Spackwand tegelen

Paul1684

  • #1
Wanden in de badkamer gaan opnieuw betegeld worden. Er is een stuk boven de bestaande tegels opgespoten met spuitpleister/spack. Die spack is al een paar keer geverfd met muurverf.

Vraag: in hoeverre zuigt die spackwand nog? Dit ivm welke primer te gebruiken voordat erop getegeld wordt. Als ik er wat water op kwast, zuigt het wel wat maar veel minder dan een kwastje water op gipsplaat.

De een zegt: primer gebruiken die je ook voor de niet zuigende ondergrond (tegels) gebruikt (ook op groen gipsplaat). Een ander zegt hetzelfde want die spackwand is al vaker met muurverf geverfd. Weer een ander gaat sowieso voor primer bedoeld voor zuigende ondergrond.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
Ongesausde spack is een sterk zuigende ondergrond. In dit geval is het een aantal keren gesausde dus moet je een hechtprimer met kwartskorrel gebruiken(voor niet zuigende ondergrond)
 

Paul1684

  • #3
Bedankt Dennis. Er is ook nog een stuk nieuw ingezet groen gipsplaat. Die zuigt behoorlijk vind ik. Dus de primer gebruiken voor zuigende ondergrond?

Dat ingezette stuk zit in het natte deel van de badkamer. Na primeren wil ik daarover coating/kimpasta aanbrengen en vervolgens tegelen.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #4
Geen dank. Deze kun je ook in de hechtprimer zetten. Gipsplaat en vooral de groene is ook een zwakzuigende ondergrond. Dat scheelt je weer😉
 

Paul1684

  • #5
Bedoel je dat ik voor die groene gipsplaat ook die kwartskorrel kan gebruiken?
Vertel m'n verhaal stukje bij beetje: er is ook nog een stukje gewoon gipsplaat. Die dan ook met die kwartskorrel?
 

Paul1684

  • #6
Even overnieuw:

Het gaat om verbouwing van een badkamer. Kimband, kimpasta voor alle hoeken wand/vloer en wand/wand is me duidelijk.
Vwb de wanden in het natte gedeelte: deels vaker gesausd spack, deels groen gipslaat, deels gewoon gipsplaat en deels tegels. Wat zou jij doen?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #7
Haha inderdaad wel zo handig om even opnieuw en bij begin te beginnen😋. Als eerst moet alles vlak haaks en te lood zijn. Hierna breng je de kimband/pasta afdichting aan. Hierna het geheel in de hechtprimer zetten. Omdat je allemaal verschillende ondergronden hebt gaat de droging mooi geleidelijk en heb je op alle materialen een goede hechting.
 

Paul1684

  • #8
:lol: heb ook wel gehoord dat het slim is om na primeren van de gipsstukken daar kimpasta aan te brengen om vocht te weren en over die kimpasta te tegelen. In de natte ruimte.

En nog even voor de zekerheid: alle materiaal kan met dezelfde hechtprimer=kwartskorrel geprimerd worden?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #9
Ja dat kan ook. Je kunt ook alles in de natte cel in afdichtpasta smeren dan hoeft er weer geen hechtprimer op. Dan fungeert de pasta als hechtbrug.

Kortom het makkelijkste alles in natte cel in afdichtpasta. Omdat je hier niet te maken te maken hebt met sterk zuigende ondergrond bestaande uit groen en gewoon gipsplaat en gesausde spack, is voorbehandeling niet nodig. De rest van badkamer in hechtprimer.

En de vloer? Bij minerale ondergrond grondeervoorstrijk en bij bestaande tegelvloer kwartshoudende voorstrijk gebruiken.
 

Paul1684

  • #10
Super, dank je wel. De vloer is trouwens waterdicht qboard = zelfde als wediboard en dat lijkt weer op lux elementen (polystyreen met een cementen afdeklaag). Die hoeven niet in eoa primer. Wilde daar wel kimpasta over aanbrengen in diezelfde natte ruimte. Kimpasta daar aanbrengen = een goed idee of overbodig of niet doen of ..?
 

Kluszot

  • #11
Daar hoef je alleen over de naden kimband en pasta op te zetten.
 

Paul1684

  • #12
Pasta en band over de naden gaat idd gebeuren. Heeft het zin of is het onzin om de platen in zijn geheel in te smeren met kimpasta (in de natte cel)? Ik heb nl. genoeg pasta.
 

Kluszot

  • #13
De platen zelf hoef je niet in te smeren die zijn al waterdicht.
 

Paul1684

  • #14
Oké. Dank voor uw reacties.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu