Soort ventilatiekanaal?

Nagelmaeker

 • #1
Beste vakmannen/klussers,

Over een paar weken zal onze zolder afgetimmerd worden. Ik zou graag in de toekomst balansventilatie met WTW aan laten leggen. Het hele ventilatieplan heb ik samen met een kennis (met verstand van ventilatie) gemaakt en is zo goed als klaar. De locatie van alle ventilatiekanalen is bepaald, wel moet er nog bekeken worden welk soort ventilatiekanaal er gebruikt moet gaan worden.

Zoals ik al zei zal onze zolder binnenkort afgetimmerd worden en ben ik bang dat het ventilatiesysteem pas later aangelegd kan worden. Ik weet dat er een op zolder in ieder geval een ventilatiekanaal van de linker zijde van ons huis (waar de ventilatie-unit zal komen) naar de rechter zijde (naar het rookkanaal welke als inblaas ventilatiekanaal gebruikt zal gaan worden) moet komen.

Wij wonen in een jaren '30 huis met houten vloerbalken met daarop de originele houten ondervloer. De vloerbalken zijn 16 cm hoog. Nu onze zolder nog niet afgetimmerd is heb ik nog de mogelijkheid om relatief makkelijk een ventilatiekanaal van links naar rechts tussen de vloerbalken te trekken. Nu vraag ik mij af of een van jullie weet wat voor soort ventilatiekanaal ik het beste kan nemen (rond of rechthoekig) en de omvang daarvan?

Alvast bedankt!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • ABCDE

  • #2
  Je hebt je plan toch al bijna af? Dan weet je dus ook al de volumestromen.. zonder dat is er niks zinnigs te zeggen over welk kanaal een redelijke keuze is.

  Heb je gekeken of je vanuit de ventilatie box wel eerst weer naar beneden mag? Of betreft dit een kanaal die naar binnen gaat?
   

  Nagelmaeker

  • #3
  Beste ABCDE,

  Bedankt voor je bericht.

  Het betreft een kanaal die naar binnen gaat en voor toevoer van schone lucht zorgt.

  Hier de volumestromen:
  Vanaf de ventilatiebox moet er in eerste instantie een kanaal komen waar 275 m3/h (alle toevoer) doorheen moet. In de buurt van de box (nog in de installatieruime) zullen hier twee kanalen aftakken (met volumestromen van 25 m3/h en 45m3/h). Door de rest van het kanaal (het gedeelte wat ik dus in de vloer wil wegwerken zal een volumestroom van ongeveer 207 m3/h moeten gaan.

  Ik vraag me dus af wat voor soort ventilatiekanaal ik het beste kan nemen (rond of rechthoekig) en de omvang daarvan voor zowel het begin stuk (275 m3/h en geen restricties omdat hier genoeg plek is in onze installatieruimte) en voor mij nu nog belangrijker: wat voor soort kanaal ik het beste kan gebruiken voor een volumestroom van 207 m3/h verwerkt in de zoldervloer (ruimte van 16 cm hoogte en 67cm breedte tussen de houten vloerbalken).

  Alvast bedankt!
   

  Nagelmaeker

  • #4
  @ABCDE Heb je toevallig nog tijd om even naar mijn bericht te kijken? Alvast bedankt!
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #5
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Ronde Spiraliet buis is het beste.

  Leg het systeem zo aan dat het goed te reinigen is, met name bij de toevoer is dat zeer belangrijk. Dus een bestaand rookkanaal gebruiken voor de toevoer kan alleen als er een nieuwe buis doorheen wordt gestoken.
   

  ABCDE

  • #7
  Als je rond pakt, pak dan direct de 160mm, dan blijf je bij 3 m/s met de lucht. Ga je naar 125 dan wordt dit al krap 5 m/s.
   

  Nagelmaeker

  • #8
  Onwijs bedankt voor alle reacties! Samen met wat tips gekregen van een ander ga ik denk ik een eind komen.

  Naam van site verwijderd, mod.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #9
  neem aan hoop dat dit niet je enige gegevens zijn maar dat je ook al bekeken hebt welk kanaal je nodig hebt en wat je ventilator aan kPa doet bij een x volume?? Anders ga je weer iets maken wat je niet weet of het werkt te ja of te nee. Berken eerst je kanalen en tel niet alleen je volume stromen op welke er doorheen moeten hier ben je er nog niet mee.
  iedere bocht en of aftakking t stuk heb weerstand dit moet je wel meenemen.

  dus toch niet zo veul verstand denk ik dan, de hoeveulheid welke afgezogen moet worden ken iedereen opzoeken, berekenen je kanaalwerk is het advies!
   

  ABCDE

  • #10
  Veulenverstand? Zijn die slimmer dan olifanten? Kanalen zou ik niet van Berken maken.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #11
  ABCDE heeft vandaag de lolbroek aangetrokken?
   

  Nagelmaeker

  • #12
  Bedankt @ De loodgieter voor de extra dingen waar ik op moet letten. Ik merk nu dat ik nu echt op zoek moet naar iemand die mij professioneel advies kan geven over die ene buis (met een paar bochten) die ik vóór de verbouwing moet plaatsen. Ik weet inmiddels dat ik hier een installatietechniek-bedrijf voor moet hebben. Hopelijk krijg ik vóór de verbouwing goed advies over die ene buis en kan hij later de rest van de installatie na de verbouwing aanleggen. Nogmaals bedankt allemaal.

  Vet lettertype verwijderd - mod
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu