Siemens SX66T052EU/16 labyrint vult niet en E24 foutcode

Nieltje

  • #1
Al enige tijd steekt de foutcode E24 stokken in de wielen. In januari nog een dure technieker laten komen die dan een afvoerpompje verving aan 130 euro. (kost iets van een 30 euro)
Na de garantieperiode op de vervanging is die E24 code natuurlijk opnieuw gekomen.

Ondertussen de vaatwasser al gedemonteerd, het labyrint zuiver gemaakt, filters gekuist, ventilatiekanaal en ventilator gezuiverd, hittepomp afgehaald en geen verstopping vastgesteld... en het probleem blijft.

Bij opstarten pompt het apparaat af, dit doet hij goed, als ik water in de bak gooi, dan zuigt die goed af.
Na een dikke minuut treedt de hittepomp in werking (Siemens spreekt niet van een circulatiepomp) en dan verschijnt de foutcode E24.
Ik kan dit overrulen door exact 1 minuut na opstarten de deur te openen en te sluiten en dan loopt er wel water in. Maar dan valt het programma later opnieuw in de foutcode.

Wat ik ook al ondernomen heb:
- soda-schoonmaak methode
- controle waterlek: geen water in de onderbak
- controle printplaat in de onderbak op doorgebrande soldeerpunten
(met dank aan de vele beschrijvingen op het forum)

Na 2 dagen zoekwerk op internet ben ik ten einde raad.
Ik heb al begrepen dat de hittepomp geen water binnen trekt, maar dat de waterdruk zelf water in het apparaat doet lopen.

Is dan het contact bij de watertoevoer in het labyrint defect waardoor de hittepomp in veiligheid valt aangezien en er geen water binnen komt? Of een ander probleem, ik weet het niet meer ...
 

Nieltje

  • #2
Als ik zelf verder lees in de onderwerpen aquastop en watertoevoerproblemen, komt regelmatig de flowmeter naar voren. Als deze defect is, dan ziet het apparaat niet of er (voldoende) water binnen komt.

Het overrulen na 1 minuut zorgt er misschien voor dan de aquastop enkele seconden wordt opengezet?

Onder mijn labyrint zie ik echter geen aparte flowmeter, hetgeen me doet vermoeden dat volgend contact in het labyrint, vlak na de aansluiting van de waterdarm, deze functie heeft:



of irl:


Klopt deze redenering?
Dan zou het ook kunnen dat er hierdoor water in het reservoir van de zeolieth is terecht gekomen met bruine drab in mijn verwarmingselement en stank tot gevolg...
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #3
Hittepomp moet vervangen worden.
 

Nieltje

  • #4
Ik vreesde het al... toch bedankt voor het verdict.

Kloppen de bovenstaande foto's dat het contact de flowmeter is in dit labyrint. Omdat er zwarte punten in stonden, die leken op verbrande mieren, dacht ik dat het doorgebrande contacten waren. Dit printplaatje heb ik dus vervangen.

Ik heb de twee even naast elkaar gelegd en een foto genomen. Kan een kapot contact leiden tot een defect aan de warmtepomp?



Nu zit ik ook nog met die drab in het ventilatie-element. Van Siemens hebben ze mij geantwoord dat er water in het zeoliethcompartiment kan binnen gelopen zijn. Ik hoop dat de zeolieth zelf droogt als het toestel enkele keren heeft warm gedraaid. Of moet ik hier niet op hopen? Want als ik dat ook nog moet vervangen, dan wordt het een kostelijke grap.

Klopt het ook dat ik best een originele pomp koop. Ik dacht hier ergens gelezen te hebben dat enkel op de originele pompen een veiligheid staat op doorbranden.
 

KlusChris

  • #5
Ik kan je andere vragen niet beantwoorden maar ik weet wel bijna zeker dat het printplaatje dat je vervangen hebt de voeler/sensor is van de flowmeter. Ik moet deze zelf ook vervangen al ziet er bij mij net wat anders uit.

Succes!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu