Slijtage relais

In een off-grid zonnepanelen-systeem maak ik gebruik van een stroomrelais die de verwarming van de elektrische boiler (1500 watt) inschakelt bij voldoende zon. Een ander overstroomrelais zorgt ervoor dat na de boiler automatisch een voorraadvat wordt opgewarmd met de aanwezige zonne-energie. Nu heb ik begrepen dat de relais harder slijten bij het schakelen van een hogere capaciteit en dat het slim is om met het relais een extra schakelaar aan te sturen. Weet iemand hoe je dat zou moeten doen en wat voor schakelaar daarvoor nodig is? Kun je daar bijvoorbeeld ook een ssr relais voor gebruiken. Of zijn er betrouwbare ssr-relais die overstroom kunnen regelen? ik gebruik nu een
Eltako AR12DX-230V stroomrelais.

Ik hoor graag een reactie!

Alvast dank
 
Ha, ja... zo'n "extra schakelaar" noemt men ook wel een relais. :lol:

Ik zou me niet te druk maken en zou ook niet met dit relais een ander relais gaan schakelen... Daarmee bereik je hooguit dat het andere relais slijt en kapot gaat i.p.v. deze. Wat je daar precies mee wint...

Het relais wat je nu hebt is een slimme, deze zal schakelen op het moment dat de sinus door de nullijn gaat, in feite schakelt hij dus precies op het moment dat er geen stroom loopt. Dit zou slijtage al flink moeten verminderen.

Om dat goed te laten werken moet je wel de contacten "(N)" en "1(L)" onderop het relais aansluiten, zie daarvoor de handleiding.
 
Nog een nagekomen vraagje... Ik lees in de installatie handleiding dat de N alleen aangesloten moet worden als het te schakelen apparaat ook door de nullijn gaat. Mij zegt het niets, maar zou dat voor mijn boiler gelden?
 
Ik snap de vraag niet.

Je boiler sluit je sowieso aan op de nul mag ik hopen, anders doet deze niet zo veel.

Ik dacht dat je het over het relais had. Hier kun je onder alle omstandigheden een nul op het juiste contact aansluiten. Het werkt ook zonder (zolang je maar wel een nul van de stuurspanning op de spoel aansluit) maar dan kan het relais dus niet zijn truukje doen om op het meest gunstige moment te schakelen en zo slijtage te verminderen.
 
Als je de n aansluit schakels het relais als.se fase en nul gelijke potentiaal hebben en er dus bij een ohmse last geen stroom loopt waardoor de contacten minder snel slijten.
 
Ha. Mijn opmerking over de stuurspanning mag je ook negeren. Was inmiddels vergeten dat het hier over een stroomrelais gaat. :lol:

Maar de nul dus gewoon aansluiten als je zo lang mogelijk van het relais wilt genieten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan