Stalen H Balk - Is dit sterk genoeg?

Peyke

  • #1
Hallo,

In de kelder van onze vakantiewoning staat een grote penant want de bewegingsvrijheid beperkt. Je kunt zo bijna niets met de ruimte.

In de bekisting ligt een balk, dit is niet echt een draagbalk maar een soort van (trein)rails wat men vroeger gebruikte op de boerderij (geen foto van helaas).

De balk draagt alleen de betonnen broodjes vloer, er staat geen muur boven de balk. Nu wilde ik hier een H balk in plaatsen wat een overspanning van 420cm moet overbruggen en de broodjes vloer moet draagen, dan kan de penant weg.

Vanwege leidingen die niet 1.2.3. Zijn omgelegd heb ik echter maar plaats voor een balk van 16cm hoog. Ik weet dat het een moeilijke vraag is maar is hier iemand die kan zeggen of deze wel/ niet sterk genoeg is. Mijn vader is gepensioneerd metselaar dus de balk erin leggen is geen probleem. Hij vind de 16cm wat te klein, maar hij is nog van de stempel beter 50 dan 40cm dan isnhet altijd goed :)

Alvast bedankt.

IMG-20210103-WA0000.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Stel deze vraag aan een constructeur.
 

Franc1234

  • #3
Die leiding zal toch weg moeten. Die broodjesvloer is vermoedelijk in 2 delen. De balk vangt dit op. Je zult beide gedeelten moeten stempelen om de ondersteuning te veranderen. Je krijgt de nieuwe balk er dan nooit onder als die leiding er nog zit. Zonder kolom terug te brengen krijg je een flink bint.
Het bint moet ook oplegging hebben. Je kunt die nooit overmaats al tussen je stempels kwijt. Hier zal dan een portaal gemaakt moeten worden.

Al nagedacht over hoe je dit onder je woning krijgt?

dan nog iets: dit is niet iets voor de doe het zelver zonder enige kennis van zaken. Schakel een aannemer in en laat het idd constructief beoordelen.
 
Laatst bewerkt:

Peyke

  • #4
Bedankt voor de reacties. Mijn vader heeft beroepshalve als metselaar genoeg balken gelegd dus het plaatsen is niet het probleem, het kost mij ook alleen de balk. Mijn vader denkt eerder aan 25cm maar zoals in de 1e post aangegeven is hij meer van de zekerheid. Hij is geen constfucteur. De muren zijn aan bede kanten 60cm dik dus die balk zal er wel ingaan, indien nodig kan er ook nog een portaal aan de muur worden gemetseld.
Stel dat ik de leidingen zou ik verleggen wat zou dan een flinke bint zijn want 16 zal niet voldoende zijn, althans dat denk ik uit de reactie te halen :)
 

Franc1234

  • #5
Peyke schreef:
Mijn vader heeft beroepshalve als metselaar genoeg balken gelegd
Met alle respect, een metselaar is geen constructeur. Laat het doorrekenen.

Peyke schreef:
De muren zijn aan bede kanten 60cm dik dus die balk zal er wel ingaan,
Het bint moet 150-200mm overlengte hebben, weerszijden. Hoe ga jij die er dan tussen leggen? Die moet er liggen voordat je gaat stempelen. Dat ga je er nooit in krijgen

Peyke schreef:
indien nodig kan er ook nog een portaal aan de muur worden gemetseld.
Een portaal metsel je niet. Dat is een stalen kolom onder je bint.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu