Slapen in een kelder - ventilatie

Celeritas

 • #1
Wij laten onze woning volledig onderkelderen. Wij zijn voornemens om daar 3 slaapkamers en een badkamer te realiseren. Iedere ruimte krijgt een schuifpui naar een gelijkvloerse koekoek. De kelder wordt aan de buitenkant geïsoleerd.

Het algemene idee (en zo ook bij mij) is dat een kelder vochtig is en meestal muf ruikt. Voor nieuwe (waterdichte) kelders komt dat voornamelijk door de afkoeling van de lucht en condensering tegen de koudere muren (zomers).
Omdat het een slaapruimte wordt vind ik het van zeer groot belang dat we e.e.a. goed gaan aanpakken.

Onze kelderboer is van mening dat er door de koekoeken voldoende ventilatie mogelijk zal zijn maar ik twijfel toch een WTW installatie te plaatsen. Echter een WTW verwarmt de lucht voordat deze wordt ingeblazen. Is dan de kans op condensering niet groter?
Ook twijfel ik nog gezien het geluid van de WTW en de negatieve verhalen die de ronde doen. Ik begreep dat geïsoleerde (kunststof) kanalen de voorkeur hebben. Verder denk ik aan het plaatsen van de toevoerkanaal door de tuin. Aangevoerde lucht kan dan 's zomers afkoelen voordat deze in de kelder komt.

Maar misschien overdenk ik e.e.a. en zouden we ook kunnen volstaan met alleen afvoer van lucht en toevoer door roosters.

Ik wil achteraf geen spijt krijgen en ben me dus goed aan het inlezen. Ik ben alvast erg dankbaar voor tips en het meedenken.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Als een kelder, ik neem aan met een behoorlijk pak isolatie, aan de buitenkant geïsoleerd wordt krijg je toch een ruimte die totaal anders zal zijn als wij doorsnee gewend zijn.
  Kan me niet voorstellen dat vochtig en muf nog van toepassing is. Let op ik heb geen praktijk ervaring.
  Ik zou eens op Belgische site gaan buurten onze zuiderburen onderkelderen nogal graag. :wink:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu