eventuele daklekkage. bernhard
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Over de begane grondvloer heb ik niets vermeld.
De dampopenfolie kan vervallen, deze lijkt mij niet nodig in verband met de dikte van de muur.

Het bovendeel van de kap wordt niet geisoleerd, je wil daar niets aan veranderen, dus wordt die ruimte kouder. Mede omdat er door de isolatie geen warmte meer naar de ruimte 1 gaat. Daardoor kan het verschil bij 2 te groot worden, wel erg het is de slaapkamer er onder. Daarom moet er onder die isolatie van het plafond 2 (steen-, glaswol of cellulose) een dampremmer worden aangebracht.
Tenzij je een vloer met naden tussen de planken maakt, waardoor vocht een vrije doorgang naar het koude gedeelte gaat krijgen. Wordt de vloer zonder naden gemaakt zullen de planken het vocht tegenhouden omdat hout het dampdichter is als een plafond van gips.

Wat voor een dakbedekking ligt er op het bovenste deel van het dak. Gezien de helling moet het iets van bitumen en misschien zou het van zink kunnen zijn. Aan de ventilatie van ruimte 1 zal je daarom aandacht moeten besteden.


"Weet niet of dat erg is, maar een andere gedachte was om het stijle gedeelte wél met een spouw uit te voeren, waardoor het klimaat onder het hele dakbeschot 'gelijk' blijft, aangezien de spouw dan in contact staat met het ongeisoleerde deel (nr 1)" is een optie zeker als wat voor een dakbedekking.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Bernhard schreef:
Het vocht gaat van binnen door de constructie naar buiten.
Gezien vanaf binnen zal het vocht achter de isolatie kunnen condenseren. Door het aanbrengen van de isolatie zal de temperatuur van de buitenmuur, aan de binnenzijde, veel lager
worden. Het vocht van binnen kan dan op muur en in de isolatie condenseren.
Vandaar dat gedoe met de dampremmende laag.
 

Willem.b

  • #7
Op het platte gedeelte van het dak liggen bitumen.

De vloer op de ongeisoleerde bergzolder maak ik waarschijnlijk dicht, maar dat zou met planken/kieren kunnen. Het is maar dat er iets op weggeborgen kan worden.

Voor wat betreft de kap is onderstaande tekening dan misschien wel het meest veilig?
Een soort losse doos waaromheen de kap vrij kan blijven ademen. (blauwe gedeelte). Een spouw van zo'n 5cm onder het beschot? Ik zal wel bevestigingspunten krijgen op een aantal plekken aan de dakconstructie. Daarnaast zullen een aantal bestaande steunbalken van het dak 'door de geisoleerde doos heen prikken'. Ter plekke netjes inpakken, dan zou dat toch niet veel problemen moeten opleveren?

Overgangen zoals bij 'C' vind ik nog ingewikkeld. Strijkbalken, aansluitingen plafond wand etc.

Wanneer de dampdichte folie van bijvoorbeeld de badkamer na 10 jaar niet meer zo dampdicht blijkt te zijn, komt het eventuele vocht gewoon in de tochtende ruimte 1. En op het platte bitumen dak een aantal onluchtingspunten erbij...

Zie ik iets over het hoofd? Dank voor jullie reacties

 

Willem.b

  • #8
Bernhard schreef:
Het vocht van binnen kan dan op muur en in de isolatie condenseren. Het is altijd beter om de spouw met buitenlucht te ventileren. Dat kan met spouwrooster, te plaatsen in de voeg. Zie de foto.
Ik weet niet of dit zou mogen door de beschermde status van het huis. Daarbij zijn onze voegen heel erg smalletjes. Maar zeker goed te zien deze oplossing. 
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Als de blauwe zone rondom de woning kan worden toegepast krijg je voldoende ventilatie, lijkt mij.
Wat je schrijft de details bij punten C??????

En wat betreft het dicht blijven van de dampremmende laag, naden in de folie op een dragenende ondergrond, zorgvuldig nieten en een tape van een goede kwaliteit gebruiken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Bernhard schreef:
Dit is dus geen spouw rooster, maar een insecten rooster, oftewel ook wel bijen bekje genoemd.
Dit voorkomt, dat er insecten zoals bijen en wespen via de bestaande ventilatie stootvoegen, zich in de spouw kunnen nestelen.
 

Willem.b

  • #11
Wgb schreef:
Wat je schrijft de details bij punten C??????
Ja dat klinkt niet helemaal duidelijk :) maar ik bedoel eigenlijk alle balken en hoekjes die niet tot de standaard gedeelte van het dak horen waar de spouw makkelijk kan worden geplaatst. Zo ook de paar dakkapellen, en dakramen die het dak heeft. Ik ben nog op zoek naar een echt goede website waar inzichtelijk wordt gemaakt hoe je de opbouw van materialen op zulke plekken het beste doet. Tips altijd welkom
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Misschien moet je je heil zoeken in Engeland daar is misschien meer te vinden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu