Stank open haard in huis

Beeg

 • #1
We wonen nu 1,5 jaar in een jaren 30 huis met een open haard. Bij gebruik trekt de open haard goed. Wel hebben we (alleen in de herfst en de winter, 's zomers niet) last van stank van de open haard wanneer we hem niet gebruiken.

We zijn al voorzichtig met het gebruik van afzuigkap in de keuken en mechanische ventilatie op de badkamer en zetten dan altijd een raam open in de buurt van de mechanische ventilatie.

Ik las ergens dat het mogelijk te maken heeft met het feit dat lucht door de schoorsteen het huis binnen komt in plaats van omgekeerd zoals het zou moeten.

Weet iemand een oplossing voor dit probleem?

Alvast dank!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Zit er een klep in het schoorsteen kanaal?
   

  Beeg

  • #3
  Ja, er zit een klep in de schouw, maar die sluit niet zo dat de stank hiermee kan worden tegen gehouden.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Een dikke prop kranten in het rookkanaal wil ook wel helpen.
  Maar: lucht die je afzuigt moet ergens vandaan komen, via roosters etc. Lucht zoekt de weg van de minste weerstand en dat is blijkbaar de schoorsteen.
   

  GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
  Normaal gesproken zou je zomerdag meer last hebben moeten door geringer temperatuursverschil tussen buiten en binnen.als je alleen met het stoken een raam openzet? heb je een Goed geisoleerd huis en je stookt niet dan kun je inderdaad met je mechanische ventilatie een onderdruk in de ruimte krijgen die zo groot is dat je de lucht uit de schoorsteen weer naar binnen trekt je kan dat oplossen door bv roosters open te zetten of te proberen de ventilatie een tijdje uit te zetten of het dan beter is.Is het dan beter dan zorgen voor betere luchttoevoer voor afzuiging en openhaard
   

  Beeg

  • #6
  Ik vermoed dat we ‘s zomers minder last hebben omdat we dan meer ventileren door ramen en deuren open te zetten dan ‘s winters. Huis is inderdaad goed geisoleerd. Zodra we de haard/schoorsteen ruiken zetten we meteen een raam of deur open en is het gauw weer weg. Een enkel rosster openen helpt minder snel.

  Kan het plaatsen van een rotorkap of het plaatsen van een grotere schoorsteenpot helpen of werkt dit alleen trek bevorderend bij een brandende haard en heeft dit bij stank bij een niet werkende haard geen enkele zin?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Zodra we de haard/schoorsteen ruiken zetten we meteen een raam of deur open en is het gauw weer weg.
  Knap gevaarlijke situatie want de toevoer van frisse lucht is niet voldoende, een kachel mag nooit stinken.
  De luchttoevoer moet zodanig zijn dat de kachel onbelemmerd en zonder luchtjes kan branden.
  U schrijft zelf dat u in de zomer geen last heeft van stank door meer ventilatie, veel duidelijker kan ik het gebrek aan ventilatie in de winter niet omschrijven.
   

  Beeg

  • #8
  Helder, maar ik neem aan dat het geen oplossing is dat we ‘s winters de hele dag het raam open laten staan. Zijn er andere oplossingen?
   

  GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #9
  Een kap plaatsen is geen oplossing en het vergroten van een schoorsteenpot werkt in dit geval averechts.
  Als je lucht uit een ruimte zuigt die potdicht zit[geisoleerd]moet je ook zorgen dat die weggezogen lucht via ventilatie[ramen roosters] openingen weer terugkomt, gebeurt dit niet of te weinig dan gaat ie de schoorsteen als beluchting gebruiken.
  Voor bv een afzuigkap heb je al snel, wil het goed werken, min. een opening nodig die gelijk of groter is als de diameter van de buis, heb je dan ook nog een brandende openhaard dan moet je daar ook min. de helft van het schoorsteenoppervlak als ventilatie opening hebben. Heb je dit niet en je doet de afzuigkap aan dan gebruikt ie de schoosteen voor de beluchting en ook gaat dan nog het rendement van je afzuigkap behoorlijk naar beneden omdat een schoorsteen al zorgt voor een natuurlijke trek waar je dan ook nog tegen in werkt?
   

  Beeg

  • #10
  Dank je GDelea,
  Helder verhaal, goed te volgen en begrijpen. Geen grotere pot dus en meer ventileren om er zo voor te zorgen dat je niet alleen feen fris huis hebt, maar ook onderdruk voorkomt.dat is dus een kwestie van proberen om zo te achterhalen hoe vaak je moet ventileren om te voorkomen dat er toch door schouw wordt aangezogen. Waarschijnlijk is het verstandig te roosters in de serre ondanks dat hier ‘s winters geen wamre lucht door naar binnen komt toch maar altijd open te laten staan.

  Kan het nog helpende klep in de openhaard ondanks dat ie niet luchtdicht is te sluiten als we de haard niet gebruiken om zo te voorkomen dat bij onderdruk in huis de schouw als eerste wordt gebruikt om lucht aan te zuigen?
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #11
  Ja, dat helpt zeker. Door de klep te sluiten / opening te verkleinen bij niet stoken, wordt de flow over het schoorsteenkanaal kleiner.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu