Stalen Gas-leiding stuk (33,7mm) - repareren onmogelijk?

3DChris

 • #1
Beste klussers,

Tijdens het verleggen van m'n WC-fontein-leidingen heb ik helaas een gasleiding geraakt... Deze gasleiding zit in de kruipruimte (na de gasmeter), en gaat dus deels naar zolder (CV) en deels naar de keuken. Momenteel zit ik zonder gas.

Iedere CV-installateur komt met andere oplossingen. (Ik heb er wel 10+ gebeld) Van een reparatie-mof tot aan het hele gasnetwerk in huis vernieuwen.

Vandaag kwam er een installateur langs die wel even een reparatiemof zou plaatsen. Tijdens het insnijden van de gasleiding met de flex vertelde ze mij dat het een stalen leiding is, en ze hier "niks mee kunnen". In ieder geval niet met de spullen die ze bij zich hebben.

De pijp is 33,7mm (= "Gasbuis 1"), met een wanddikte van 3,24 mm. Blijkbaar een oude constructie, want meerdere CV-installateurs waren (achteraf) verbaasd. Het huis bouwjaar is '83.

Om dit überhaupt te doen hebben ze wat beton van onderaf en deel van de fontein-PVC-afvoer weggehaald. Vervolgens een stuk stalen-buis (ca. 8 cm) eruit gesneden om mee te nemen naar de zaak, en intern te overleggen wat de mogelijkheden zijn. Zie foto's.

Teruggebeld dat er twee opties zijn:

1 - Hele gasnetwerk in het huis vernieuwen. Gaat natuurlijk duizenden euro's kosten en veel tijd.
2 - Een nieuwe stuk ertussen lassen. Ze konden dat gelijk doen in een ochtend voor €1.500,-

Ik werd flink onder druk gezet om METEEN te beslissen, en dat het allemaal al, zonder overleg, ingepland was met de lasser. Hierop heb ik aangegeven dat ik er een nachtje over moet slapen.
Naast lassen zijn er volgens mij weinig andere opties? Er is weinig ruimte & speling om bijvoorbeeld draadeind op te creëeren en een koppeling te maken. Daarnaast mag dit ook niet meer volgens het bouwplan.

Momenteel ben ik een beetje radeloos. Is lassen überhaupt een veilige oplossing?

Hopelijk heeft iemand hier nog een goed idee waar niet aan gedacht is. Indien aanvullende foto's nodig zijn kan dat.

Alvast hartstikke bedankt voor enige tips!

2.jpg 3.jpg 1.jpg 20230110_151003.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Een installateur welke zomaar de zaag erin zet, een stuk meeneemt en je vervolgens onder druk zet? Ik heb daar wel een mening over...
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #3
In 1983 was dikwandige stalen gasleiding nog heel gebruikelijk.
Nu iemand vinden die dat autogeen kan lassen is een stuk lastiger. In installaties bij bedrijven komt dit nog wel regelmatig voor.
 

Auto-Geen

 • #4
Een gat aan de bovenkant had nog wel te repareren geweest maar nu moet er 2 keer rond gelast worden door iemand die je volgens mij niet gauw vind. Ik zou hier geen euro aan spenderen en een nieuw stuk onder de vloer laten aanleggen wat wel veilig is en aan de hedendaagse voorschriften voldoet. Soms zit het mee en soms zit het tegen.
 
 • Like
Waarderingen: Walker en Jackd

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #5
Ik heb hier vorig jaar een deel van de gasleiding naar de ketel laten vernieuwen. Daar moest de overgang gemaakt worden van dikwandig staal naar zo'n moderne flexibele kunststof leiding. Loodgieter heeft draad gesneden op de stalen leiding en er een koppeling op gedraaid waar die flexibele leiding weer op kon. Viel qua kosten allemaal wel mee.
 

Auto-Geen

 • #6
Gasleiding onder de vloer moet zijn fabrieksmatig beklede pijp uit een stuk in een mantelbuis uit een stuk waarvan de uiteinden boven de vloer uitkomen.
Verbindingen maken onder de vloer is niet meer toegestaan. Maar ja, de doodstraf is afgeschaft.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #7
Moet je er natuurlijk wel bij kunnen zonder de hele vloer eruit te slopen....

Evengoed zou ik wel een zo groot mogelijk deel vervangen door een kunststof leiding met mantel. Dus alles waar je bij kunt in ieder geval eruit en dan kunststof ertussen.
 

3DChris

 • #8
Bedankt voor jullie input tot dusver.

Ik kan van bovenaf de vloer best verder openbreken, alleen is er (te) weinig ruimte om hier nog draadeind op te creëeren (is mij verteld). Lassen is mogelijk een optie, maar moet je dat willen...

De voorkeur is inderdaad een nieuwe gasleiding trekken van Meterkast naar Zolder (CV). Waarschijnlijk helemaal bovenvloers, want de huidige route ligt vol met een ratjetoe van stalen leiding, en eindigt in zowel Meterkast als CV in koper (28 mm). Doordat het begint & eindigt in koper 28mm, kan er ook geen nieuwe flexibele slang doorheen gevoerd worden.

De gasleiding naar de keuken wil ik wel opofferen, dan ga ik over op inductie, dat scheelt weer een nieuwe (ondervloerse) koppeling en/of een nieuwe gasroute creëeren. Hiervoor moet elektrisch natuurlijk een boel aangepast worden, maar dat is momenteel wel het minst van mijn zorgen.

Het wordt nog even puzzelen wat de beste oplossing is, maar mocht iemand nog een idee hebben wat niet benoemd is hoor ik het graag.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #9
Tja, het is lastig in te schatten of er genoeg ruimte is om draad te snijden. Sommige loodgieters kunnen het gewoon niet of hebben er geen zin in. Dan is ruimtegebrek natuurlijk een makkelijk antwoord.

Past zo'n dop van een snijset ertussen? Dus een cirkel met een diameter van een cm of 15? En dan naar 1 kant toe genoeg ruimte om de ratel erop te zetten en heen en weer te gaan?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #10
Even gaan zoeken naar knelkoppelingen voor stalen buis, hoef je geen enorm gat te maken geen draad te snijden niets.
Maar ik zou er niet blij mee zijn dat ze zomaar even een stuk uit de leiding hadden gezaagd, een gat oid. er in is wel te repareren, een stuk er uit betekend vervangen omdat er in de kruipruimte officieel geen koppelingen gebruikt mogen worden.
Maar ja zoals hierboven aangegeven, de doodstraf is hier afgeschaft en ga je zorgvuldig te werk dan hoeft het risico ook niet weer zo heel groot te zijn en er zijn heel wat oudere woningen waar al 10 tallen jaren zo'n koppeling in de kruipruimte is toegepast.

Maar komt de buis niet eerder ergens boven de vloer uit?
Dan kun je van de meter tot die plek de buis gaan vervangen en de rest mooi laten zitten zonder een lelijke buis in het zicht te krijgen.
 

KlusserHein

 • #11
Ik zou persoonlijk voor een nieuwe gasleiding gaan alleen naar de zolder.
Waar kom je uit als je direct naar boven gaat bij je gasmeter?
Waar zit je gasmeter?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #12
de oplossing die Gerrit B aandraagt is niet toegestaan voor gas ervanuitgaande dat #nbo ringen worden bedoelt
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #13
Misschien een hele domme, maar zou het kunnen en toegestaan zijn om intern draad te tappen?
Als het kan en mag, dan gaat de diameter flink naar beneden, maar mogelijk heeft de huidige cv-ketel een stuk minder gas nodig dan de eerste ketel waarvoor deze leiding aangelegd is.

ps. Kijk eens naar je verzekering. Soms kan je mazzel hebben en ben je ergens voor verzekerd zonder dat je het wist.
 

3DChris

 • #14
Ik heb een "doorsnede" van mijn huis en de situatie gemaakt. Hopelijk verduidelijkt het wat. In principe loopt de hele gasbuis langs de wand gedeeld met de buren. De gasleiding naar de keuken toe vanaf de T-splitsing is dus niet getekend (maar ook overbodig in dit geval).

Het is onduidelijk of de verticale gasbuis die in een nisje/koofje naar zolder gaat van staal is of koper. Hij eindigt in ieder geval in koper op zolder, maar hij begint als staal in de kruipruimte. De "kruipruimte" onder de meterkast is niet toegangkelijk doordat daar een muur staat. Ik kan de gasleiding dus eigenlijk pas oppakken vanaf de T-splitsing. Hoewel dat daar wel heel krap is.

Ik kan de tekening aanvullen als er meer vragen zijn.

Bekijk bijlage 55618
 

3DChris

 • #15
Doorsnee-tekening + aanvullende foto's. In de doorsnee staan referenties naar de foto's.

Huis doorsnee2.jpg 20230110_092533.jpg 20230110_091809.jpg 20230110_091011.jpg 20230110_090959.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #16
3DChris schreef:
Ik kan van bovenaf de vloer best verder openbreken, alleen is er (te) weinig ruimte om hier nog draadeind op te creëeren (is mij verteld).
Hoeveel ruimte heb je hier dan ?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #17
Eigenlijk is het heel simpel.
Iedere goede installateur zal een nieuwe gasleiding leggen onder de vloer.
Er mag zoals reeds meerdere malen verteld is GEEN verbinding onder de vloer aanwezig zijn in wat voor vorm dan ook. En de hele gasleiding in een mantel leggen is vele male duurder als een nieuwe er onderdoor trekken.
Wie is er nadien verantwoordelijk voor de reparatie just de installateur. En moet er dus voor zorgen dat het volgens de regels gedaan word.
En de regels zijn nu geen verbinding onder de vloer.
Simpeler als dat kan ik het niet vertellen.

Nieuwe leiding is je enige optie, en knel, klem of pers zoeken voor dikwandig gas. staak je zoektocht maar want dat bestaat niet.
 
 • Like
Waarderingen: Auto-Geen en Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #18
Is dat nisje van de kruipruimte naar zolder open te maken?
Zo ja, dan hoef je alleen het stukje van kruipruimte naar meterkast nog te overbruggen.
Gat op plek b naar c vergroten zodat je er doorheen kan, mogelijk hoeft het alleen groot genoeg te zijn om een buis te begeleiden de meterkant in. Want als er aan de linker kant in de meterkastvloer ruimte is, kan ie daar ook naar boven.
Eventueel kan je vanuit de trapkast naar de kruipruimte boren en schuim naar boven de nis van de 1e verdieping in, dan hoef je in de woonkamer niks te doen. (wel opletten op andere leidingen, anders blijf je bezig)
Als er zo een doorgang van meterkast naar zolder is, dan een gas meerlagenbuis uit één stuk van gasmeter naar zolder.
Klinkt allemaal heftiger dan het is, als het verder niet tegenzit.

Mogelijk kan je een groep vrijmaken in de keuken, er zijn inductie platen die op 3500Watt ingesteld kunnen worden. Later kan je dan over op een 2x16A kookgroep of een krachtgroep.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu