Spijkeren hardhout

Robbie's

  • #1
Ik moet een aantal hardhouten latten (lengte 4.10, dikte 9mm en dat 4 x) vastzetten op een multiplex vloer met 4mm eiken toplaag.
Hoe zet ik die latten het beste vast? Bij voorkeur spijker ik maar welke dikte en lengte spijker in dat geval gebruiken?

Als een goedkope tacker (het is maar voor eenmalig gebruik) ook werkt is dat wellicht ook een optie maar begrijp ik het goed dat een tacker ook wel een afdruk in het hout zal laten zien en dus net zo goed in dit geval spijkeren (en laatste stukje even met een andere dikkere spijker aanslaan?)

Bvd.

Groet,
Rob
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Verloren kop spijkers, lengte afhankelijk van de dikte van de multiplex.
Indien je geen koppen wilt zien bagetnaalden gebruiken in combinatie met lijm. Als de vloer in de olie staat eerst een proefje of de lijm wil hechten.
 

Robbie's

  • #3
Bedankt Rola. Ik ga even opzoeken hoe die spijkers er uit zien en of ik deze met hamer (eerst voorboren) er in kan tikken. Multiplex vloer is 12mm beuken met eiken toplaag van 4mm. Vloer staat in olie. Bij voorkeur lijm ik niet.
 

Robbie's

  • #4
ik zit zelf ook aan goed dubbelzijdig plakband te denken. Als het goed plakt zou dit voldoende moeten zijn. Zo niet kan ik altijd nog extra koploze spijkertjes plaatsen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Voorboren heeft weinig zin bij bagetnaalden, die zijn al zo dun ,0,9 mm, dat dit niet nodig is.
Pas op met bagetnaalden, die ken zijn van gehard staal, ze knappen zeer snel en vliegen alle kanten uit, draag in elk geval gezichtsbescherming.
Maak eens een proefstukje met brads, die laten ook nauwelijks zichtbare gaatjes achter die je goed kunt wegwerken met harde stopwas.
 

Robbie's

  • #6
Bedankt Jan. Brads breng je neem ik aan dmv een tacker en die zal ik dan moeten kopen of huren. Een goedkope tacker zal waarschijnlijk niet voldoen om door het hardhout te komen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
De tackers zijn er ook elektrisch maar of ze te huur zijn weet ik niet.
Anders eentje op lucht, je hoeft niet zo'n zware te hebben, die tot 50 mm gaan zijn meer dan zwaar genoeg.
 

Robbie's

  • #8
Jan, is het gebruik van simpel tweezijdig vloerbedekking tape ook geen optie. Ik had een rolletje van de Ac..n gekocht als test en geplakt op mijn multiplank en daarna de hardhouten schroot er op geplakt. Ik kan die hardhouten schroot optillen en de plank blijft er aan hangen. Is daarna heel moeilijk los te trekken. Voor de zekerheid een paar extra spijkertjes er bij (volgens mij niet eens nodig) en klaar...

Of absoluut niet doen om wat voor reden?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik heb dat nooit geprobeerd, het zou misschien best kunnen, uitproberen en kijken wat het wordt.
 

Robbie's

  • #10
Het is gelukt. Zelf een soort rails systeem gemaakt en hardhout latten dmv vloerbedekking tape vastgezet. Het zat eigenlijk muurvast waar toch voor de zekerheid maar om de 60cm een extra spijkertje van 1mm door het hout. Dat stop ik wel netjes dicht met ?

Ik denk alleen dat ik een domme fout heb gemaakt. Tussen de onderlat en de schuifpui heb ik acrylaatkit gebruikt om af te kitten. Had ik niet beter beglazingskit kunnen gebruiken ? :cry:

IMG_20200711_205059_resized_20200711_090758857.jpg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Dat is achteraf, om nu alles er weer uit te halen is ook nogal wat.
Ik zou het mooi laten zitten en in de gaten houden, als het dan mis gaat kun je altijd nog ingrijpen.
 

Robbie's

  • #12
Mee eens Jan. Maar had beglazingskit onderin tussen lat bodem en zijkant schuifpui inderdaad beter met beglazingskit afgewerkt kunnen worden?. Ik laat het nu zitten en zal het in de gaten blijven houden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu