Spouwloze steens muur met pir-gips isoleren...200% beter ?

Ppklus

  • #1
Ik ga een oud huis uit 1907 opknappen. Zijkant van het huis staat vrij in eigen poort/gang.
De muur is 20 cm baksteen en aan de binnenkant zit zonder spouw "poriso" of zwemsteen. Muur is van binnen mooi vlak gestuct en geverfd. De poort/gang is ong. 80 cm smal, zodat er net een afval-container doorheen past, maar geen extra isolatie.

Die buitenmuur is aan de buitenkant met cement af gesmeerd en inmiddels door mij met vochtwerende coating behandeld.
Tegen optrekkend vocht heb ik onder in de muur om de 11cm een diep gat geboord en dit ingespoten met speciaal spul dat de muur een waterdichte laag moet geven. Als het goed is wordt de muur de komende tijd droog.

Nu wil ik de muur isolatie verbeteren aan de binnenkant.
Ik dacht met pir-gipsplaten, 4 cm dik Rwaarde = 1,8, dat zou 200%? meer isoleren want mijn baksteen is ong. R = 0,5
en die poriso R = 0,3. Of reken ik verkeerd? Of evt. 6cm pir-gips...R = 2,7

Ik begrijp dat die pir-gips met pur-schuim gelijmd kan worden, zonder spouw of lattenwerk, dat zou "simpel" zijn op mijn mooie vlakke geverfde muur. En dan wat stucen.

Pir-gips bezit een dampdichte aluminiumfolie.
Is dit een bruikbare oplossing of zie ik iets over het hoofd, of heb je tips?
 

Ronald1308

  • #2
Ik zit ook met dezelfde gedachten. Volgens mij heb je gelijk wat betreft de R-waarde. Ik zou de PIR-platen niet met "gewone" PUR aan elkaar plakken. Deze zet veel te veel uit, je moet hiervoor geloof ik een iets andere soort PUR hebben. Minder expansie en wat meer plakt. PIR platen zijn te koop met gipsplaat er al op geplakt. Je kunt de platen idd op de muur plakken en dan afwerken met een dunne stuclaag. Let wel op dat je dan bijna niks aan de muur kunt hangen, wil je dat wel gebruik dan eerst PIR platen voorzien met OSB, daarna dit afwerken met gipsplaten en dunne stuclaag.
Plakken op de muur zou ik zelf niet doen, gewoon gevoelsmatig hoor. Ik zou met een spouw (2cm) en lattenwerk doen, maar dat is persoonlijk.
Ben je al wat wijzer geworden?
 

Bernhard

  • #3
Dampdichte folie wordt aan de binnenzijde van de muur geplaatst. Hiermee wordt voorkomen dat het vocht, waterdamp, zich door de muur van binnen naar buiten verplaats. Dan ontstaat er geen condensatie.
Het zgn optrekkend vocht komt van binnen en niet van buiten.
Het water aan de buitenkant van de muur/fundering zorgt voor een hoge afkoeling van de muur/fundering.
Hierdoor wordt de temperatuur aan de binnenzijde van de constructie laag en gaat de waterdamp uit de binnenlucht in de muur/fundering condenseren.
Indien de fundering aan de buitenzijde wordt geisoleerd, met bv foamglas waterdicht gelijmd op de fundering, zal de temperatuur aan de binnenzijde veel hoger worden.
Het impregeneren en isoleren van de fundering zal het eea sterk verbeterd worden.bernhard
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu