Siemens Siwamat XLS 1050

Pelelaur

  • #1
Geachte, ik kocht net van een collega een defecte wasmachine over omdat de onze toch bijna jaak is.
De machine is in uitstekende staat en het enige probleem zou zijn volgens mijn collega dat hij blijft water nemen.
Ik heb het ding nu open gegooid en het verwarmingselement is al ok.
Nu heb ik het element even verwijderd dat het commando moet geven om te stoppen met vullen, zo'n bruin zwart ding met darmpjes aan.

Als ik de darmpjes loskoppel en lichtjes blaas hoor ik het balgje erin schakelen.
Nu zit daarop een fiche met 4 aansluitingen.
Er zit een normaal gesloten en een normaal op contact op.
Deze contacten schakelen als ik blaas.
Echter de vierde klem (waarop ook een draad is voorzien) die doet niets en vormt dus geen enkele aansluiting met de andere contacten.
Nu zit die daar ook niet voor niets op denk ik en vermoed ik dat er iets defect is.

Kan iemand mij wat bijstaan? De vier klemmen zijn genaamde 12, 14, 11, 16.
Het is de 16 die met geen enkele andere klem contact maakt.
Mag ik rekenen op jullie hulp.
Alvast hartelijk bedankt.
Peter
 

Pelelaur

  • #2
Ok, heb nog eens verder gekeken naar de pressostaat.
Als ik blaas hoor ik het membraam schakelen en gebeurd er tussen klem 16 en de andere klemmen niets.
Als ik nu heel hard blaas schakelt klem 16 wel maar ik moet dan wel vrij hard blazen en ik denk dat daar het probleem zit.
Ik denk dat de pressostaat moet reageren op kleine druk en niet op de druk die ik moet zetten om te schakelen dus ik vermoed dat daar het probleem zit.
Zou dit kunnen?
 

Pelelaur

  • #3
Ok, dat was het dus niet. Ben verkeerd ingelicht door mijn collega (tzal moeder de vrouw zijn die aldaar veel wast, lol) Alles werkt naar behoren maar de programmas lijken niet te kloppen. Bij een kookwas bijvoorbeeld wordt de eindtid aangegeven doch na enkele stappen in het begin gaat er heel stuk van de tijd af en de machine warmt ook niet. Op het einde gaat de machine terug vullen en zegt dan met water in de trommel dat het wasgoed mag verwijderd worden... Iemand een oplossing? Kan de digitale programmeur worden gerest op een of andere manier?

Dank bij voorbaat
Peter
 

Pelelaur

  • #4
Heb in de handleiding ook gelezen dat de aquasensor de tijdsduur kan verlengen als er bijvoorbeeld nog teveel schuim in zit maar kan deze zelfde sensor ook de tijd inkorten doordat hij bijvoorbeeld defect is? Alwaar een vraag, het is veel in één keer maar ik blijf zoeken tot ik het vind.
Groeten,
Peter

E-nr :WXLS1050FG/01
 

Pelelaur

  • #5
Heb ondertussen de sensor op het verwarmingselement doorgemeten en meet aan de print 7.5 Kohm ik schat bij ongeveer 17 graden (in de garage) Dat zou dus ook moeten goed zijn.
Verder denk ik dat iedereen van het mooie weer aan het genieten is en dat als ik zo blijf verder doen, ik de oplossing misschien zelf ga vinden... :lol:
Maar nee, ik kan alle hulp gebruiken. :?
Groetjes,
Peter
 

Pelelaur

  • #6
Heb nog steeds het euvel niet gevonden. Ik merk wel dat het verwarmingselement geen spanning krijgt. Als ik de machine aan zet begint deze te vullen zoals voorzien (met water he) :lol: Je hoort dan iets klikken als het vullen gedaan is. De trommel heeft dan al wat omwentelingen gedaan. Als de klik is geweest, (ik vermoed dat dan het waterniveau is bereikt dat ie moet hebben) dan wordt de eindtijd ingekort. Het programma gaat dan verder met wassen. Er wordt ook eens water weg gepompt enz...Uiteindelijk als het wasprogramma voorbij is vult de machine zich met water en zegt ie dat we de was eruit mogen halen. :?
Ik test wel altijd zonder was erin. Weet niet of dit goed is.
Heb nu eens gewassen met was erin maar verwarmen doet hij dus niet. Op het einde doet hij twee maal eindcentrifugeren, Vervolgens verschijnt op het scherm dat ie de was aan het losmaken is en daarna vult ie dus weer.
Groeten;
Peter
 

Pelelaur

  • #7
Alweer een rapport van de huidige onderzoeken. Ik heb nu eens het programma Wol en koud gekozen zodat de verwarming niet moet worden aangesproken. De trommel maakt gedurende het wassen maar weinig bewegingen maar ik vermoed dat dit normaal is voor wol. Op het einde werkt hij zijn programma netjes af en alleen hierbij vult hij zich niet opnieuw met water. Om een of andere reden denk ik dat er iets mis is met het verwarmingselement. Ik heb hem nogtans uitgemeten en meet ongeveer 26 Ohm. Ook de NTC had ik reeds uitgemeten en ik dacht dat ie ook goed was. Kan er toch iets mis zijn met het element of NTC niettegenstaande de juist uitgemeten waarden? Kan een mankement aan één van deze twee het programma waarvoor verwarming nodig is zodanig in de war sturen?
Alvast vriendelijk bedankt voor het lezen.
Groetjes,
Peter
 

Pelelaur

  • #8
Heb ondertussen de vermogenscontacten op de print al eens doorgesoldeerd. Geen resultaat.

Is er echt niemand die advies heeft?

Zit zowaar wat tegen mezelf te praten. :cry:

Groeten,
Peter
 

Henny

  • #9
Als het verwarmingselement en de NTC temperatuurvoeler in orde zijn,
dan zou de oorzaak van het niet verwarmen mogelijk in de niveauregeling zitten.
Controleer de niveaukamer, welke rechts van de kuipslang zit, eens op mogelijke vervuiling.
Demonteer het zwarte slangetje, welke vanaf de niveaukamer loopt en zich in tweeën splitst naar de niveauregelaar en de sensor.
Haal deze bij de niveauregelaar los en knijp het gedeelte naar de sensor dicht.
Blaas nu krachtig op het slangetje naar de niveaukamer toe.
Als er veel vervuiling is, demonteer dan de niveaukamer en reinig deze.
 

Pelelaur

  • #10
Ik ga dit onmiddellijk uitproberen. Ik laat zo meteen iets weten. Kan je mij zeggen of dit euvel eventueel kan zorgen dat de programma's met verarming wat fout lopen (zoals het vullen met water op het einde)
Groeten,
Peter
 

Pelelaur

  • #11
Ik heb net de pressostaat losgemaakt en in de darm geblazen.
Moet wel vrij hard blazen maar de lucht gaat tot in de trommel.
Hoor er belletjes in het water dus dat zou moeten goed zij.
Het is de pressostaat die de spanning naar het verwarmingselement door geeft maar zoals gezegd ik heb blijkbaar geen spanning op de print naar dit element.
Iets zorgt ervoor dat de verwaming niet aanslaat.
Groeten, Peter
 

Pelelaur

  • #12
Ik heb ondertussen ook de aqua sensor eens gedemonteerd. Er zitten twee leds tegenover elkaar geplaatst in de sensor. Eentje ervan is wit (doorschijnend) en de led die ertegenover zit is zwart (ook binnenin)
Misschien maar een waterkansje hoor maar zou dat zo horen te zijn? Kan ik zo'n sensor uitmeten? Er zijn 4 aansluitingen aan.
Groetjes
Peter
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
De ene led is een Ir zender de andere een Ir detector.

De ene meet net als een led de andere als een diode waarvan de waarde veranderd als er ir licht opkomt.
 

Pelelaur

  • #14
Is het normaal dat de ene wit en de andere zwart is? Wat ik ook eigenaardig vind is dat er vier draadjes naar toe lopen en vier aansluitklemmen zijn. Eén van die klemmen loopt net zoals de andere op een soldeerbaan op een klein printje en einigdt op niets. Er zit daar geen component op.
Groeten,
Peter
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Ja de ene led hoort wit te zijn en de andere paars/zwart.
Dat paarse is een filter dat alleen IR-licht doorlaat zodat ander licht de meting niet beinvloed.
 

Henny

  • #16
Heb je, na het krachtig doorblazen van de slang naar de niveaukamer, de machine opnieuw getest?

Mogelijk dat e.e.a. toch verstopt heeft gezeten en het probleem (voorlopig) is opgelost.

Als het probleem hiermee is opgelost, dan dient de machine
diverse malen volgens de soda methode gereinigd te worden.
 

Pelelaur

  • #17
Ik had eigelijk de slang al eens doorgeblazen gisteren en heb de machine daarna getest. Dit gaf geen resultaat. Omdat ik al zoveel berichten heb geplaatst vat ik nog even samen wat het probleem is met de machine:
1) De programmas die verwarming nodig hebben worden wel doorlopen doch de verwarming werkt niet (geen spanning op de klemmen van de print)
2) Op het einde van deze programmas vult de machine met water en dan zegt ie dat de was mag verwijderd worden. (Bij koud is alles normaal en stopt ie leeg zoals het hoort)
3)Bij alle programmas geeft de machine een eindtijd aan die, nadat de trommel is gevuld en afhankelijk van het gekozen programma, plots wordt ingekort.
 

Pelelaur

  • #18
Euh Jan, als ik even mag... :wink: Ik heb de machine laten testdraaien en ben tot de vaststelling gekomen dat de spanning op de klemmen van het verwarmingselement tijdens het draaien van de trommel wordt aangeschakeld en ongeveer 40 VAC bedraagt. Wanneer de trommel stopt valt de spanning weg en wanneer ie weer draait weer ongeveer 40 VAC. Verder heb ik de analoge drukmeter die samen met de pressiostaat op een slang zit open gehaald en heb ik bemerkt dat het zéér kleine printje dat zich daarin bevindt verbrandde vlekjes vertoont. Defect? En zoja heeft deze iets met de verarming te maken zodat deze daardoor misschien te weinig spanning krijgt?
Graag advies.
Groetjes
Peter
 

Pelelaur

  • #19
Weet er iemand raad met mijn laatste berichtje?
Groetjes
Peter
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Even wachten ? :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu