Siemens vaatwasser SN66051EU/02 fout code E024

Alpinist

  • #1
Ter lering...

Onze vaatwasser wilde niet starten en gaf telkens de melding E024. Deze fout code geeft aan dat water in de kuip moet staan a.g.v. niet goed afvoeren.

Vervolgens heb ik de filters onderin de kuip verwijderd en geconstateerd dat er geen water in de kuip/zeefhuis staat. Dus het probleem moest ergens anders aan liggen. Vervolgens de ingang van de afvoer pomp gecontroleerd. Geen blokkades.

Machine gestart, wederom E024. Toen een paar keer succesvol de machine gereset maar na een paar pogingen werkte dat niet meer.

Vervolgens de machine uitgebouwd (stroom er af, water en afvoer aangesloten laten) en de vooronder plaat (2 schroeven) met isolatie strook verwijderd. Daarna het afvoerpompje verwijderd (barjonet sluiting) en met een schroevendraaier het schoepen asje met magneet verwijderd. Geen vervuiling o.i.d.

Daarna de afvoerslang op het zeef huis losgetrokken en met de mond doorgeblazen. Geen blokkade. Ook het terugslag klepje voorzichtig gecontroleerd (met een draadje vanaf de afvoerpomp uitlaat) op werking of evt. blokkade. Geen bijzonderheden. Vervolgens de afvoer slang en de afvoerpomp weer teruggeplaatst.

Na veel lezen op fora zou het ook kunnen liggen aan de hitte circulatie pomp (HCP). Het is nl. zo dat voordat de machine met afwassen begint hij eerst gaat circuleren om te bepalen of er water in de kuip is. Is er wel water dan geeft hij E024 omdat er dan geen water bij gepompt mag worden (anders komt het water uit je machine!). Is er geen water dan start de machine.

Het bepalen of er water in de kuip zit ging vroeger met een vlotter. Tegenwoordig gaat dat electronisch. De machine 'ziet' een verschil in circulatie (weerstand/vermogen) als er wel/niet water is. Maar in ons geval was er helemaal geen water. Wat wel het geval zou kunnen zijn is dat de HCP defect is en daardoor zwaarder loopt. Hierdoor denkt de machine dat er water is terwijl dat niet het in werkelijkheid niet het geval is.

Zodoende heb ik de HCP uitgebouwd (kan prima van onderen) en het slakkenhuis verwijderd van de motor/schoepenwiel.



Direct was duidelijk dat het schoepenwiel moeizaam liep en dat er ook flink wat speling op zat. Nadat ik de pomp geheel gedemonteerd had was duidelijk wat het probleem was: de pomp lagers (zie ovale gaten) waren compleet ingesleten (na 8 jaar).



Waardoor de schade is ontstaan is niet duidelijk. Waarvan zijn de lagers gemaakt?

Maat heb zodoende een nieuwe (Siemens origineel) HCP gekocht. Voor het inbouwen moest ik wel de bedrading iets aanpassen (i.v.m. nieuw type HCP) maar dat was een eenvoudig klusje (met bijgeleverde handleiding). Bij het plaatsen van de HCP heb ik de pomp inlaat ingesmeerd met beetje afwasmiddel zodat deze soepel over de zeefhuis uitlaat glee en daarna de HCP rechtsom gedraaid zodat de uitlaat van de HCP in de inlaat van het zeefhuis glee (vergeet niet de slangen klem!).

Daarna proef gedraaid. Hij draaide direct goed, geen E024 meer en geen lekkages. Tenslotte als weer netjes ingebouwd en afwassen maar. :D
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Schade ontstaat na mij weten door de begintest van de pomp.
Na het afpompen gaat de motor een test uitvoeren waarbij deze zeer hard gaat draaien, mijn mening te hard voor dit lager welke gewoon inslijt.
Op die manier meet hij ook of hij goed heeft afgepompt , bij teveel weerstand zal hij nog een keer afpompen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu