Siermuurtje met kolommen

Indy

  • #1
Ik wil een siermuurtje maken met een beginkolom, middenkollom en eindkolom. Kolommen worden +/- 60x60 cm en zo'n 80 cm hoog. Tussenmuurtjes halfsteens en 60 cm hoog. Geheel komt bijna helemaal buiten de wind (staat langs de schutting).
Hoe diep moet ik funderen? en moet onder de kolommen een heel blok fundering komen of alleen onder de stenen? Hoever moet het uitsteken buiten de stenen?

Bij voorbaat dank!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou het muurtje op omgekeerde grindtegels leggen. Die zijn breed genoeg voor een goed dragend vermogen en het muurtje zal dan ook niet snel kiepen.

De kolommen zou ik opbouwen op een gestortte fundering. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, gewoon een gat graven van 1 bij 1 meter. Rondom even een paar planken timmeren, 2 lagen betongaas erin en wat beton erover. Snelhardend beton is hier geschikt voor. Als het droog is heb je een vlakke, sterke en brede fundering voor de kolommen.

Zorg wel dat je 1 of 2 lagen stenen onder het maaiveld houdt, zodat je niet de fundering ziet, ook niet als de grond nog wat gaat zakken. Of dat je bestrating op de fundering blijft steken omdat deze te hoog is gemaakt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Als die kolommen vast zitten aan het muurtje, is het wellicht handig de fundering door te laten lopen, ipv grindtegels. Je hebt anders kans op scheurvorming, omdat die grindtegels wat anders zakken dan de rest.

grtz
Henk
 

Indy

  • #4
Dank jullie wel, ik kan weer verder!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu