Siemens SE 65A590/18 vaatwasser stuk -vaag knipperen display

Mbroeren

 • #1
Goedendag!

Onze vaatwasser van Siemens (SE 65A590/18) is er afgelopen nacht mee gestopt. Als ik hem aanzet, gaat het gehele display vaag aan en meteen weer uit. Alsof hij het wel probeert maar meteen weer opgeeft. Als ik de deur dicht doe, start hij, en stopt meteen weer.

Geen water op de bodem. Stekker er al een uurtje uitgehad. Reset al geprobeerd. Gister heeft hij zijn hele programma afgedraaid.

Voordat ik de boel los ga halen, zou ik blij zijn met wat aanwijzingen.

Alvast bedankt!!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Controleer de bedrading bij de overgang van de deur op draadbreuk.
   

  Mbroeren

  • #3
  Dank je Jan. Ik heb er net naar gekeken, maar alle draden zitten goed (aangesloten) en vertonen geen breuken.

  De deur en zijkant zijn er af en ik kan nu goed op de elektronica kijken. Als ik de vaatwasser aandoe, brandt aan de deurkant het rechter rode ledje van de drie (dat je normaal niet ziet omdat er een keukendeur voor zit - lijkt op de computer te zitten). Voordat dit ledje gaat branden, gaat hij eenmaal aan en uit (en is een relais hoorbaar). Is dit nog een teken?

  Ook gaat hij automatisch op 70 graden programma staan. En als ik de koudwasprogramma ingedrukt houd terwijl ik de machine aan doe, brandt het glansspoelmiddellampje.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Mogelijk zit er een slechte soldering op de print of is het relais defect, controleer visueel de print.
  Maak een foto dan kunt u terugzien hoe alles zat.
   

  Mbroeren

  • #5
  Jan, laat ik beginnen met mijn waardering uit te spreken over de tip van mijn dag: foto's nemen - dat heeft me met in elkaar zetten gered!

  Ik heb 'm helemaal uit elkaar gehad maar kan niets vinden op de print dat er doorgebrand uit ziet. Toen ik de boel weer in elkaar zette, begon hij weer te draaien (dooie mus) maar toen ik de printplaatkast iets bewoog, stopte hij er meteen weer mee (nu niet meer aan te krijgen, zelfde euvel als het begin).

  Toch printplaat vervangen (of relais - en hoe kom ik daar achter)?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Waarschijnlijk zit er toch een slechte soldering op de print, ik zou alles nog eens controleren, eventueel met een loep, een nieuwe print is nogal aan de prijs.
  Ook de bedrading bij de print even doormeten.
   

  Mbroeren

  • #7
  Kan geen losse punten vinden op de plaat.

  Ik kan een vrijwel gelijke vaatwasser overnemen waar de onderste sproeiarm niet meer in beweging komt (alles is schoongemaakt). Hoe groot is de kans dat dit door het sturingsmoduul komt (zodat ik weer bij af ben)?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  De module of het relais zou defect kunnen zijn, dat is op afstand niet te zeggen, de module moet dan doorgemeten worden.

  Als de module van de andere vaatwasser hetzelfde nummer heeft zou u hem over kunnen zetten.
   

  Mbroeren

  • #9
  Bedankt voor alle hulp. Ik heb met een vergrootglas het moduul beide kanten geïnspecteerd maar niets kunnen vinden op een spoeltje na dat aan een kant helemaal niet gesoldeerd (maar die kwam ook niet op een baan uit - toch maar iets bijgebogen/verankerd). Op alles nog wat voorzichtige druk uitgeoefend, contactjes extra schoon gemaakt en nu draait de machine weer. Zal voor korte duur zijn maar verdere stappen zijn aan mij niet besteed.

  Ik ga op zoek naar een donor-machine die andere defecten heeft. Het lijkt er overigens op dat de modules uit deze serie allemaal hetzelfde zijn, echter dat de knopjes gewoon afgedekt worden die niet gebruikt dienen te worden...
   

  Mbroeren

  • #10
  Nu tikt het elke seconden vanuit de mainprint, ook als hij ingeschakeld met deur dicht.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Het tikken kan ontstaan door een defect of ingebrand relais.
   

  Mbroeren

  • #12
  Zou het kunnen dat het zeepbakje de moduul molt?
   

  Mbroeren

  • #13
  Kan ik op het zeepbakje gewoon spanning 220 zetten om te kijken of hij werkt??
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #14
  Dat zou ik zo niet durven zeggen maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat een zeepbakje de module molt.
   

  Mbroeren

  • #15
  Nieuwe module: probleem opgelost. Het is een module uit een veel goedkopere Siemens want de ingeknipte gaatjes waar de knoppen doorheen vallen bepalen het aantal functies. Laat je dus niet beetnemen als je zo'n module ergens tweedehands koopt. Het is de witte module met het display in het midden en links de uitstelknop (en mogelijk dus meer) en rechts de programma's (variërend van een paar tot heel veel) .
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu