Stadsverwarming, advies gevraagd.

Paddospacer

  • #1
Beste bezoekers van Klusidee,

wij zijn in dit huis enkele jaren geleden komen te wonen(huishouden van 2 personen):

Aan de achterkant bevind zich een uitbouw (plat dak) met schuifpui (dus veel glas).
Wel heeft de woning spouwmuren en dubbelglas, de kruipruimte is geïsoleerd met 6 cm dik tempex.

De woning is aangesloten op stadsverwarming, dat komt het huis binnen met een temperatuur van ongeveer 78*C.
In de meterkast waar de aanvoerleiding het huis binnen komt zit al snel een T-Koppeling, richting de warmtewisselaar om het Tapwater te verwarmen.


Het verbruik aan stadsverwarming voor het verwarmen van tapwater hier in huis is ongeveer 7,2 GJ per jaar. Ik lees dat dit ook zo'n beetje gemiddeld is.

Het verbruik puur voor de verwarming van het huis ligt hier in huis op zo'n 21 a 28 GJ (respectievelijk de afgelopen 2 jaar).

Wij verwarmen met de 21 a 28 GJ per jaar enkel en alleen de woonkamer (totaal te verwarmen ruimte 132m3), tot maximaal 19 graden wanneer wij thuis zijn.
We werken allebei Fulltime, dus verwarmen in avonden en weekenden en kiezen regelmatig voor een warme trui.
Waneer de verwarming niet op 19 graden is ingesteld, dan zetten wij het altijd naar 15 graden, ook 's nachts.
De kosten, enkel en alleen voor het tot 19 graden verwarmen van deze ruimte (exclusief verwarmd tapwater), zijn 846 euro a 954 euro per jaar.

De vorige bewoners hebben hier verbouwingen uitgevoerd, voor en achter.
Dus ik ben gisteren de capaciteit van de radiatoren eens na gaan rekenen.
Te verwarmen ruimte is 132m3, 1 convectorput voor de schuifpui van 4256watt en 1 type 21 radiator in de keuken (andere kant van de ruimte) van 1792watt..
De totale capaciteit ligt daardoor momenteel op 6048watt.

Zowel de convector als de radiator worden aangestuurd via een draadloze wandthermostaat (hier wordt de temperatuur gemeten).. deze thermostaat staat in verbinding met de thermostaat-knoppen op de radiator en convector en gaan automatisch open en dicht afhankelijk van de ingestelde temperatuur.

Wanneer ik in de woonkamer verwarmd, zijn de leidingen in de rest van het huis (boven bijvoorbeeld) niet warm dus ik verlies daar geen warmte.

6048watt..
Dit lijkt mij na berekeningen te weinig voor deze ruimte.
Ik heb geen ruimte voor een extra radiator dus ik heb een nieuwe convector besteld t.b.v. de convectorput 6014watt en een nieuwe type 33 radiator ter vervanging van die in de keuken van 4189watt.
Dit maakt een nieuw totaal van 10.203watt ipv 6048watt.

Ook heb ik speedcomfort besteld, 3 op de convector en 3 onder de radiator in de keuken. Hopelijk levert dit ook nog een extra besparing of comfort op.

Wat vinden jullie van deze nieuwe capaciteit en zal ik dit in positieve zin kunnen merken aan mijn energie rekening?

Aan mijn huidige radiatoren zit geen voetventiel waardoor het niet af te stellen is en het dus (in mijn beleving) continu in hoge snelheid doorstroomd terwijl er nog voldoende warmte in zit. Kan het nog winst uithalen door deze tussen mijn nieuwe radiator + convector wel te plaatsen?

Ben ik goed op weg door deze radiator en convector te vervangen en heeft iemand nog andere tips? Mijn doel is om mijn gebruikte energie efficiënter te benutten, ik hoef niet Perce minder geld kwijt te zijn in verbruik als ik het daardoor aangenamer warm heb in huis.

alvast hartelijk dank!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Hoezo zou er te weinig vermogen hangen? Wordt het niet warm dan?

Het 'berekenen' aan de hand van vuistregels zegt helemaal niets namelijk. Dit soort berekeningen geven alleen maar een onjuist beeld.

De hoeveelheid warmte die je moet aankopen is precies gelijk aan het warmteverlies van de woning. Wil je goedkoper stoken (of comfortabeler wonen) dan zul je moeten isoleren.

Het vervangen van radiatoren gaat je een lege portemonnnee opleveren, maar geen verhoging van comfort of een lagere rekening.
 

Paddospacer

  • #3
Hmm.. ik kan mijn woonkamer wel fatsoenlijk verwarmen. Ik heb echter begrepen dat je beter voldoende capaciteit kunt hebben omdat je radiator anders veel/lang moet lopen om het op temperatuur te houden wat resulteert in hogere kosten.

Maar als ik jou goed begrijp zeg je wanneer je je woonkamer nu kunt verwarmen tot de gewenste temperatuur dan gaat een radiator met meer capaciteit (in verhouding tot de ruimte) je geen winst opleveren?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Klopt. Bij stadsverwarming heeft het geen zin op op lagere temperatuur te stoken - je rekent immers energie af. Bij een cv-ketel heeft het wel effect, door de lagere watertemperatuur wordt het rendement in de ketel hoger en hoef je dus minder gas te kopen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu