Spouwmuur - jaren ‘30 - hoe diep loopt het door richting/in fundament?

Marc-S

  • #1
Mensen,

Situatie:
- Jaren ‘30 woning
- Met spouw, van ca 4 - 4.5 cm breed
- Met trasraam buitenzijde (dus harde klinkerstenen)
- Gemetselde muren en fundament.

Mijn huis heeft dus spouwmuren en ik ben benieuwd tot hoe diep die spouw ongeveer doorloopt onder maaiveld in het fundament. Heeft iemand hier een idee van of een detailschets hoe dit zit bij een typisch jaren ‘30 huis?

Loopt die spouw bijvoorbeeld helemaal door het gemetselde fundament naar het zandbed waar het hele fundament/huis op staat?

Dank alvast!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
als het een gemetselde fundering betreft meestal tot een cm of 20 onder de balklaag van de begane grond.
Als het een betonnen fundering betreft meestal tot de betonbalk.
De spouw loopt niet door tot het zandbed
 

Marc-S

  • #3
OK, veel dank. Het is een gemetseld fundament en voor zover ik kan zien (in de kruipruimte) zit er aan de onderkant geen beton. Ik zie daar alleen maar grijze bakstenen (vanuit de kruipruimte). Dus de onderste laag stenen ligt dus waarschijnlijk gewoon op t zand (‘staal’).

Als de spouw doorloopt tot ga 20 cm onder ee balkenlaag van de begane grond, zitten er dan in het buitenblad om de zoveel stenen een open stootvoeg om zo het vocht/water wat binnen de spouwmuur naar beneden loopt af te geven aan de grond/het zand aan de buitenzijde van het buitenblad van de muur?

En als je een betere waterafgifte wilt hebben vanuit de spouw, heeft het dan zin om bijv. 40 cm diep (tov maaiveld) een strook grind te storten tegen de buitenmuur aan?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
grijze bakstenen bestaan wel maar je ziet ze uiterst zelden.
dat je niets ziet zegt helemaal niets die balk kan ook gewoon helemaal onder de grond zitten.

in de spouw hoort geen water te zitten
voor vocht moet je ventileren met open stootvoegen net onder het dak en iets boven het maaiveld.

bij optrekkend vocht is injecteren meestal de beste oplossing
 

Marc-S

  • #5
OK, klopt het dat je eigenlijk schrijft dat de spouw tot ca 20 cm onder de balken van begane grondvloer doorloopt en vanaf daar overgaat in het ‘massieve’ gemetselde deel van het fundament, wat dan nog dieper gaat tot bijv. 80 cm onder maaiveld of mogelijk nog dieper tot aan de gestorte zandlaag (die ik hier heb).

Als er geen open stootvoegen zijn naar de spouw onder het maaiveld, betekent het dan niet, dat met een heftige regenbui met harde wind op de gevel, water aan de binnenzijde van het buitenblad naar beneden kan lopen en zal ophopen waar de spouw ophoudt (op ca 20 cm onder de begane grond balken laag)?

En dat dit vocht eigelijk alleen weg kan door (a) vochttransport door de stenen van het binnenblad richting de kruipruimte of (b) via verdamping door de standaard gemetselde ventilatieroosters in de buitenmuur (een paar stenen boven maaiveld)?
In de winter zal (b) waarschijnlijk niet veel doen.
 

Marc-S

  • #6
(By the way, ik heb nergens open stootvoegen boven maaiveld)
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Is het voegwerk nog origineel?
zo niet zijn ze waarschijnlijk tijdens het opnieuw voegen gevuld.

je kan er gewoon een paar open boren om weer een zwak geventileerde spouw te krijgen
 

Marc-S

  • #8
Zie graag bijgesloten foto’s.

Is de voorgevel van het huis (1935).
Vorige eigenaar heeft de hele gevel van het huis laten schoonmaken en volgens mij laten afvoegen (vrijwel vlak met de stenen) met grijze cementspecie (dus niet zo glad als de reguliere voegspecie).
Dit is rond 2007 gedaan en ziet er nog heel goed uit.

Er is echter ook een behoorlijke maar!!

Waar je nu die 2 grote openslaande deuren ziet (ook denk ik rond 2007 geplaatst), zaten vroeger 2 ramen van de bouw, met ook spouw onder de ramen.

Boven de 2 deuren zit uiteraard het houten kozijn van die deuren en een loodstrip er boven tegen vocht waarvan ik verwacht dat dit lood daar ook nieuw is geplaatst met de deuren en helemaal doorloopt naar het binnenblad. Dit om te voorkomen dat vocht van regenwater tegen de gevel bij harde wind en ter hoogte van de 1e verdieping naar het kozijnhout loopt van de grote deuren.

Ik krijg nu de indruk dat dit vocht van de muur op de 1e verdieping zijn weg nu zoekt links van de 2 grote deuren, door de spouw naar de kruipruimte daar, waar het vaak veel vochtiger is dan elders in de kruipruimte.

Zou dan kunnen?

C58D8611-B425-41BF-8B4E-DF8D66C5000F.jpeg


Ter hoogte van de stoel zie ik in de kruipruimte na regen meer vocht in de kruipruimte dan elders:

40B9851E-9923-499B-9444-278E9F6A4DE9.jpeg
 

Marc-S

  • #9
2 more things: dit huis heeft ook spouwmuur isolatie (kwam ik onlangs achter) en deze gevel ligt op West (dus meeste last van slagregen bij wind)

Zou het een goed idee zijn om zo’n ventilatiekoker ter hoogte van de zwarte stoel te laten boren van buiten, de kruipruimte in?
Maar ja, westkant huis, misschien toch niet zo goed…
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Zo'n plantenbakje werkt ook niet positief. Hoe lang zou het duren voordat die muur iets in temperatuur wordt verhoogd ten opzichte van een muur zonder die bak. Heb niet het hele verhaal gelezen maar dit viel me op.
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

Marc-S

  • #11
Ja, mee eens, goed punt!! Over de plantenbak heb ik zelf ook al eens nagedacht.

Elders bij het huis (naast de entree) staat ook een behoorlijke gemetselde plantenbak.
Daar heb ik vorig jaar een uit kunstofplanken grmaakte bak in gemaakt met interne bekleding van dubbellaags vijverfolie + een PVC afvoerbuis met grind er in als drainage naar het grondwaterniveau.

Waarschijnlijk ook dus nodig met deze plantenbak vooraan het huis!
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #12
Bij mijn 1934 huis was de spouw onder m'n deurkozijn helemaal volgestort met zand en bakstenen. Elders in de westgevel grote cementbaarden. Daardoor veel vochtproblemen, bij langdurig harde regen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
die hoek ziet aardig groen
blijft daar water staan na een bui?

het is veel waarschijnlijker dat die vochtige plek in de kruipruimte komt door verkeerd afschot van je terras dan via de gevel tenzij je dat vocht ook hoger in de muur tegen komt.
wel is het zo dat als er isolatie is ingespoten er rare dingen gebeuren qua vocht
 

Marc-S

  • #14
Ook een goed punt: ik heb ook al eens geconstateerd dat dit terras (aangelegd tijdens bezit vorige eigenaar) niet op afschot is gelegd.

Wat mij eigenlijk ook helemaal niet lekker zit, is dat de onderdorpel van de 2 grote deuren eigenlijk op terrashoogte ligt, en dat daaronder alleen een loodstrip zit naar de 1e steenlaag die daaronder ligt.
In de zomer heb ik zelfs wel eens mieren onder die houten dorpel zie lopen van het terras naar de woonkamer! ;-)

Dit is echt slecht gedaan destijds: er had daar een hardstenen dorpel moeten worden neergelegd of anders op z’n minst 1 laag stenen hoger dan maaiveld.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu