Siemens SN678X02TN/07 kapot

Ermir

 • #1
Helaas heeft onze Siemens SN678X02TN/07 er de brui aan gegeven na slechts 6 jaar. Het volgende is er aan de hand:
1) Een programma wordt gestart
2) De afvoerpomp start en pompt wat water weg
3) De vaatwasser neemt vervolgens water uit de aanvoerleiding op
4) De circulatiepomp begint het water rond te pompen en de armen (onderste en bovenste) beginnen te draaien
5) Na circa 5 minuten wordt een luide bromtoon hoorbaar (het aanrecht kun je voelen vibreren). Deze bromtoon komt van ergens onder de machine.
6) Na ongeveer 15 minuten stopt de vaatwasser en meldt dat deze klaar is
7) Het klepje voor het vaatwasblokje is nog dicht
8) Er blijft water tot net boven de dop van het zoutreservoir in de vaatwasser staan
9) Geen foutmelding!

Dit gebeurt trouwens bij alle programma's behalve bij het programma Voorspoelen.
De machine begon ongeveer een week geleden met brommen, maar draaide toen nog wel de programma's af maar inmiddels stopt deze dus na circa 15 minuten.


Wat ik tot op heden heb gedaan in de hoop het probleem op te lossen:
1) Gecontroleerd dat er geen rommel in/rondom de afvoerpomp zit
2) Tijdens het brommen de vaatwasserdeur open gedaan. Het brommen blijft doorgaan terwijl de deur open is. Na het sluiten van de deur hervat het programma maar het brommen blijft aanhouden...
3) Vaatwasser uitgebouwd en opengemaakt (zijpanelen er af, onderste lekbak losgemaakt)
4) Afvoerpomp en circulatiepomp uitgebouwd en gecontroleerd op verstoppingen/beschadigingen/losse delen/etc. maar niets zichtbaars aangetroffen
5) Zowel de as van de afvoerpomp als de as en aslager van de circulatiepomp ingevet met wat lagervet
6) Vaatwasser weer in elkaar gezet
7) Weer een programma gestart, maar helaas hetzelfde probleem.

Na wat rondlezen op o.a. dit forum besloten toch een nieuwe circulatiepomp te bestellen (symptomen leken erg veel op die van mijn machine).

Dus toen weer de volgende handelingen uitgevoerd:
1) De machine uitgebouwd
2) Labyrint losgehaald en gereinigd met chloor (was wel vies, maar niet dramatisch)
3) Circulatiepomp 00755078 vervangen voor een nieuwe
4) Vaatwasser weer in elkaar gezet
5) Weer een programma gestart, maar helaas nog altijd hetzelfde probleem


Mijn vragen:
1) Wat kan de luide brom veroorzaken, wellicht de ventilator?
2) Zou het misschien een kapotte condensator/capacitor die de circulatiepomp aandrijft kunnen zijn?
3) Ik neem aan dat de afvoerpomp alleen draait aan het begin en eind van een programma om het water af te pompen naar de afvoer, verder niet? Dus die zou het geluid niet moeten kunnen veroorzaken, toch?
4) Waarom wordt er geen foutmelding getoond. De machine 'denkt' gewoon klaar te zijn...
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ermir

  • #2
  Niemand? :(
   

  Sleutelmeneer

  Specialist Witgoed
  • #3
  Heel raar geval. Wellicht de sproeiarmklep omdat eigenlijk de sproeiarmen niet tegelijk horen te draaien maar om en om. Of het inlaat ventiel

  Wat wel raar is is dat de bromtoon aanhoudt als je hem open maakt. Als je hem uitgebouwd hebt en zonder panelen hebt gedraait kun je toch wel zeggen waar het geluid vandaan komt lijkt me ?

  Sproeiarmklep geeft geen code tenzij hem uitleest (e26 geloof ik) met het service programma. Uit mn hoofd de twee rechtste programma (niet opties maar programmas dus links van het schermpje) ingedrukt houden of de meest rechtse en de 3e van rechts en dan aanzetten terwijl je de knoppen vast houdt. Dan P0 te zien. dan met een van die knoppen volgens mij de meest rechtse naar P1 en dan start drukken krijg je het testprogramma. Deze laten afdraaien ?(s00 t/m Sxx)(wel beetje uitgebouwd zodat je het scherm kan zien) en dan zal er wellicht toch een fout komen.
   

  Ermir

  • #4
  Thanks Sleutelmeneer! Ik ga het morgen even checken, ben vandaag helaas niet in de gelegenheid. Dan zal ik hem weer uitbouwen en dan ook een programma starten.

  Eerder heb ik de machine niet gedraaid toen deze uitgebouwd was, achteraf gezien was dat wel handiger geweest :? En ik weet eigenlijk niet of allebei de sproeiarmen tegelijkertijd draaien, hoe kan ik dat het beste checken? Als ik de deur open doe, stoppen ze natuurlijk met draaien...
   

  Sleutelmeneer

  Specialist Witgoed
  • #5
  Ja dat kun je niet checken nee behalve snel kijken. Maar je hoort normaal wel dat hij wisselt tussen de sproeiarmen dan stoppen ze even met draaien en dan vervolgens gaat er een andere draaien en klinkt het wasgeluid dus net anders.
   

  Ermir

  • #6
  Nou, het testprogramma heeft gedraaid. Bij stap 05 en stap 30/31 begon de luide bromtoon weer. Het programma sprong naar stap 126 (programma klaar neem ik aan?) vanaf ergens in de 30. Aan het einde van het testprogramma stond er een flinke laag water onderin, dus ik denk dat hij wederom te vroeg dacht klaar te zijn... Helaas geen foutcode.
  Is er ergens een overzicht van wat de verschillende stappen zijn die worden doorlopen?

  Ik zie dat er ook een componenten test in het service menu zit, zou dit nog wat kunnen opleveren?


  Verder heb ik inderdaad kunnen horen dat de sproeiarmen afzonderlijk draaien dus dat lijkt prima te werken.

  Ik ga de machine straks weer open maken om te proberen vast te stellen waar de herrie vandaan komt.
   

  Sleutelmeneer

  Specialist Witgoed
  • #7
  Bij zowel stap 5 als 30 draait de zeoliet ventilator. Die is dus de verdachte. Het gaat om de fan die vanuit de pot achter de lucht rondblaast. Wel interessant nog nooit een defect aan meegemaakt.

  Onderdeel 0530 :

  Screenshot_20230117-184855_Chrome.jpg


  Over dat stoppen met water in het apparaat je weet zeker dat je het witte kapje over de afvoerpomp goed vast hebt zitten ? Anders werkt de afvoerpomp niet goed.
   
  Laatst bewerkt:

  Ermir

  • #8
  Helaas loopt eea even anders. Momenteel ben ik flink ziek, dus nog niet aan de vaatwasser toegekomen... Hopelijk binnenkort de machine weer onder handen nemen.

  Dus toch wellicht de ventilator. Gaat die al zo vroeg in het programma aan? Heb je ergens een beschrijving van alle stappen? En is er ook een programma waarbij de ventilator niet wordt gebruikt? Wellicht dat die dan wel gewoon doorloopt...

  Het klepje van de afvoerpomp zit goed en er wordt ook gewoon afgepompt als ik een nieuw programma start.
   

  Sleutelmeneer

  Specialist Witgoed
  • #9
  Nou met voorspoelen wordt de zeoliet fan idd niet gebruikt. Bouw hem maar gewoon eens uit en laat hem zonder rechter zijplaat draaien. Dan kun je goed horen of die het geluid veroorzaakt. Want die docs delen hier is een ramp ivm compressie en mag ik officieel niet. Dus doe het maar even met wat ik al heb verteld.
   

  Repair-man

  • #10
  In stap 5 en 31 wordt de ventilator aan de rechter voorzijde geactiveerd voor ca 90 seconden.
   

  Sleutelmeneer

  Specialist Witgoed
  • #11
  Juist dat had ik al gezegd ja.
   

  Ermir

  • #12
  Nou, het heeft even geduurd ivm ziekte en helaas een sterfgeval in de familie.

  De vaatwasser heb ik inmiddels weer uitgebouwd, getest en tijdens de test vastgesteld dat de bromtoon inderdaad uit de ventilator komt.

  De vaatwasser is nu uit elkaar en de ventilator (onderdeelnummer 12009748) is uitgebouwd. De binnenkant ervan ziet er niet best uit, lijkt haast wel op roetaanslag alsof er iets flink heeft staan roken! :shock: Dit is ook in het vat te zien. Of is dit een ander soort aanslag welke is te verwachten na zo'n 6 jaar bijna dagelijks gebruik (4 gezinsleden). Ik heb de foto's bijgevoegd.

  Heeft het zin om het onderdeel 12009748 van €49,05 te vervangen of is er wellicht meer aan de hand?
  IMG_20230122_130412.jpg
  IMG_20230122_130433.jpg
  IMG_20230122_130547.jpg
   

  Sleutelmeneer

  Specialist Witgoed
  • #13
  Dat is de aanslag van de zeoliet. Ik weet eigenlijk niet zeker of het normaal is dat deze aanslag geeft om eerlijk te zijn. Heb nog niet veel defecten hier aan gehad. Maar wat ik eraan gewerkt heb zag er niet roetig uit. Ik adviseer voor de veiligheid deze fotos naar de serviceafdeling van siemens te sturen en de mening van hun technische staf over de aanslag af te wachten.
   

  Ermir

  • #14
  Via chat contact gehad met Siemens. De dame van de chat heeft mijn vraag doorgezet naar de Siemens technische afdeling en die gaf zojuist het volgende antwoord:

  Geen idee waar die aanslag vandaan komt, het lijkt mij of er water in het zeolietsysteem is gekomen,
  Als dat zo is, kan de werking van zeoliet gereduceerd zijn… zelfs tot nul.

  Voor de zekerheid de linker horizontale zijkant van de stijgbuis controleren, of die heel is, geen gaten of scheuren heeft.
  Zo niet , en zeolietdrogen werkt nog goed… kan hij volstaan met het vervangen van de zeoliet ventilator.


  image001.png  De buis is helemaal onbeschadigd, al begrijp ik niet goed wat die buis met het zeoliet te maken heeft... Overigens heeft de vaatwasser vanaf het begin nooit extreem goed gedroogd. Alle reguliere vaat werd droog, maar plastic tupperware bakjes hadden altijd nog druppels her en der. Zou het zeoliet het wellicht nooit goed gedaan hebben??

  Ik ga in ieder geval de ventilator bestellen en dan zien we wel weer verder...
   

  Willem52

  • #15
  Bekend probleem van plastic bekers, deksels en bakjes. Dat ligt niet de vaatwasser maar aan het plastic zelf.
   

  Sleutelmeneer

  Specialist Witgoed
  • #16
  Plastic kan simpelweg niet lang genoeg warmte vast houden. Men wast vaak op eco of auto stand wat het drogen juist verminderd. Drogen werkt het beste op het intensieve programma. Zeoliet is een extra droging m.b.v mineralen die wanneer ze in aanraking met vochtige lucht komen, heet worden en dus droge warme lucht aan kunnen voeren doormiddel van de fan. Maar die kan ook geen plastic perfect drogen. Maar beter dan reguliere condensatiedroging. Overigens zou ik ook niet goed weten wat die stijgbuis met de zeoliet te maken heeft. Volgens mij is deze voor de sproeiarmen en daar gaat het water vanuit de verdeelklep naar boven.

  Het enige dat ik zou kunnen bedenken als het onderste deel kapot of lek zou zijn is dat er dan onder de kap van de zeoliet pot aan de binnenzijde water in het systeem zou kunnen komen door zijdelinkse stralen. Maar voorderest ook geen idee. Voor het geluid is wisselen iniedergeval goed. Of je zeoliet droging nou werkt of niet.
   

  Ermir

  • #17
  Nou, het heeft even geduurd maar de ventilator is binnengekomen. Zou 2 werkdagen levertijd zijn, maar werd uiteindelijk pas na 4 werkdagen plus 1 weekenddag bezorgd afgelopen zaterdagmiddag. Afgelopen weekend er niet aan toekomen, maar vandaag dan eindelijk wel. De vaatwasser weer uitgebouwd, opengemaakt, nieuwe ventilator er in, alles extra nagelopen, zeoliet korrels zien er prima uit en zeoliet reservoir is ook helemaal netjes, de aanslag zat vooral in de ventilator en een deel van de rubberen buis richting de zeolietkorrels (misschien rookaanslag van het doorbranden van de ventilator waardoor deze kapot was?), vervolgens het service test programma P1 gedraaid, stappen 5 en 30/31 geen herrie meer en nu ook ineens stappen tot in de 50 gezien (voorheen sprong de vaatwasser ergens vlak na stap 31 gelijk naar het einde). Veelbelovend! Dus daarna het Auto 65-75 programma (welke we nagenoeg altijd gebruiken) gestart en zowaar.... Deze verliep zonder enige problemen en helemaal tot het einde met ook netjes een lege kuip en een droge, warme binnenkant! Whoehoe! En nog wel het allerbelangrijkste, happy wife, dus een happy life!

  Nu hopen dat de vaatwasser minimaal de komende 6 jaar weer probleemloos vooruit gaat! Ik weet nu in ieder geval hoe eea te repareren, indien nodig...

  Bedankt voor alle hulp Sleutelmeneer!
   

  Sleutelmeneer

  Specialist Witgoed
  • #18
  Geen probleem. Bedankt voor de terugkoppeling ! Fijn dat het weer werkt :)
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu