Spanning op de nul?

Wij hadden vandaag een stroom onderbreking van enkele uren. Ik had een aggregaat (Honda 20i) aangesloten met een kabel naar de groepenkast. keurig fase en en de nul op de rail vast gezet. aarde van de Honda via de aardrail aangesloten. (Natuurlijk de hoofdschakelaar uitgezet) toen het aggregaat gestart, wat blijkt; ik heb een spanning op de nul geleider. Ik kon niet meten hoe hoog de spanning was. Met een goedkope radio even getest of die werkt die deed het. Toen de hele woning aangeschakeld en alles werkte. Nadat de Enexis weer de stroom op het net had, het aggregaat ontkoppeld en de spanning op de nul was weer weg (ook met de normale netspanning weer ingeschakeld)
(Overigens ook zonder aangesloten aarde van het aggregaat had ik spanning op de nulgeleider)

Gaat hier iets fout? Heb ik iets fout aangesloten? aggregaat defect? of is dit normaal?

Al vast dank voor jullie meedenken...
Groet
Toine
 
Hoe heb je die spanning gemeten?
Als dat met een spanningzoeker was dan zou ik me nergens druk om maken.
Die dingen moet je niet gebruiken om serieus spanning mee te meten.
 
Dat was inderdaad met een goedkoop spanningzoekertje,(schroevendraaier model) maar dat zelfde zoekertje gaf geen spanning aan op de nul draad nadat de aggregaat was afgeschakeld en de normale netspanning weer was ingeschakeld.Dus de spanning was er wel degelijk.
 
In het transformatorhuisje van het energiebedrijf ligt de nul aan aarde. Daarom heb je thuis hooguit enkele volt tussen nul en aarde.
In de aggregaat is zeer waarschijnlijk geen verbinding tussen één van de polen van het stopcontactje en de aardklem. Daarom kan best een flinke spanning staan tussen de 'nul' en de aarde.
Dit is volkomen normaal en veilig. In de ouderwetse scheertransformator en b.v. in operatiekamers gaat de electriciteitstoevoer via transformatoren, zodat ook niet één kant van de stopcontacten aan aarde ligt.
 
@ AvDijk;

Dank voor je antwoord. Ik had de PE van de generator wel verbonden met de aardrail in de groepenkast. Maar als je zeker weet dat het geen kwaad kan om spanning op de nul te hebben dan ben ik gerustgesteld.

Dank voor het meedenken.
Groet,
Toine
 
De PE verbinden met de aarding is niet voldoende (dit is veelal gewoon het chassis) ook moet er een pool van de generator aan de aarde om een nulleider (N) te creëren.

Ik gebruik hier de term pool omdat een enkelfasige generator geen Fase en Nul heeft, die wordt namelijk pas gevormd op het moment een verbinding met de aarde plaatsvindt.

ALS werkt ook niet als de generator niet geaard is, wat op zich niet noodzakelijk een probleem hoeft te zijn omdat er bij aanraking van een pool van de generator ook geen elektrische schok kan optreden.



Handleiding van de generator grondig doorlezen hoe een aarding moet gebeuren.
 
@ blauwbloes,
Aha, dat zal het probleem dan inderdaad zijn.

Ik heb de gebruiksaanwijzing grondig door gelezen daar staat alleen dat je de generator aan de aarde moet verbinden als je apparaten aansluit die aarde nodig hebben, niets over één van de polen aan de PE koppelen.
Als ik jouw goed begrijp mag ik dan zonder probleem de nul (en de PE) van de generator gelijktijdig aan de PE rail van de groepenkast koppelen?
(ik krijg de PE en nul via aparte aders aangeboden van enexis in mijn hoofdaansluiting)

super bedankt voor je antwoord, klinkt wel logisch dat de nul ook aan de PE moet.
 
105284_honda20i_schema_2.jpg


Hier nog even een schema. Ik kan overigens niet goed lezen of in dit schema de nul aan de PE ligt?
 
Hijdoethetnog schreef:
Als ik jouw goed begrijp mag ik dan zonder probleem de nul (en de PE) van de generator gelijktijdig aan de PE rail van de groepenkast koppelen?
Klopt, wel voor de ALS!!!. Mag overigens, hoeft niet. Beide hebben immers voor- en nadelen.

1) Als je dit niet doet hebt je een IT-net. ALS werkt dan niet. Een enkele pool aanraken heeft echter geen enkele gewaarwording tot gevolg. Toestand zoals in ziekenhuizen.

2) Als je dit wel doet heb je een TT-net, net zoals in een woning. ALS werkt dan, maar aanraking van de fase heeft een schok als resultaat.

Bij tijdelijk "stand-alone" gebruik voor een beperkt netwerk, enkel boormachine of voeden bv, hou je het best bij 1. Voor een "semi-permanente" toestand voor een groter geheel, woning voeden bv kies je best voor 2.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan