Sinasappeleffect verf spuiten

Ik heb een verfspuit gekocht bij de Lidl om mijn keukenkastdeurtjes en ladenfronten over te spuiten. Dit is de eerste keer dat ik verf verspuit en ook nog eens met een watergedragen verf. Ik heb een simpele spuitcabine in de schuur gemaakt met vellen afdekfolie en hierin een kacheltje met fan geplaatst, waarmee ik de temperatuur op ca. 22 graden houdt. De verf zelf heb ik voorbereid in de schuur bij 19 graden. Ik heb gekozen voor Sikkens Rubbol BL Rezisto Spray (watergedragen). De verf is op kleur gebracht en op het blik staat dat de verf kant en klaar is om te gebruiken. Bij het openen van het blik viel me wel op dat de verf erg dik/ blubberig was, maar ik dacht typisch watergedragen. Toch de verfspuit gevuld en een proef gedaan op een aantal oude keuken fronten. Het spuiten ging wonderwel goed, maar het resultaat is dat het verfoppervlak niet mooi uitvloeit ofwel een beetje sinasappel-effect heeft. Bij de verfspuit zit een bekertje met een gaatje, waarmee je de viscositeit van de verf kunt meten ofwel de verf in een volle beker moet binnen de 70 seconden uit de beker zijn gelopen. Ik heb dit vooraf niet getest, omdat het blik vermeld dat de verf kant en klaar is. Bij de eerste test blijkt echter dat de verf na 70 seconden nog vol in de beker staat, dus veel te dik. Na 3 keer water te hebben bijgemengd (ca. 7%) is de verf weliswaar iets dunner geworden, maar de beker blijft na 70 sec nog steeds bijna vol. Hoeveel water kan ik nog meer bijmengen om een goede viscositeit te krijgen en niet ten koste gaat van de kwaliteit of geld de bekertest niet voor watergedragen verf?
 
Heb je ook een proef gedaan met een roller of kwast.

Wat mij opvalt is dat hun water gedragen verf met de roller aangebracht ongelofelijk glad trekt.
Ik heb hier deuren die nog in het kozijn hangen gerold die lijken wel gespoten, echt waar.
Had de neiging om ze uit het kozijn te halen en liggend te rollen. Zou vergeefse moeite zijn geweest.
Vraag me wel of water gedragen lakken sterk genoeg zijn voor jouw doel.
 
De verf is klaar voor gebruik, maar om te spuiten moet je verf meestal verdunnen. Zo'n 10% als richtlijn.

Heb je dat bekertje goed schoongemaakt? Kan me voorstellen dat de gaatjes dichtslibben na gebruik.
 
Je moet ook niet het allerbeste verwachten van een gereedschapsproduct uit een supermarkt. Materiaal uit een bouwmarkt valt tegenwoordig al tegen, laat staan uit een supermarkt. Een machine die normaal vanaf (enkele) honderden euro's begint gaat echt niet vervangen worden door eentje van drie tientjes.

Los van bovenstaande ga je het wel iets strakker krijgen door inderdaad te verdunnen, hoeveel blijft altijd gokken omdat het van veel verschillende factoren afhankelijk is.

Ik spuit wel is metalen kunstwerkjes met een verfspuit op luchtdruk en dan doe ik beetje bij beetje verdunnen, en tussendoor roeren met een houtje, totdat ik de roerstaaf eruit haal en de verf na 3 (langere) seconden stopt met druppen.

Daarbij ook letten op hoe dicht je op je werk spuit en hoe snel je beweegt, om om sinaasappeleffect to voorkomen.
Ook de (lucht)afvoer van spuitnevel is belangrijk, nevel wat in de ruimte blijft hangen zal neerdalen op je werkt en altijd dof uitslaan, heb je veel nevel heb je automatisch een sinaasappeleffect hoe goed de rest ook is.
 
Ik denk dat de verf niet gemaakt is voor spuiten, ook de temperatuur is volgens mij te hoog voor watergedragen verf.
Zelf zorg ik er altijd voor dat de ruimte zo koel mogelijk is voordat ik ga schilderen met watergedragen lak.
 
Ik ben verrast door de vele en snelle reacties. Ik heb de proef met de oude ladenfronten nu na een halve dag nog even bekeken en het bobbeltjes effect valt me nu weer mee. Je moet het frontje goed onder een bepaalde hoek in het licht houden wil je het zien. Even een eerst reactie: 1) Dat het eventueel aan de spuit zou kunnen liggen, dat wil ik wel geloven voor die paar tientjes, maar het leek me wel een keer leuk om dit te doen met financieel weinig risico. 2) Ik kan eventueel ook nog besluiten om de verf te gaan rollen. 3) Ik zie nu op internet dat watergedragen verf het beste verwerkt kan worden tussen de 10 en 20 graden. De verwarming gaat dus uit. 4) Het bekertje heb ik telkens goed schoon gemaakt voordat ik de nieuwe meting ben gaan doen. Water gaat er trouwens in 10 seconden door, dus ik wil de verf toch verder verdunnen naar net onder de 70 sec. 5) Ik ga morgen in ieder geval de speciale verdunner in de bouwmarkt halen. 6) Ik ben er inmiddels achter dat deze verf wel van het type gebruiksklare "Spray" is, maar onverdund voor verwerking in professionele apparatuur. Eigenlijk nog niet zo gek dat deze goedkope spuit toch nog zo'n prestatie levert met deze dikke verf.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan