Steeklasklemmen en brand

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste forumleden

Ik heb als onderzoeker brandveiligheid te maken met een incident waarin mogelijk brand is ontstaan in een lasdoos. In de doos was 2.5 mm2 VD bedrading van een 380 V groep doorverbonden met WAGO steeklasklemmen.

Op dit forum ben ik een aantal berichten tegengekomen, de meeste in topics over lasklemmen versus lasdoppen, waarin wordt vermeld dat de schrijver ervaring heeft met brandjes die zijn ontstaan door lasklemmen.

Ik ben op zoek naar elektrotechnisch experts die persoonlijk ervaring hebben met dergelijke brandjes, met lasklemmen of lasdoppen. Heb jij die persoonlijke ervaring? In dat geval zou ik graag met je in contact komen om daarover een paar vragen te stellen. Als je daartoe bereid bent, wil je dan een berichtje terugsturen met je contactgegevens? Dan neem ik contact met je op.

Ik verwacht niet dat de leveranciers van lasklemmen met de juiste keurmerken bereid zijn informatie te leveren over de mogelijkheid van het ontstaan van brand in hun producten, als zij daar al over beschikken. Dus ik zal het moeten hebben van praktijkervaring.


Alvast hartelijk dank voor de medewerking
 
Wago's die juist gemonteerd zijn branden niet door.
De oorzaak is vaak:
Te kort aanstrippen en insteken.
Hergebruik oude steekklemmen.
Draaien en trekken aan de bedrading( bv bij het ophangen van een lamp.
Verkeerd aanstrippen van de bedrading(kerven)
Bij mijn weten zijn al deze oorzaken zijn bij wago netjes gedocumenteerd en op te vragen, en zijn alle keurings rapporten zijn gewoon verkrijgbaar.
 
WAGO is natuurlijk wel een merknaam,
er zijn natuurlijk meerdere merken die goed/slecht zijn of goed/slecht behandeld worden.
Laten we in algemene termen over " steeklasklemmen" praten.
 
@Headhunter
Dank voor de reactie.

Ik kan me levendig voorstellen dat steeklasklemmen bij correct werken en bij afwezigheid van beschadigingen, trekken enz. geen brand zullen geven; Dat betekent dan dat de brandjes waar ik over gelezen heb altijd te wijten zijn aan fouten bij de montage of aan latere beschadigingen. Ik kan het me voorstellen, maar ik probeer de volgende dingen te achterhalen:

1) zijn er concreet gevallen te melden van brand? voorlopig kom ik niet verder dan postings van mensen op dit forum die ik niet ken, die zeggen dat ze van dergelijke gevallen weten. Dat is te vaag om me daarop te beroepen. Personen die met naam en toenaam vertellen hoeveel gevallen zij zelf (ongeveer) hebben meegemaak, daar kan ik wat mee.

2) is in al die gevallen sprake van ondeskundigheid en/of verstorende omstandigheden? ik proef uit de forumbijdragen dat enkele deskundige personen op dit forum in de praktijk brandjes zijn tegengekomen in installaties die zij zelf hebben aangelegd, of waarvan ze hebben geconstateerd dat ze goed waren aangelegd. En dat zij mede naar aanleiding daarvan een sterke voorkeur hebben voor lasdoppen, in het geval van groepen met hoge stroomsterkten. Als deze indruk niet correct is, dan hoor ik dat graag.

3) het lijkt er op dat een klein -maar standvastig- aantal personen en bedrijven (?) de risico's van brand bij toepassing -zelfs door experts!- van steekklemmen te groot vindt om ze overal te gebruiken. Die vinden dat lasdoppen voor bepaalde toepassingen te verkiezen zijn. Zij vinden kennelijk dat ook bij deskundige montage het contactoppervlak te klein is, en dat daardoor onnodig risico's ontstaan (Eens?)
Een veel groter aantal deskundigen vindt kennelijk dat de risico's klein genoeg zijn om de grote voordelen van steeklasklemmen te kunnen benutten. Zij wijzen onder andere op de keurmerken waarmee de klemmen worden geleverd. Risico' s klein genoeg betekent niet: 'risico nul bij deskundig gebruik' , en zeker niet ' risico is nul, kan nooit gebeuren'. Of durven deze experts wel zo ver te gaan?

Ik ben zeer benieuwd naar de mening van de experts van beide overtuigingen over deze misschien wat ingewikkelde vragen. Ik hoop antwoorden te krijgen die een wat genuanceerder beeld geven dan het welles/nietes.
 
Ik vind dit geen discussie die op een klusforum thuis hoort : hier loop je het risico dat dit forum in een discussie gezogen wordt tussen firma's die hun naam aangetast zien en onderzoekers die informatie willen vergaren.

Met risico op rechtzaken etc.

Het lijkt me verstandig, mocht de vraag blijven, dat u dit verder per PB doet of andere kanalen zoekt.

Slotje.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan