Soort lek na schoonmaken sifon

girlsweet

  • #1
Ik zag laatst tijdens het schoonmaken van de wasbak (badkamer) iets koperkleurigs onder de afvoerplug en ik probeerde erbij te komen. De sifon openen lukte me in eerste instantie niet en ik heb dan ook geen ervaring met metalen sifons. Ik kwam erachter dat ik het dekseltje van de afvoer eraf kon draaien, en op die manier kon ik rechtstreeks bij de afvoer. Ik vond 4 muntjes van 5 cent, volledig onder de drab. Ik vermoed van de vorige eigenaar (kinderen). Door de kleine ruimte kreeg ik ze er met moeite uit. Ik besloot daarna met zo’n borsteltje voor rietjes erin te pulken en heb zo heel wat drab eruit kunnen vissen.
Ik was op zich wel tevreden, draaide het dekseltje er weer op en spoelde water door de wasbak. Toen viel het me op dat de afvoer een beetje borrelde. Ik gooide wat soda en heet water erdoorheen, maar dit hielp helaas niet. Vandaag besloot ik toch maar weer een poging te doen om de sifon te openen, dit keer met succes (de beker heb ik eraf gehaald, de rest heb ik zo gelaten). Ik heb het zoveel mogelijk van binnen gereinigd, en sloot alles weer aan.

Nu borrelt de afvoer helaas nog steeds, en daarbovenop viel het me op dat er heeel lichtelijk wat druppeltjes langs de bovenste buis naar beneden druppelen.. Ik heb geprobeerd wat duidelijke foto’s te maken, maar dit wou niet helemaal lukken, dus heb ik er meerdere geüpload.

Iemand enig idee wat er aan de hand is en wat ik moet doen?

IMG_2471.jpeg IMG_2464.jpeg IMG_2467.jpeg IMG_2468.jpeg IMG_2472.jpeg IMG_2473.jpeg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
ik denk dat wat betreft lekkage de bovenste rand in gerot is en door bewegen stuk is.
Je ziet in de chroompijp dat er aantastingen zijn.
Dus dat moet vervangen worden.

1690021899168.png
1690022250073.png

De ring (1) en buis (3) vervangen of gehele sifon vervangen.
 
  • Like
Waarderingen: girlsweet en Jackd

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Zelf heb ik (heel lang geleden) eens zo'n sifon proberen schoon te maken, door deel 9 eraf te schroeven. Was dat ding helemaal verteerd en hield ik daarna allemaal stukken verpulverd koper in mijn handen. Kon ik het geheel gaan vervangen, terwijl dat natuurlijk helemaal niet de bedoeling was en er daar geen bouwmarkt direct in de buurt was...

Waarmee ik wil zeggen, dat als de bovenkant van die pijp er al zo aangetast uitziet, je niet verbaasd moet zijn als je bij losschroeven van de onderkant hetzelfde effect hebt als ik destijds. Dus haal van te voren een complete set inclusief sifon in huis, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. :wink:
 
  • Like
  • Dit probleem herken ik!
Waarderingen: girlsweet, Jackd en Henk253

girlsweet

  • #4
Ontzettend bedankt voor jullie hulp mannen!! Mijn loodgieter gaat nu een maand met vakantie, kan ik zoiets zelf vervangen? Hoe krijg ik bijv de pijp op maat? En is een PVC sifon verstandiger als vervanging?

Mocht dit lastig zijn allemaal, kan ik het probleem dan met iets van kit ofzo tijdelijk verhelpen, tot de loodgieter terug is? Ik heb er heel weinig verstand van :lol:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Heel eerlijk gezegd: als je er echt helemaal geen kijk op hebt en ook nog nooit dergelijke klusjes hebt gedaan, moet je er naar mijn idee niet aan beginnen. Zet er dan een emmer onder om dat beetje water dat eruit komt op te vangen en blijf er verder van af. Kun je ook niets verder kapot maken.

De oorzaak van dat borrelen zit waarschijnlijk (ook) verderop (dieper) en daar zul je toch de loodgieter bij nodig hebben. Vraag hem daar wat aan te doen en laat hem meteen de gehele sifon inclusief wastafelafvoer vervangen. Opnieuw chroom of alsnog kunststof sifon maakt volgens mij niet veel verschil. Meer een kwestie van smaak.

Zorg wel dat je er zelf bij bent en mee kunt kijken. Daar leer je vast wel wat van, heb je misschien in de toekomst wat aan om het zelf te gaan doen.

Je zou natuurlijk wel eens wat video's op het Internet kunnen bekijken om te bepalen of je zoiets aan kunt. Heb je daarna het idee om het alsnog zelf te doen, dan ben je vanzelfsprekend van harte welkom voor vragen als je iets nader wilt weten.
Zo kom je (o.a.) bij video's over vervangen van sifons (klik hier).
 
  • Like
Waarderingen: Henk253

girlsweet

  • #6
Bedankt voor je reactie Kees! Ik zou het mezelf qua handigheid nog net wel toevertrouwen, maar ik zou niet weten hoe ik zulke buizen op maat zou moeten zagen. Is dit lastig?

Daarnaast een nog wat groter obstakel, hoe krijg ik die bovenste buis los? Het badkamermeubel is van hout, maar de stenen wasbak is geïnstalleerd op een extra stuk massief steen/tegel, wat je op de foto’s kunt zien. Hier is een redelijk klein gat in gezaagd, waardoor ik niet echt kom bij het draaimechanisme van die buis. Als ik met m’n hand erbij probeer te komen krijg ik allemaal kleine minuscule stukjes ‘glitter’ van dat steen in m’n hand (glasachtig), niet heel fijn.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zelf denk ik dat je er verstandig aan doet het zo te laten en na de vakantie van de loodgieter op hem te vertrouwen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu