Slagschroefmachine

Hebeentuin

  • #1
Hallo,

Kunnen jullie iets zeggen over de benodigde Nm koppel?

Ik moet er zonder moeite mee kunnen schroeven met schroeven van 14 cm in douglas en vurenhout.

Bijvoorbeeld ook vier planken van 3,8 cm aan elkaar schroeven.

Ik heb echter geen referentiekader. Wat zou ik dan in ieder geval nodig hebben?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Rond de 150,
maar tegenwoordig zijn accu schroevendraaiers ook zo krachtig en een stuk stiller en sneller.
 

Hebeentuin

  • #3
Ik heb een goede accu schroef boormachine. Die redt het dus niet.

Goed idee trouwens, ik zal eens kijken wat die voor koppel heeft
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Kies er een van hetzelfde merk als je accuschroevendraaier, mits dat een goed merk is. Dan kun je de accu's uitwisselen. Dat is belangrijker dan 10 Nm extra.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #5
Heb je die accuboor ook op de eerste versnelling gezet?

Verder zou ik even op YouTube kijken, met als zoekterm 1 van de bekende merken en iets van comparison. Dan kom je een hoop filmpjes tegen waarin ze verschillende types van een merk naast elkaar vergelijken bij het draaien van grote schroeven in hout. Kijk wat je bevalt en zoek het koppel op van dat type.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Ik heb er op dit moment 2 van het donkere blauwe prof merk
1 van 180nm en die werkt voor schroeven prima en 150mm vuren gaat wat moeilijk maar komt er door.
Gebruik je hem om wielmoeren los te draaien dan vergeet het maar.
De ander is 300nm en dat werkt een stuk makkelijker, ook telefoonbouten/houtvreters van 8 of 10mm (dikker nog niet geprobeerd) van 15 cm draai je zo het hout in maar is ook een stuk zwaarder.
Wielmoeren is nog steeds een probleem, die moet je toch eerst een zetje met de hand geven.
 

Hebeentuin

  • #7
Een aantal filmpjes en vergelijkingen verder.

Mijn schroefboormachine heeft:

Aandraaimoment hard maximaal
54,0 Nm
Aandraaimoment zacht maximaal
30,0 Nm

Met de slagschroefmachines zit het hem vooral in de keuze van standen. De goedkopere heeft maar één stand (170) en dus alleen voor zwaar schroeven geschikt. De duurste heeft vier standen en ook nog automatisch. Kan dus alles aan. 20/50/170/180/ Zou dit nu echt veel werkgenot opleveren?

Er zit er nog één tussen die heeft 20/140 Nm

Uiteraard hetzelfde merk zodat ik mijn accu's er op kan gebruiken. (hoelang gaan die accu's eigenlijk mee? ik zag ergens een aanbieding voor een extra accu met maar 30 euro meerprijs).

De vraag is dan of 140Nm voldoende is voor totaal huisrenovatie. Ik weet niet of ik dan ook bouten van flinke lengte er in moet jagen of enkel schroeven. Wellicht gewoon maar voor de duurste 180 Nm, weet je het zeker.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Een heel huis bouwen met één hamer gaat ook niet, je hebt minimaal 3 nodig, van klein naar groot.
Hetzelfde geldt ook voor schroef machines.
Een machine waar je schroeven van 6x140 snel mee kan schroeven is te groot voor schroeven van 3x20
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Hebeentuin schreef:
De goedkopere heeft maar één stand (170) en dus alleen voor zwaar schroeven geschikt
Meestal staat er bij tot max xxx nm
Dat wil dus niet zeggen dat je bij elke schroef die maximale kracht gebruikt, afhankelijk van hoever je de schakelaar indrukt geeft hij een bepaalde kracht, laat je hem langzaam draaien dan is dat weinig, op volle snelheid is dat de maximale kracht.
Ook zolang de schroef er gewoon indraait zal hij zijn slagkracht niet gebruiken, pas zodra het zwaar gaat zal je hem horen ratelen/slaan om de schroef er verder in te krijgen.
Draai je dus gewoon 4 x 35 schroeven dan zal hij alleen als je de kop in het hout wilt laten verzinken misschien een ratel geven maar verder als gewone accuschroevendraaier werken.
Wat wel van groot belang is is de kwaliteit van de gebruikte bits.
Voor de slagmachines gebruik ik altijd de high impact bits, gebruik je standaard bitjes dan draai je binnen de kortste keren de schroeven stuk door slijtage van je bitje of breekt er een stuk van je bitje af.

Hoe lang accu's meegaan hangt geheel van het gebruik en het merk af.
Normaal moet je aanhouden dat je een goede accu zo'n 1000 keer op kunt laden, maar dat is ook afhankelijk van het gebruik en hoe je de accu oplaadt.
Temperatuur is vaak de boosdoener dat een accu sneller stuk gaat. De duurdere machines houden dat in de gaten zodat de temperatuur bij gebruik of het laden niet te hoog oploopt (die van mij gaat dan staan knipperen als de accu tijdens het gebruik te warm wordt)
Ik heb nu 2 accu's die snel leeg zijn maar die zijn ondertussen al wel 14 jaar in gebruik.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Hebeentuin

Hebeentuin

  • #10
Dankjewel voor de uitgebreide informatie!

Ik zal morgen de leverancier nog even bellen maar ik ben er denk ik wel uit. Dan wordt het een model met drie standen 20/50/175 nm en een T stand. is een soort van middenmoter is mijn eigen idee. Wil ik meer dan knalt de prijs echt omhoog.

Maar dit is ook maar voor schroeven tot 12,5 cm lengte. Dat verbaasd me wel aangezien mijn 55 Nm schroefboor al een eind komt.

Het ondrestaande begrijp ik niet. Dat stond bij de specificaties.

Bout/schroef 4.6 metrisch minimaal
5 mm
Bout/schroef 4.6 metrisch maximaal
20 mm
Bout/schroef 8.8 metrisch minimaal
3,5 mm
Bout/schroef 8.8 metrisch maximaal
14,0 mm
Bout/schroef 10.9 metrisch minimaal
3,5 mm
Bout/schroef 10.9 metrisch maximaal
12 mm
Bout/schroef 12.9 metrisch minimaal
3 mm
Bout/schroef 12.9 metrisch maximaal
12 mm


Nog een paar praktische vragen. Ik doe dit al jaren op mijn eigen manier maar vraag mij altijd af of het zo goed is.

- Ik boor bijna altijd voor. De waslijn van 9x9 Douglas. Ik wil het vast zetten met schroeven 12cm. en ik ga dan voorboren. Het zijn uiteraard goede schroeven met een boorkop. Kan ik het voorboren achterwegen laten? Ik heb ook ooit begrepen dat voorboren zorgt voor een sterkere verbinding.

- Omdat ik vaak voorboor loop ik vaak tegen het probleem aan dat de boor te kort is. Maar die slangenboren hebben een ander profiel. zijn die geschikt?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Bij niet voorboren wordt de spanning op het hout te groot, en gaat dit scheuren. Maar er zijn gewoon langere boren verkrijgbaar bij de speciaalzaak. Ik boor meestal in hout niet tot de volle lengte van de schroef voor, maar hou rekening met de punt.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #12
Ik weet niet hoeveel ah je huidge accu's zijn, maar ik merk bij mijn slagschroevendraaier ook een hoop verschil met een grotere accu, met een volle 5ah accu is hij krachtiger dan met een volle 3ah accu.

Neem dat ook even mee ;)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Dat zou geen verschil mogen maken. Een 5 Ah accu moet het wel langer volhouden.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #14
Een accu met grotere capaciteit kan ook een hoger (kortstondig) piekervermogen leveren omdat er minder spanningsval in de cellen bij de belasting.

Ik merk het verschil bij een slagschroevendraaier erg duidelijk.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

JFW

  • #15
Job_04 schreef:
Neem dat ook even mee ;)
Ook het voltage speelt hierin mee, dit merk ik ook in mijn collectie van donkerblauwe powertools: 14,4V of 18V (en zelfs 40V tegenwoordig) maakt ook een duidelijk verschil.
 

Rigave3

  • #16
Zat ook met dit dilemma; Steeds wisselen van bit in een zware schroefboor combi.
Moet zeggen dat ik reeds een oplaad platvorm heb van het groene merk. (18v) dus voor de meest krachtige gekozen , omdat je er tot 29-02 een gratis accu bij krijgt. Die accus zijn nieuw al €70 (5.0 ah).
Ook voor mijn autobanden (zomer--winter ) te gebruiken. (heeft ook speciaal een standje voor moeren en bouten die ook echt werkt)
Heb nog niet mee geklust, maar getest met een 10 mm dikke schroef en stompe punt 15 cm lang (uit een slagplug voor kozijnen). Voor de grap in oud kozijnen hout gedraaid (jaren 60) 2 cm van de kant full power.
Het gemak waarmee deze joekel erin en eruit komt (rokend) zonder dat het hout splijt onder elkaar en de bijna verwaarloosde kracht die je moet toepassen. Hele diepe buiging Wauw!
Ik heb het vergeleken met mijn schroeftol (de meest krachtige om ook in beton met 10 mm te kunnen kloppen. Kan je vertellen dat bij schroefstandje 21 het als voor de helft ophoud
Aan de andere kant voor heel delicaat werk (elektronische apparatuur, gips schroeven, korte schroeven die weinig kracht nodig hebben) super controle. Ik ben er super blij mee.
Hoop dat je r wat aan hebt
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #17
JFW schreef:
Ook het voltage speelt hierin mee
Voltage x stroom = vermogen dus dat maakt zeker uit, maar dit zit natuurlijk al in de productspecificaties verwerkt als je een model kiest met een bepaald koppel. De 180nm varianten zullen bijvoorbeeld allemaal 18v zijn.

Dat je vervolgens dus ook een accu met zo'n groot mogelijke capaciteit moet gebruiken om daadwerkelijk in de buurt te komen van het opgegeven koppel is minder bekend.

Meer capaciteit betekend niet alleen langer volhouden, maar ook dat er hogere vermogenspieken geleverd kunnen worden.
 
  • Like
Waarderingen: JFW

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu