Soort beton fundering schuifpoort

Blueone

  • #1
Ik wil binnenkort een schuifpoort gaan plaatsen waarvoor een fundering nodig is. Nu ben ik van plan om het beton daarvoor te gaan afhalen (ongeveer 600 liter). Nu wil ik hiervoor C20/25 beton halen. Als dit uit een betonmolen komt is het vrij vloeibaar, weet iemand hoe dit werkt als je dit gaan afhalen? Dien je het daarna nog wat op te mengen met water of is het sowieso een drogere variant zodat het op een aanhangwagen vervoerbaar is?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit lijkt me een vraag voor de leverancier, die weet het beste wat hij erin stopt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Beton die je haalt op een aanhanger is droger, ander consistentiegebied
Als je extra water toevoegt, vervalt de aansprakelijkheid van de centrale mbt de sterkte en duurzaamheid.
Bij het toevoegen van water moet je mengen, in een betonmolen..
Dan kan je net zo goed zelf draaien.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Normaal beton wordt vloeibaar als je het in beweging brengt. Dus dat zou uit de aanhanger klotsen.

Het meeste water in betonmortel zit erin om het te kunnen verwerken. Voor de uitharding is de helft water misschien al genoeg.
 

Blueone

  • #5
Bedankt voor alle reacties. Als het beton op de aanhangwagen te vloeibaar is wordt het inderdaad een probleem, ik hoorde al dat het afhalen van gewoon beton vooral bedoel is als je iets van een loader met bak hebt of iets dergelijks. Welk beton is aan te raden voor een fundering van een vrijdragende schuifpoort i.c.m. afhalen? Ik wil er wel iets van staal in doen, ik begreep dat stampbeton daar niet geschikt voor is maar wellicht heb ik het mis.

Alvast bedankt voor het advies!
 

Blueone

  • #6
Heeft er iemand wellicht nog ervaring met het halen van beton?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Ik zou het zelf draaien (Of laten brengen).
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
600 liter is anderhalve ton. Dan heb je een aardige aanhangwagen nodig. En denk ook aan het klotsen, vooral bij een noodstop of scherpe bocht. Zelf draaien lijkt mij gemakkelijker en veiliger. Of anders kom je binnenkort misschien op youtube.

 

Blueone

  • #9
Bedankt voor alle info, het gewicht is geen probleem, de auto mag 3 ton trekken, de aanhangwagen 2ton, dat moet dus goedkomen. Ik heb nog navraag gedaan, als het beton wordt afgehaald wordt er gebruik gemaakt van een andere 'vloeibaarheid' zodat het te transporteren is.

Nog even een andere vraag. Ik ga de haakankers instorten, hoe dicht mogen de ankers ongeveer aan de rand geplaatst worden als ik de haken naar binnen laat wijzen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Als je wapening om het anker buigt, 50 mm, anders minimaal 150 mm.
 

Blueone

  • #11
Ik was vandaag even geweest om het beton af te halen echter bleek het wel gewoon alleen stampbeton te zijn. Ik twijfelde en heb het daarom niet meegenomen, heeft iemand een idee of stampbeton sterk genoeg is er om er een vrijdragen schuifpoort aan op te hangen?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
Een tekening van wat je wilt maken doet wonderen voor een duidelijk antwoordt.
in je eerste post heb je het over een fundering en nu wil je er een poort aan ophangen. dat kan ik niet met elkaar rijmen
 

Blueone

  • #13
Excuus, ik bedoel met de 'fundering' het blok wat als contragewicht werkt voor de schuifpoort

Wellicht helpt onderstaande afbeelding voor de beeldvorming.

Ik wil het in twee delen storen, eerst het onderste stuk waar ik wat staal in verwerk met pinnen naar boven, dan leg ik als het ware een deksel op het onderste blok om de bovenste twee blokken er op te storten. Het gewicht moet volgens de documentatie ongeveer 1400kg zijn, met 600 liter heb ik wat marge.

2020-09-07 20_24_13-poort.skp - SketchUp Pro 2017.png
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #14
Stampbeton zegt iets over de verwerkbaarheid, het eerder genoemde consistentiegebied en niet over de sterkte. De vorm die jij wil maken, krijg je amper gestort met stampbeton. Gewoon zelf draaien of een kleine vracht bestellen.
 

Blueone

  • #15
Ik dacht het onderste blok dan eventueel met stampbeton te doen en ik heb een stalen stamper staan waarmee ik het dan laagje voor laagje zou willen aanstampen. De bovenste twee kolomtjes zou ik wellicht dan nog met zakjes kunnen storten en mengen in een speciekuip. Wellicht zou het dan moeten lukken en sterk genoeg.

Ik heb een paar betoncentrales gebeld helaas krijg ik enkel wat botte reactie, ik kan het mij ook wel voorstellen, 600liter is niet echt interessant als er dagelijks vrachtwagens vol wegrijden :oops:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #16
Hier in de buurt zit een centrale die één keer per week kleine vrachtjes rijdt met een 12 kuubs mixer. De chauffeur telt de kruiwagens en hand daarvan afrekenen.
Probeer een centrale die niet landelijk is.
 
  • Informatief
Waarderingen: Krunnie
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu