Siemens SN65eur001/17 labyrint vult niet

Snorrewiets

  • #1
Hallo, ik ben in het bezit gekomen van een tweedehands Siemens vaatwasser type SN56M591EU, FD nummer:8904.
Ondanks dat de verkoper mij verzekerde dat alles goed zou werken, wordt de machine niet warm genoeg, bij een peogrammakeuze van 70 graden denk ik dat misschien de helft van deze temperatuur bereikt wordt, omdat ik in het verleden ook een paar vaatwassers heb gehad en na het hele wasproces daarna de deur open deed, kwam er een flinke walm van warme lucht uit, hier is dat absoluut niet het geval.
Heb al wel de module gecontroleerd op eventuele losse soldeerverbindingen van relais, echter alles ziet er prima uit. Ik vermoed dat het verwarmingselement in orde zou moeten zijn omdat het wel verwarmt zij het niet voldoende, wie weet waar het aan zou kunnen liggen? Eventueel toch de module of misschien de thermostaat. En kan ik ook d.m.v. een testprogramma hier achter komen en welke toets combinatie zou ik dan dienen te gebruiken? Met vriendelijke groet,Ben.
 

Snorrewiets

  • #2
Nog extra informatie, ik heb gemerkt dat bij de keuze van het programma van 70 graden de machine wel warm wordt, echter niet voldoende, schakel ik dit programma in in combinatie met intensief zone, dus voor vervuilde pannen, de machine helemaal niet meer warm wordt.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #3
In dit toestel zit een zogenaamde hittepomp welke een alles in één onderdeel is van pomp , ntc en verwarming.
Zeer grote kans dat er een probleem mee is.
Een verbeter versie is al op de markt.
 

Snorrewiets

  • #4
S.oldeerbout, bedankt voor de reactie, is het misschien raadzaam om de weerstand van het element door te meten om er zeker van te zijn of dit het probleem is?
Of kan er ook via een testprogramma een diagnose gesteld worden?
Verder is het mij ook opgevallen dat na de wascyclus niet al het water wordt weggepompt, er blijft zo'n centimeter water boven de zeef staan.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #5
Een cm lijkt me vrij normaal.
Jouw element op de pomp kan je doormeten zou ongeveer
2x 12 ohm moeten zijn.
De middelste poot is gemeenschappelijk.
 

Snorrewiets

  • #6
Dank voor je reactie, meet inderdaad tussen de rode aansluitdraden op links 11 ohm, ook op rechts en de twee buitenste rode draden 21 ohm, betekent dit dan toch dat de hittepomp defect is? Of moet ik toch verder kijken?
Eigenlijk zou ik ook een foutcode 09 op het display verwacht hebben, voor verwarmingsproblemen, echter geen enkele foutcode. Ben.
 

Repair-man

  • #7
Stopt de machine spontaan ergens in het programma ? , gaat hij dan piepen ? , de pomp kan ook te zwaar draaien. de pomp in dit model is inderdaad vervangen voor een verbeterde versie.

Waarschijnlijk als ik je verhaal zo lees ligt het toch aan de pomp.!
 

Snorrewiets

  • #8
Repairman bedankt voor je reactie, vandaag wat rond gesnuffeld op het internet, daar kwam ik een Duitse site tegen met het serviceprogramma of testprogramma net hoe je het noemen wil, daarna kon ik een foutcode 08 uitlezen, wat zou betekenen dat het relais voor de afvoerpomp weleens niet goed zou kunnen werken.Heb deze hierna uitgenomen en wat bleek, geblokkeerd, heb het daarna uiteen genomen, metalen kern was compleet verroest en niet gangbaar meer in de spoel, heb de kern d.m.v. schuurpapier weer glad gemaakt en om oxidatie in de toekomst te voorkomen, zwart gelakt, alles werkt nu als een tierelier, dit verklaarde ook dat na de wascyclus niet al het water werd weggepomt. Probleem opgelost en bedankt voor de reacties. Dus er is veel te halen uit een test/service programma. Groet,Ben.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #9
Raar verhaal moet ik zeggen , relais verroest , geblokkeerd?
Wat heeft dit allemaal met niet goed verwarmen te maken?
 

Snorrewiets

  • #10
S.oldeerbout, ik verzin het niet zelf, weet niet of ik hier de Duitse site mag vermelden, maar hier staan de foutcodes van alle gangbare machines, via het serviceprogramma kun je de foutcode uitlezen, bleek geblokkeerde afvoer relais te zijn, deze schijnt ook belangrijk te zijn bij de waterinlaat, bij een te laag water niveau gaat de machine wel werken, maar niet goed verwarmen en niet goed aan het einde leegpompen. Groet, Ben.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Bedoel je misschien het 'Ablaufventil'?
 

Snorrewiets

  • #12
Hallo, gisteren heb ik met mijn bericht wellicht voor wat verwarring gezorgd door het over een relais te hebben, maar het is dus het "ablaufventil", wat dus eigenlijk geen relais is maar electromagnetisch ventiel, belangrijk voor de afvoer van het water. Dus sorry voor de verwarring. Ben.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #13
Oke duidelijk dat is het uitstroomventiel wat totaal niets met afvoer te maken heeft maar het regeneren van het zoutvat en drogen van het toestel.
Als het ventiel niet goed werkt mist het toestel het water wat dan in het rechterdeel blijft staan , slecht verwarmen door te weinig water.
Na afloop zal het water langzaam leeglopen uit de rechterhelft van het labtrinth door het slecht sluitende ventiel , dit verklaar je 1cm waterlaag na afloop waarvan ik dacht dat dat vanonderin de zeefhuis was.
 

Snorrewiets

  • #14
Ik was in de veronderstelling dat het uitstroomventiel voor de afvoer was van het water, maar goed we hebben weer wat geleerd dankzij experts als jullie. In ieder geval is het probleem nu opgelost en nog bedankt voor alle reacties, groet,Ben. :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu