Snaar vervangen op Bosch WTE84103NL/25 droger

Ustinov

 • #1
Ik probeer de aandrijfsnaar te vervangen op mijn Bosch WTE84103NL/25 droger.

Ik lees hier en elders op internet allerlei beschijvingen hoe dat te doen, maar elk apparaat lijkt net weer anders te zijn.

Ik heb bovenblad en de rechter zijkant (als je voor de machine staat) verwijderd.

Ik denk dat ik aan de achterkant de kap en verwarmingselement moet verwijderen om bij de lager te komen. Hopelijk kan ik dan de snaar om de trommel schuiven.

Om de snaar om de mototsas te krijgen dacht ik de voorste ventilator te moeten verwijderen, waarna ik de snaar hopelijk on de as kan werken. De kap om de ventilator krijg in aan de trommelzijde niet helemaal. los, dus die staat maar een klein beetje open.

De voorste ventilator krijg ik echter niet los. Er zit een 17mm 'moer'op de voorkant, maar alles zit zo strak dat mijn dopsleutel doordraait voor de ventilator los van de as komt. De as zelf houd ik vast met een steeksleutel.
Zelfs de andere kant opdraaien voor het geval het links draad was werkt niet.

Er zitten twee vlakke stukken voor een steeksleutel op de as. Kan ik de as misschien splitsen?

Wat doe ik verkeerd?

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ustinov

  • #2
  Ik ben er al uit.
  Mijn idee was goed, maar de ventilator zat gewoon te vast om met de plastic moer los te draaien. Verwarmen met een föhn hielp ook niet (wordt het plastic ook weer zachter van).
  Ik heb hem er om gekregen door toch de kap er af te wurmen en de witte steun waarmee de motor op de bodemplaat zit los te schroeven.
  Dat gaf net genoeg ruimte om de motor iets op te tillen en de snaar over de voorste ventilator te trekken. Ik had hem eerst al om de trommel gedaan.
  Hij staat nu weer te draaien :D

  Onlogisch dat de EU wel alle telefoons met dezelfde lader op wil kunnen laden, maar dat fabrikanten van witgoed hun service manuals niet beschikbaar hoeven te stellen. Dat zou een boel repareerbare apparaten een enkeltje stortplaats besparen.
   

  Goethe

  • #3
  Hallo, ik zit met hetzelfde probleem... Ik heb de bovenkant en de rechterzijkant eraf en moet ik dus ook de achterkant loshalen? Verder heb je een kap verwijderd, welke kap bedoel je precies? En de snaar heb je er via de achterzijde opgedaan? Hopelijk kun je me helpen
   

  Lampje45

  • #4
  • Like
  Waarderingen: MvW82 en Goethe

  Goethe

  • #5
  Bedankt , Lampje45, snap het alleen nog niet helemaal. Ik moet dus de snaar om de trommel krijgen en als tweede de snaar om de poelie. Wat moet ik nu doen om de snaar om de trommel te krijgen? Ieder type is kennelijk anders..
  IMG-8534.jpg
  IMG-8535.jpg
   

  Lampje45

  • #6
  Daar lopen de meningen nog wel eens over uiteen. En is wat merkafhankelijk.
  Bijv. Miele heeft een voordeur waar het makkelijke via de voorzijde gaat.
  Maar AEG en zijn broertjes, waar het lager niet complex is, gaat het prima door het even loshalen van het lager, achterwand wat uitbuigen voor wat ruimte om de riem er tussen door te schuiven. Dan zit hij om de trommel. Daarvoor moeten dan wel even de bedrading van element en zo losgekoppeld worden.
  En dan is het even losmaken van de aandrijfmotor en de bovenkap van de linker ventilator om even ruimte te maken om de riem om de as leggen een fluitje. Dit alles, uiteraard met een losgenomen spanveer.
   

  Goethe

  • #7
  Daar ben ik nog weer even...droger doet het inmiddels alweer, maar voor diegenen die nog geïnteresseerd zijn, ik moest eerst toch nog meer loshalen aan de achterzijde, het gedeelte onder het verwarmingselement, daarna nog de beschermkap bij de as eraf en de borgring eraf halen, nu heb je ruimte om de snaar over de trommel te krijgen, via de achterzijde. Vervolgens moet nog de plastic beschermkap los en je kunt de snaar om de as krijgen. Evt filmpje die deels overeenkomt met dit type droger.

  Succes en bedankt voor de hulp, Ustinov en Lampje45!

  IMG-8534.jpg IMG-8534.jpg IMG-9288.jpg IMG-9286.jpg 22454_IMG_1726_3.jpg
   
  • Like
  Waarderingen: MvW82

  Lampje45

  • #8
  Dat is mooi om te horen en bedankt voor de terugkoppeling
   
  • Like
  Waarderingen: Goethe

  MathieuR

  • #9
  Speciaal een account aangemaakt om jullie te bedanken voor alle tips and insights. Mijn droger draait weer :)
   

  Lampje45

  • #10
  Het lijkt me handiger dat je een nieuw draadje opstart, waar je alle gegevens van het machineplaatje ook vermeldt of nog beter, er een foto van maakt.
  Want op deze manier is er geen chocolade meer van te maken.
   
  • Like
  Waarderingen: MvW82

  Snoetje

  • #11
  Ik snap het laatste gedeelte niet :-( hoe krijg ik de snaar nu goed bevestigd?

  16430992510248237371188317865348.jpg
   
  Laatst bewerkt:

  Lampje45

  • #12
  Als eerste begin je de snaar onder de ventilator door te halen, daarvoor moeten de motorbeugels los.
  Je legt de snaar om de motorpoelie heen, waarbij de spanveer van de motor is losgenomen. En daarna pas om de trommel.
  Zorg dat het spanwiel achter de snaar komt te zitten als je de snaar om de trommel legt
  Als je de veer weer monteert op de motor dan zie je dat de motor naar je toekomt en de rol de snaar van achteren de riem spant.
   

  Dpc

  • #13
  Goedenavond heren,

  Vandaag de riem vervangen van de droger. Mijn probleem is als ik de spanveer weer aan de motor bevestig, trekt de veer de motor naar beneden waardoor de riem niet meer gespannen staat. Als ik de motor omhoog duw dan spant de veer wel.

  Iemand enig idee of er nog iets stuk is?

  Gr Diepa

  16559320319722312183540097910645.jpg 1655932087726707152565069998797.jpg
   

  Lampje45

  • #14
  De snaarspanrol moet achter de snaar die langs de onderzijde trommel loopt.
  En het bovenste deel moet voor de rol langs lopen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu