Siemens SX66M088 met E24 code - hoe de hittepomp losmaken

Leo_Blommestijn

 • #1
De Siemens SX66M088 geeft al een paar maanden E24 als foutcode. Door herhaalde pogingen een programma te starten lukt het weer wel eens een keer. Patroon is: aanzetten, afvoerpomp draait, pauze, circulatiepomp draait enige seconden, korte pauze, afvoerpomp gaat weer draaien en programma stopt. Als het programma wél gaat werken volgt na het draaien van de circulatiepomp het kortstondig openen van het waterslot.

Forumtips gevolgd:
Na reinigen van het labyrint / warmtewisselaar is het probleem niet weg. [Tip: labyrint is snel schoon te krijgen met een moertje en magneet. Labyrint verwijderen, moertje in een van de openingen leggen en met de magneet naar het verstopte kanaal slepen. Flink heen en weer bewegen. Tevoren had ik er al badkamercleaner in laten lopen.]
Wel is het suizen bij het wassen een stuk minder omdat de machine nu wel genoeg water pakt. Dat probleem zat er al langer in en is nu opgelost.

Afvoerslang, afvoerpomp, filters gecheckt en OK. Aanvoer gecheckt en OK, terugslagklep werkt goed.
Uit dit forum haal ik dat de hittepomp / circulatiepomp de oorzaak kan zijn, zie "Siemens vaatwasser SX66M051EU/01 Error E24 met kraantje".

Mijn vraag: hoe haal ik de circulatiepomp los van de aanzuigzijde?

De perszijde is al los. Gewoon flink trekken dan?

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #2
  Omhoog draaien trekken maakt niet uit komt vanzelf wel los.
   

  Leo_Blommestijn

  • #3
  Ok, bedankt voor je snelle reactie. Ik ga het proberen met wat meer kracht.
   

  Leo_Blommestijn

  • #4
  De pomp kwam met wat steviger trekken los. De pakking vooraan, die ik niet kapot wilde trekken, is stevig genoeg.
  Lager van het pompdeel is uitgesleten dus vervangen is terecht gebleken. Lastig puntje: de slangklem die de leverancier op zijn foto heeft staan, ontbrak. Deze is wel vereist.
  Verder: de nieuwe pomp is voorzien van aangepaste aansluitingen. Alle benodigde kabels zijn meegeleverd. Wel lastig: een goede krimptang voor het aanklemmen van de temperatuurvoeler (NTC) is wel nodig. De draden zijn dun dus ik vind kroonstenen of klemblokjes niet verstandig.
  Hier nog een foto van de bedrading op de stuureenheid


  Hier een foto van de net geplaatste pomp. Wat vaatwasmiddel doet de aansluitingen zo op zijn plek glijden. Let erop: de slangklem eerst om de aansluitmof plaatsen. Ik kon de pomp daarom nog een tweede keer op zijn plek drukken....
  Het resultaat vóór aanpassen van de bedrading:


  Laatste check is de aarddraad doormeten met een weerstandmeter / multimeter. Aangezien de aansluiting vanaf het netsnoer via de aanstuureenheid de machine in gaat, heb ik die extra gecontroleerd. Kan maar beter goed zitten zodat aardfouten geen risico oplevert.

  Conclusie achteraf: prima te doen voor een weinig ervaren, maar zorgvuldig werkende eigenaar. Wel wat speciaal gereedschap gebruik (krimptang) maar verder weinig risico's op ongewenste schade.

  Met dank aan S.oldeerbout voor de tip!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu