Slechte trek oorzaak storing Vaillant VCW NL 254 XE?

Tuup

 • #1
Ik heb al tijden problemen met bovenstaande cvketel.

Situatie: Huis bouwjaar 1910, cv op de benedenverdieping (1999) aangesloten op oude schoorsteen, komt met enige regelmaat puin naar beneden vallen uit die schoorsteen. Hoogste punt schoorsteen op 3e verdieping.

Probleem:
Deze combiketel slaat soms uit. Moet dan op de resetknop drukken om hem weer op gang te krijgen. Heb al vaak een monteur over de vloer gehad die hem heeft nagekeken. Telkens kunnen ze niets vinden. Heb over een periode van twee weken de storingsledjes opgeschreven. Monteur zei me dat die storingen niet echt storingen waren. Althans, de ledjes betekenden niet dat er sprake was van een storing.

Voorbeeld:
Zo voelde ik op een avond een zeer vochtige lucht en zure stank tijdens de verbranding. Ik vermoedde dat de rookgassen terugsloegen. Monteur heeft toen weer gekeken. Ze hebben me aangeraden een schoorsteenveger het rookkanaal te laten vegen en een kap op de schoorsteen te zetten. heb ik gedaan. Er kwam veel rotzooi naar beneden maar helaas hielp het niet.

Onlangs weer een monteur erbij gehad. Deze kon wederom niets vinden. Hij zei me dat het haast wel met de trek te maken moet hebben en dat ik maar een rookkanaalinspectie moet laten uitvoeren.

Ik wil dat best doen maar vraag me af wat dat uit kan maken. Er komen vier luchtkanalen uit op de schoorsteen, waaronder mechanische ventilatie van badkamer/wc.

Is het niet zo dat de trek van de cvketel te zwak is en dat ik daardoor zoveel uitval heb? Is het bijvoorbeeld niet beter om een RVS of aluminium buizensysteem helemaal naar boven te trekken? Ik hoop dat iemand advies heeft!

Problemen heb ik (vrijwel) niet in het voorjaar/zomer!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Obelix2

  Specialist Verwarming
  • #2
  Als het al die jaren correct gewerkt heeft zit het probleem toch echt ergens anders.

  Heeft u in de laatste tijd iets veranderd in huis.
  Is er iets veranderd aan bijvoorbeeld een beluchting.

  Hierdoor veranderd dan de trek en zou het idd kunnen dat het toestel nu steeds uit gaat.
  Wanneer gaat het toestel uit?
   

  Tuup

  • #3
  Ik heb er eigenlijk al last van zolang ik hier woon. De vorige bewoners hebben er nooit last van gehad. Sterker nog, en hier ligt wellicht ook de oplossing, zij hadden de cvketel volledig weggewerkt door de kast waar de cv in zat dicht te timmeren! Zij hebben bovendien nimmer een monteur bij de ketel gehad om hem na te kijken/ schoon te maken.

  Toen ik het huis ging betrekken wilde ik wel een schoonmaakbeurt voor de ketel. Vanaf dat moment gaat het eigenlijk mis. Ik heb bovendien open louvredeuren geplaatst voor de kast vanwege de beluchting. Daarnaast heb ik mechanische ventilatie geplaatst in de wc (zit direct naast de cv-kast).

  Maar de cv ketel schakelt zichzelf niet uitsluitend uit indien de mechanische ventilatie aan gaat. Ook als ik 's morgen opsta, kan het zijn dat de CV uit staat. Is geen touw aan vast te knopen!

  Ik heb het vermoeden dat ik meer storingen heb indien ik de louvredeuren volledig sluit ipv open laat staan.
   

  Tuup

  • #4
  Ik ben nog even op onderzoek uitgegaan en kwam erachter dat in het souterrain de verwarming verkeerd is aangesloten tijdens de verhuizing. Warm water komt er onder in en gaat er boven (waar de knop zit) weer uit.

  Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk maar kan dit de CV circuit verstoren?
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #5
  Je hebt mechanische ventilatie geplaatst, dat kan betekenen dat er te weinig lucht de woning kan binnen komen.
  En dus de lucht via de schoorsteen word aangezogen.

  Je schrijft dat er meerdere dingen op het rookgas kanaal aangesloten zitten, dat kan niet en is levensgevaarlijk.

  Ik zou iig een CO melder bij de ketel hangen.
   

  GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
  Je geeft aan dat je schoorsteen vrij lang is ,wat waarschijnlijk het probleem is omdat je zomerdag geen probleem hebt.met het stoken van gas komt waterdamp vrij .wanneer je dus een lange schoorsteen hebt heb je kans op condensatie .dit houdt in dat de waterdamp niet afgevoerd wordt maar beslaat in het bovenste gedeelte van de schoorsteen waardoor dus de trek afneemt wat weer tot gevolg heeft dat de schoorsteen nog natter wordt als het dus buiten koud of regenachtig is kan dit het proces versnellen op een gegeven moment zal dan ook de schoorsteen gaan doorslaan[bruine vlekken die ook steeds verder zakken] sommige ketels slaan dus af als dit gebeurt [beveiligd]het zuur van gas vreet in op het metselwerk waardoor je dus in de loop van jaren kleine lekkages kunt krijgen en te veel weerstand in het kanaal kan hier ook voor zorgen [sommige mensen gaan dan de trek meten maar dit zegt helemaal niks]ook een rookproef zegt niks, het kanaal kan best rookdicht .zijn .die zure warme lucht kan dus het gevolg zijn van een te koude schoorsteen met inderdaad kans op terugslag. als het niet aan de ketel ligt en het kanaal is gewoon open. zal je waarschijnlijk moeten gaan denken aan een rvs voering
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Er komen vier luchtkanalen uit op de schoorsteen, waaronder mechanische ventilatie van badkamer/wc.
  Heb je wel eens bekeken als de mechanische ventilator niet op de rookgas kanaal zit?
   

  GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #8
  Dat had dan de schoorsteenveger moeten waarnemen
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  3 hoog naar benedenkijken wil niet
   

  Xr8

  • #10
  Het beste in dit geval is de ketel zijn eigen rookgasafvoer te geven en indien van toepassing eigen luchttoevoer. Of dmv een voldoende grote luchttoevoer direct vanaf buiten. Dit is zowieso een must bij een open toestel.

  Succes.
   

  Tuup

  • #11
  Bedankt voor de vele antwoorden en het meedenken.
  Heb je wel eens bekeken als de mechanische ventilator niet op de rookgas kanaal zit?
  Ik heb dat zelf niet bekeken. Ik wees de onderhoudsmonteur erop dat ik dus die mechanische afzuigers heb. Hij heeft toen met een spiegeltje gekeken naar de binnenkant van de schoorsteen. Voor zover hij kon zien zat er wel een scheiding binnen in de schoorsteen.
  Je geeft aan dat je schoorsteen vrij lang is ,wat waarschijnlijk het probleem is omdat je zomerdag geen probleem hebt.
  +
  als het niet aan de ketel ligt en het kanaal is gewoon open. zal je waarschijnlijk moeten gaan denken aan een rvs voering
  Maakt het dan verschil als ik een RVS pijp ga gebruiken? De lengte blijft immers gelijk!

  Er zijn op de markt verschillende soorten rookgaspijpen. Zo heb je RVS, aluminium of van die flexibele pijpen. Ik wil een zo goedkoop mogelijke oplossing. Kan ik daarvoor gewoon aluminium gebruiken?
   

  GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #12
  Ik zou een rvs flexibele voering gebruiken, aluminium heeft een zeer beperkte levensduur,
   

  Freekcv

  • #13
  Wij hebben in het verleden ook allerlij voeringen gebruikt. hieronder ook alu en kunststof voor hr systemen. de tijd heeft ons geleerd dat rvs een duurdere maar toch echt de beste oplossing is.
  hierbij geld zeker, goedkoop is duurkoop :!:
   

  Tuup

  • #14
  Ik heb even uitgerekend wat de lengte is van de schoorsteen. Het blijkt bijna 10 meter te zijn van de CV ketel naar de nok. Maakt het dan daadwerkelijk verschil als ik een rvs pijp binnen de schoorsteen ga plaatsen :?

  De cv ketel zit nu in een inbouwkast met louvredeuren. Deze kast grenst aan een buitenmuur. Is het verstandig om een luchttoevoer te maken binnen deze kast? Dus een gat in de buitenmuur, direct de kast in?

  Mocht er in de toekomst een HR ketel komen, moet ik dan nog ergens aan denken m.b.t. die RVS pijp?
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu