Stalen / houten constructie die 300 kg moet kunnen dragen

MartijnJS

  • #1
In een nieuwe boksschool wil ik 6 bokszakken ophangen (ongeveer 300 kg). Ik heb geen ruimte om te werken met muurophangers.

Ik had als idee om een frame van staal / hout te maken. Mijn constructieve kennis is echter beperkt, dus ik ben benieuwd naar jullie opmerkingen / ideeën.

Ik kan niet lassen daarom kies ik voor hout / staal. Als ligger wil ik een IPE metalen profiel gebruiken van 7 meter lang van 12cm hoog en 6,4cm breed. Deze wil ik dan laten rusten op 2 houten vierkante palen van 150 x 150 mm (3 meter hoog). De ene paal kan ik aan de muur bevestigen, de ander plaats ik daar tegenover. Ik weet alleen nog niet hoe ik deze paal vastzet op de betonnen vloer. Is het een idee om die paal in een soort poer te gieten?

Mijn vragen:
- heeft de constructie voldoende draagvermogen? of kan het zelfs met kleinere maten?
- zal het profiel niet doorbuigen?
- hoe zou ik de losstaande houten paal het beste kunnen vastzetten?

Dank!
 

Millew

  • #2
Een IPE120 is sterk genoeg om het statisch gewicht te dragen, maar buigt door het eigen gewicht 5 mm door en door het gewicht van de zakken, mits gelijkmatig verdeeld over de lengte van de balk nog 20 mm extra.

Ik weet niet hoe het er in een boksschool aan toe gaat, maar ik ben bang dat door de dynamische belasting van het slaan er nog eens flink wat doorbuiging bij komt. Bovendien is een IPE niet erg stijf in dwarsrichting, zodat er ook in dwarsrichting nogal wat vering bij zou kunnen komen.
Alles bij elkaar genomen, denk ik dat je beter een HEA120 kan toepassen. Die is in dwarsrichting een stuk stijver dan een IPE.
De doorbuiging door eigen gewicht is dan nog steeds 5 mm, maar door de zakken nog maar 10,5 mm extra.

De paal in een flink blok beton gieten zou kunnen, maar kan de vloer dat hebben?

Als je de ruimte hebt, dan kan je de paal aan de onderkant met 4 hoekbeugels op de vloer vastzetten en dwars op de balkrichting twee schoren. Of de bovenkant van de paal schoren naar de wanden.
De stalen balk moet dan ook wel vastzitten aan de muur of aan de paal tegen de muur om de paal in lengterichting van de balk te schoren.

Mooier is natuurlijk om de palen ook in staal uit te voeren. Dan kan je die met een voetplaat op de vloer monteren.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het mooiste zou zijn als je de tweede paal zou kunnen laten doorlopen naar de boven gelegen verdiepingsvloer of het dak van de ruimte
 

Tiho

  • #4
En controleer alsjeblieft regelmatig de ophangpunten. Vorige maand storte zo een zak naar beneden naast het hoofd van een vriendinnetje van mijn dochter. Hele d sluiting doorgesleten.
 

MartijnJS

  • #5
Bedankt voor de antwoorden.

Zou een HEB100 ook voldoen ipv een HEA120?

Uiteindelijk zal het om 2 balken gaan voor in totaal 2 x 6 bokszakken. Tussen de balken en palen zal zo'n 1,5m zitten. Dat biedt extra mogelijkheden om de constructie aan elkaar te verbinden. Ik hoop op die manier schuiven van het geheel te voorkomen; zeker als de palen gefixeerd zijn aan de grond. Schoren zijn ook mogelijk en kan ik eventueel nog toevoegen.

De vloer waar eea heeft voldoende draagvermogen. Een poer storten is dus mogelijk. Ik weet alleen niet hoe ik de poer kan verbinden met de betonnen vloer. Dien ik daar een chemisch anker voor te gebruiken?

P.s. ik zal de ophanging regelmatig controleren. Bedankt voor de tip!
 

Millew

  • #6
Een HEB100 is zwaarder in gewicht en slapper dan een HEA120. Dus dat heeft niet zoveel zin, tenzij je die hebt liggen.
De doorbuiging door eigen gewicht is 7 mm en met de zakken erbij wordt dat 21 mm.

Met twee palen/balken naast elkaar zou ik die zeker met elkaar verbinden, zowel horizontaal als kruislings.

Een betonnen voet om een houten paal met de vloer te verbinden is niet bepaald een fraaie oplossing. Als dat ongewapend is, dan zal dat toch een flink blok moeten worden. Maar vastzetten kan inderdaad met lijmankers.

Door het verbinden en schoren van de palen wordt de verbinding paal-vloer een stuk minder zwaar belast. Dus dat zou ik zeker doen.
Dan kan je ook een voet aan de palen maken van constructiemultiplex, bijvoorbeeld zoiets:



Maar heb je hier eigenlijk geen bouwvergunning voor nodig?
En hoe zit het met de aansprakelijkheidsverzekering als je dit neerzet zonder een constructeur te raadplegen?
Die zal dan ook aanraden om het geheel in staal te laten uitvoeren. Dat is een stuk betrouwbaarder en oogt ook wat professioneler.
 

MartijnJS

  • #7
Bedankt wederom voor het antwoord. Ik laat ga iig een staalconstructiebedrijf om een offerte en advies vragen. Toestemming van de gemeente ga ik uitzoeken, maar gevoelstechnisch is dat niet nodig omdat ik niks aan de constructie van het pand wijzig. Ik zet er hooguit iets relatief zwaars in, qua gewicht vergelijkbaar met twee waterbedden :-)
 

Sjaan Smit

  • #8
Vergunning voor een bokszak?? Dan zou ik toch op schaken gaan denk ik....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu