Stalen taatsdeur: tochdichtheid en montage in stalen balk?

Juul..

  • #1
Beste klussers,

Wij krijgen in januari de sleutel van onze 'nieuwe' (1951) kluswoning. Er staat een behoorlijke verbouwing op de planning, en een van de dingen is een stalen taatsdeur naar van de woonkamer naar de hal, zodat er goed zicht is op de mooie houten trap. Hier heb ik echter 2 vragen over:

1. In de keuken/woonkamer zal vloerverwarming komen, in de hal waarschijnlijk niet (omdat die warmte vervliegt naar boven...?). Er zal wel íets van verwarming komen (moet ik nog bespreken met de loodgieter), maar die ruimte zal nooit zo verwarmd zijn/blijven als de keuken/woonkamer. Nu vraag ik me af hoe goed een taatsdeur afsluitend gemaakt kan worden, en of we last zouden kunnen krijgen van tocht langs de kieren van de 'onverwarmde' hal naar de verwarmde keuken/woonkamer?

2. De constructeur is zich aan het bemoeien met de constructie, en berekent welke stalen balk in de opening moet, tot zo ver alles in orde. Ik twijfel echter of het bovenste taatsdeurscharnier gemonteerd kan worden in een stalen balk... In een betonnen latei boor je eenvoudig gaatjes voor de montage, en eventueel een grotere om de 'draaistang' (geen idee hoe dit heet) in weg te kunnen steken. In staal zal dit denk ik wat lastiger worden, of kan dat net zo goed?

Wij zijn nu nog in een vrij vroege fase dus hebben nog geen contact gehad met bedrijven die dit soort dingen maken, maar ik moet wel al beslissen of een stalen balk ons de mogelijkheden gaat bieden die wij willen... Dus ervaringen zijn welkom!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Heeft het taats-scharnier enkel een pen, of moet er een nastelbare kom gemonteerd worden? Een gat is prima te boren met een magneetboormachine en een kernboor.

Voor een kom zal er een voorziening in de balk gemaakt moeten worden. Vaak betekent dit snijden en lassen. Dat doe je bij voorkeur niet in huis zelf.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
En die kom zomaar in de balk snijden gaat ook niet goed.
Kom of de taats eronder op de balk monteren en de aanslag maken van extra hoeklijn of kokers
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #4
neem anders een bommer scharnier heeft de zelfde werking.
en laat de aanvoer van de vloerverwarming als het kan door de hal lopen.
want de hal moet je gaan verwarmen omdat het temperatuurverschil te groot is tussen hal en kamer.
ook zal de regeling sneller aangeven dat er gestookt moet worden omdat met het eenmaal openen van de deur er zo 4 m3 koudere lucht de kamer in komt
 

Kluskoppel

  • #5
Ik zou ook vloerverwarming in de hal laten leggen. Als ze toch al bezig zijn dan zijn dat de kosten niet. Kun je later altijd nog beslissen of je het wel of niet gaat gebruiken. Op sokken door huis lopen en dan in de hal op een ijskoude vloer stappen is niet fijn, in de winter wordt je er dan elke keer weer fijn aan herinnerd dat je daar geen vloerverwarming hebt laten plaatsen:lol:

Je hoeft het ook niet volle bak warm te stoken, maar net even de kou eraf is wel fijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu