Spouw rondom kozijn isoleren.

Sepp

  • #1
Ik heb zeven kozijnen (van 60 to 120cm breedte), die er zoals op de foto's uitzien. De bovenste stenen op het binnenblad zitten gedeeltelijk los, en zullen opnieuw gemetseld moeten worden. Water van buiten af is hier geen probleem, omdat alle ramen direct onder het dak zitten. Het huis is van 1932.

Nou vroeg ik me af:

- hoe kan ik het beste de spouw (5cm) afsluiten, zodat al die koude lucht niet naar de dagkanten/vensterbank door kan slaan? Is PUR ok in deze situatie, of zakt dat uiteindelijk weg?

- kan ik de dagkanten/vensterbank dmv 2cm PIR isoleren, en dan met gipsplaat(dagkant) houten vensterbank afwerken?

- welke specie kan ik het beste gebruiken om de stenen terug te plaatsen? Kalmortel? Het lijkt me handig om ipv de bovenste laag stenen alleen met mortel te egaliseren alvorens te isoleren/af te werken.

Of hebben jullie beter tips om dit te isoleren en af te werken?

IMG_4539.JPG IMG_4540.JPG IMG_4542.JPG IMG_4543.JPG IMG_4544.JPG
 

Emzed

  • #2
Die spouw kun je het beste met pur doen. Wel even bevochtigen, dan hecht het beter. Over het wegzakken zou ik me geen zorgen maken.
Ik heb onlangs een vergelijkbare situatie (een dakraam) afgetimmerd met MDF platen. Ik heb de watervaste en voorgegronde variant daarvan genomen. Gips zou ook wel kunnen, maar lijkt me wat kwetsbaarder.
 
  • Like
Waarderingen: Sepp

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Ben je van plan in de toekomst de hele spouw te isoleren? Dan kunnen plukken PUR op verschillende plekken er voor zorgen dat het ingeblazen product niet op alle plekken komt.
 
  • Like
Waarderingen: Sepp

Sepp

  • #4
Emzed, ok, goed te weten.

Ik dacht alleen aan gips omdat je PIR met gips kant en klaar kunt krijgen, maar fermacell kan ook zover ik weet - is wellicht robuster.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Sepp

  • #5
Krunnie,

nou daar heb ik wel verschillende meningen over gehoord, dus denk dat ik dat niet zal doen - is ook maar een tussenwoning, dus het warmteverlies zal wel meevallen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Meningen hoor ik meestal bij de kapper. Gefundeerde meningen over spouwmuurisolatie hoor ik liever van iemand die met een endoscoop in de spouw kijkt.

Maar dan vraag ik me wel af waarom je je druk maakt over een randje spouw rond het kozijn terwijl je de grote vierkante meters ongeisoleerd wilt laten. Een spouw is oorspronkelijk bedoeld om te ventileren en vocht langs het buitenblad naar beneden te laten lopen, wat met de PUR gehinderd kan worden.
 

Sepp

  • #7
Huh?

weet niet hoe je er van opmaakt, dat ik de rest geïsoleerd zal laten? PUR rond de kozijn zal geen afbreuk doen aan de ventilatie functie van de spouw, toch?
Ook is er geen vochtdoorslag bij al die kozijnen, omdat ze direct onder het overhangende dak liggen.

Wel komt er veel koude lucht door de momenteel niet naadloze dagkant constructie, en dat wil ik graag
aanpassen :)
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Ik begreep uit je opmerking "denk dat ik dat niet zal doen" dat je helemaal geen isolatie zou overwegen. Als ik dat verkeerd begrepen heb is dat mijn fout :oops:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Dit is het moment om meteen het goed aan te pakken. Dus alles isoleren. Is het binnenspouwblad er later voorgezet? Dan weghalen en fatsoenlijk isoleren.

Is het nu vooral/alleen de bedoeling om de tocht op te lossen? Maak het dan luchtdicht. Dat is een andere handeling dan isoleren.
 

Sepp

  • #10
de grijze stenen zijn het originele binnenblad - de schootjes en gestucte gipsplaten gaan weg, en dan zal ik er PIR op fermacell/gips voorzetten. Alleen wil ik nu al het tochtprobleem rond de kozijnen oplossen, zodat ik tot dat de rest aangepakt wordt, geen kou hoeft te vatten door de winter heen.

De originele kozijnen (amerikaans grenen) laat ik zitten, omdat ze dragend zijn (en ook intact), en ik zal de komende weken nieuwe draaidelen met isolatieglas maken. Dus dat is dan ook opgelost, want ook door de ramen heen tocht het van alle kanten. :)
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Prima. Zorg dan dat je eerst de tocht oplost. Alleen isolatie ervoor plaatsen is meestal niet voldoende. Dat doe je (bijvoorbeeld) door kieren af te dekken en de naden af te kitten of plakken met geschikte tape.
 

Sepp

  • #12
OK!

welke tape zou dat kunnen zijn om kieren en naden af te dichten?

Zelf dacht ik aan zo een rubberen afdichtings coating (bvbld *), maar een tape klinkt nog makkelijker.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
We doen hier niet aan merken. Als je zoekt op luchtdichtheidstape vind je het vast wel. Een rubbercoating is ook prima, als de ondergrond onregenmatig is, is dat handiger dan een tape.
 

Sepp

  • #14
ok - dank voor je advies!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu