Staaldraad rolluik vervangen

Joham

  • #1
Hallo,

Ik heb een rolluik van ongeveer 2 meter breed en 2 meter hoog. Het is een (volgens mij) een oud model en is gemonteerd op een beschut balkon voor een grote raampartij. De staaldraad van het rolluik is echter geknapt (precies bij de staaldraadschijf).
Ik heb de hele draad van het opwindwerk afgerold en deze verkeert volgens mij nog in een goede staat. Daarnaast is deze kabel volgens mij veel te lang. Mijn vraag is aan jullie of het gemakkelijk is om deze kabel opnieuw te bevestigen aan de staaldraadschijf, en zo ja hoe zorg ik er dan voor dat deze ook aan de schijf blijft zitten? Ik kan dan namelijk de materialen gaan halen.
Ik neem aan dat als ik weet of ik de oude kabel kan bevestigen aan de schijf dat ik:
1. het rolluik volledig moet laten zakken
2. de bovenrol moet losmaken van de lameldragers
3. de bovenrol met de schijf moet losmaken
4. de staaldraad aan de schijf moet monteren, en deze een aantal keer om de schijf moet winden
5. het geheel weer monteren en vervolgens de kap moet plaatsen over het luik

Alvast bedankt.
 

Patricio

  • #2
Beste Joham.

De staalkabel moet buit ongeveer 9x rond de as. dit komt neer op zo'n 3 meter staalkabel. Zo kun je ongeveer inschatten of je dus nog genoeg kabel hebt.

Als je de kabel naar buiten hebt gevoerd moet je idd de as even eruithalen. Ju zult dan gelijk zien hoe de oude draad vast hebt gezeten. Vaak is dat via een klein gaatje naar de zijkant en dan wordt er een klem vastgezet op de staaldraad waardoor deze vast zit. Wat ook vaak wordt gedaan is heel simpel een knoop op het eind.

Dan idd zoveel keer omwikkelen dan wanneer het rolluik omhoog wordt getrokken dat er dan nog minimaal 1 slag om de bovenrol heen blijft zitten.

Verder als weer dichtmaken en je rolluik zou weer bedienbaar moeten zijn.

succes.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Ik rol het pantser normaal op en dan ficeer ik het door een griptang op de geleider te plaatsen net onder de onderlat. Het rolluik kan nu niet meer zakken.

Dan demonteer ik de oude draad en vervang deze door een nieuwe.
De nieuwe laat ik in opgerolde rolluikstand 3x rond de schijf gaan.
Doorgaans wordt het staaldraad vastgemaakt door het door een gat te steken welke aan de zijkant van de schijf zit en fixeer dit d.m.v. een knoop.

Dan de griptang losmaken en de rolluik langzaam laten zakken, staaldraad naar binnen steken en monteren op het windwerk.

Voordeel van deze manier is dat de as niet gedemonteerd dient te worden. (indien de as echter voorzien is van een verschuifbare prop dan kun je de as wel gemakkelijk uitnemen en er de slagen staaldraad rond doen.)

Bestaande staaldraad welke gebroken is zou ik ook al was het nog lang genoeg niet meer gebruiken.

Voor een rolluik van ca 220cm hoog heb je ca 6 mtr SOEPELE staaldraad nodig (let op dat het een soepele kabel is 3mm dik)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu