(Spouwmuur)isolatie en stucen binnenmuur

Ribruijn

  • #1
Het volgende:

Laatste grote project in mijn jaren '50 woning is een nieuwe keuken. Deze bevindt zich nu in een uitbouw van de woning, uitgebouwd in 1985 (heb de woning in 2009 gekocht). We zijn van de zomer aan de bovenkant begonnen, dakbedekking platte dak vervangen en een "omgekeerd dak" gemaakt. Als gevolg van deze buitenisolatie is het dakbeschot dus onderdeel van de "warme zijde". Dus het gipsen plafond destijds al uit de keuken gehaald en de kier tussen de spouwmuur en het dakbeschot netjes dichtgepurd. Tot zover het voorverhaal.

Nu het tijd wordt voor de keuken zie ik dat de vorige eigenaar dunne raggels met noppenfolie en gipsplaat tegen de muren aan heeft gezet. Dat gaat er nu dus uit, het liefste wil ik de binnenmuren stucen. Volgens mij kan dat als de spouwmuur is geïsoleerd. Dus ik wil zoeken of dit al gedaan is, muren zijn gortdroog en niet zo koud. Op andere plaatsen heb ik wel steenwol gezien (een nadere uitbouw aan mijn woning). Oeps! Ruimte tussen spouwmuren en dakbeschot had ik dus dichtgepurd. Nou ja, dan maar controleren via de stootvoegen. Help! Die zijn er helemaal niet...

Vraag 1: wat nu? gaatje boren dan maar door het binnenblad om te zien wat er achter zit? Of zouden er geen stootvoegen gemaakt zijn juist omdat men er bijvoorbeeld (half jaren '80) al steenwolplaten in zou hebben gedaan?

Vraag 2: als de muren wel zijn geïsoleerd (hetzij dat het er al in zit, hetzij dat ik het alsnog laat doen na controle) dan kan ik de muren toch stucen aan de binnenzijde? Raggelwerk met folie etc. hoeft van mij niet terug te komen.

Thanks!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Verklaarbaar waarom de muren droog zijn. Die noppenfolie is een damprem. Dan denk ik dat heeft de vorige eigenaar niet zomaar gedaan.
Ik zou eerst even onderzoeken hoe het werkelijk zit. Is die spouw niet geschikt voor isolatie kan je aan de binnenzijde een isolatie aanbrengen. Buiten kan ook.
 

StefanD

  • #3
Wellicht kun je de vorige eigenaar vragen waarom hij die voorzetwand heeft geplaatst?
Ik zou overigens niet weten waarom je een niet-geïsoleerde spouwmuur niet zou kunnen stucen. Mijn jaren 50 woning heeft het op die manier 60 jaar volgehouden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu