Stankoverlast afzuigkap buren! Hoe kan dit?

Beun-de-haas

 • #1
Goedenavond mensen,

Al een jaar loop ik mijn hoofd er over te breken, maar ik kom er niet uit. We hebben een nieuwe woning (bwj 2008) van het type 2 onder 1 kap. Zowel de buren als wij hebben een uitgebouwde keuken, waarbij er dus een stukje plat betumen dak onder het slaapkamerraam zit (circa 1,5 m uitbouw). In dit stukje dak komen de schoorsteentjes van zowel onze als de afzuigkap van de buren uit.

Nu zijn het chinese mensen, die echt de meeste ondenkbare en smerige etenslucht weten de verspreiden (echt ronduit goor! :oops: ) en die willen wij uiteraard niet in ons huis. Afijn, de eerste week was het duidelijk dat hun schoorsteen recht in die van ons blies en er dus stank binnenkwam (kamer stond zelfs blauw van de wok-rook :shock: ). Hier ben ik een tijdje mee aan het onderzoeken geweest en al snel bleek de terugslagklep niet geplaatst te zijn. Afijn, onder garantie nog laten plaatsen, waarmee wij dachten van het gezeur af te zijn... Niet dus!

Toen een flexibele pijp van 2 meter op onze schoorsteen gezet en die horizontaal over het dak weg laten lopen in de hoop het daarmee alsnog op te lossen...Geen resultaat?!

Toen ben ik overgegaan op het plaatsen van actief koolstoffilters in de buizen van de afzuigkap (buitenshuis). Ook hier geen resultaat. Al met al heb ik dus nu een pijp met terugslagklep, een verlenging van bijna 2 meter én koolstoffilters, maar geen verbetering :roll:

Het is mij wel duidelijk dat het kanaal van de kap tussen plafond en het dak loopt. Is het bouwkundig aannemelijk dat die van de buren zich in de zelfde ruimte bevindt? Dan zou er namelijk geur uitwisseling plaats vinden nog voor de terugslagklep en andere maatregelen. En dát zou natuurlijk wel het probleem verklaren.

Wat is jullie visie hierop? Waar ga ik fout of waar zit de technische/bouwkundige fout? We zouden graag weer eens een avond zonder het geloei van onze eigen afzuigkap op de bank zitten. Want ja, als we onze eigen kap aanzetten ruiken we totaal niks van de buren.

Wie o wie? :)
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Schijnbaar komt de lucht toch via het kanaal.
  aangezien u niets ruikt als u zelf de afzuiger aan heeft.
   

  Beun-de-haas

  • #3
  Akkoord, zover zijn we het eens :)

  Maar hoe en waar vindt dan de geuruitwisseling plaats?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Waarschijnlijk zullen uw buren ook geen spruitjeslucht waarderen. :wink:
  Ik zou de aannemer/architect hier mee opzadelen, het mag niet zo zijn dat er een verbinding tussen twee nieuwe woningen zit bij wasemkapafvoeren.
  Ik vind het trouwens wel raar dat op zo'n klein dakje en onder slaapkamerramen de afvoer van een wasemkap naar buiten komt, Niet volgens de regels vermoed ik.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  De muren met de buren hebben ze deze goed tegen de dakvloer aangewerkt. Zijn deze aansluiting niet lucht dicht dan is het niet zo moelijk te raden wat er gebeurd.

  Volgens mij moet je eens kijken of je een rooktest kan laten uitvoeren.

  Zoals geopperd en naar de ontwikkelaar en vragen of ze die twee ventilatie afvoeren op een nette manier omhoog kunnen brengen. Onder een slaapkamer raam lijkt mij niet wenselijk.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Dat was ook mijn eerste gedachte
  Of gewoon door de deur of zo
  maar dan zou het geen verschil moeten maken als de eigen afzuigkap aan staat

  Ik denk dat je de afvoer eens een weekje dicht moet maken
  (een zak er over met wat tape)
  om uit te sluiten dat de geur van buiten komt via de pijp
   

  Veronika

  • #7
  Het verschil met de eigen afzuigkap aan kan toch precies zijn waar de afzuigkap voor dient: geurtjes afzuigen en afvoeren?

  Mi kan het best dat er ergens anders dan door de eigen schoorsteen geur binnenkomt. Verder ben ik wel benieuwd hoe dit verder is gegaan?
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu