Siemens combimagnetron ontploft

Marty1

  • #1
De magnetron-combi-oven gaf terwijl de magnetron aan stond ineens een flinke plof en de stop sloeg er direct uit. Het klonk als sluiting in een kapot netsnoer. Daarna rook je een elektriciteitsgeur. Na resetten van de stop, was de magnetronoven helemaal dood, ook de display lichtte niet meer op.

Heeft iemand een idee wat dit kan zijn, afgaande op de symptomen?

Het betreft een inbouw Siemens combimagnetron van het type HF77961NL.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Magnetrons zijn geen apparaten om zelf aan te sleutelen.
Dit ivm gevaar van de stralingsbron.
Breng het apparaat naar een reparatiebedrijf en laat hun de diagnose stellen. Daarna kan je altijd nog besluiten of repareren zinvol is.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Condensator moet eerst ontkoppeld en of ontladen worden voordat je begint met sleutelen. Google op condensator magnetron vervangen en je vind voorbeeld filmpjes. Als je geen ervaring met elektriciteit hebt dit NIET ZELF doen.
 

Marty1

  • #4
@Frank Ik heb al een verzoek uit staan in de sectie "Vind een vakman in uw regio", en probeer zelf de mogelijke kosten in te schatten.

@Rola Goed geïsoleerd gereedschap gebruiken, rubberzolen aan en één hand op de rug houden. Condensator altijd eerst ontladen en een brug aanbrengen om dat zo te houden (apparaat uit de netstroom houden).

Wat zou het meest waarschijnlijk een plof en elektriciteitslucht kunnen geven? Het falen van een diode of van een condensator?

Ik zag in het schema nog een tweede veiligheidsdiode (2 X 062H 5312L) staan. Enig idee wat dat doet en of het een spectaculaire plof kan geven?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Kan misschien de netcondensator zijn die geploft is, die zit bij de aansluiting van het snoer op het apparaat.
 

Repair-man

  • #6
Sluitingen in magnetrongedeelten zijn bijna altijd in het hoogspanningsgedeelte. Ook kan de buis een aardsluiting aan massa veroorzaken. Je moet altijd diverse componenten in het circuit doormeten met een goede multimeter die minstens 20 MOhm als keuze heeft.

Zomaar een onderdeel vervangen zonder dat je weet wat je doet is niet aan te raden.

Een beetje kennis van zaken is hier absoluut noodzakelijk voor een veilige ingreep.

Ook het testen met een speciale meter is in sommige gevallen geen overbodige luxe. je kunt dan de hoogspanningstrafo testen en dit onderdeel uitsluiten van het probleem (duur onderdeel), daarna de magnetronbuis doormeten en deze ook uitsluiten van het probleem (duur onderdeel)

Als laatste de voorschakelweerstand en de beide hoogspannings-dioden in combinatie met de hoogspannings-condensator. Veelal ligt het aan de laatst genoemde onderdelen.

Nogmaals in dit deel van de schakeling zitten bijna alle onderdelen in het hoogspanningscircuit dus weet wat je doet..
 

Marty1

  • #7
@Jan Dank voor je reactie. Bij de aansluiting van het snoer vind ik slechts een netfilter in een gegoten blokje. Ik zie er geen condensator (tenzij dat in dat blokje zit) en weet niet hoe ik hem door kan meten. Ik denk wel dat ik het uit kan sluiten als oorzaak van het probleem, want met een nieuwe zekering doet de oven-functie het nog wel. Bij inschakelen van de magnetron functie klapt de zekering er weer uit (samen met de stop).

@Repair-man Bedankt voor je reactie. Op het "Vind een vakman in uw regio"" verzoek kwam niets terug, dus ben ik gewapend met een eenvoudige multimeter (max 2M Ohm bereik) zelf op onderzoek uitgegaan. Ik ben niet van plan om aan een aangesloten laat staan actief magnetront circuit te gaan meten (veel te gevaarlijk), dus beperk me tot de zaken die ik zonder spanning kan controleren (met een ontladen condensator natuurlijk).

De volgende zaken heb ik uit kunnen sluiten als oorzaak van het probleem.
Lampje: er uit gedraaid
Zekering: een nieuwe zekering klapt er direct weer uit bij inschakelen van de magnetron (met kap er omheen). Dit keer met een lichte tik i.p.v. een flinke plof.
Hoogspanningsdiode (met een 9V batterij meet ik een 4,5V spanningsval over de diode in de doorlaatrichting en bij verwisselde polariteit geen stroom in de sperrichting).
Condensator: ik meet geen sluiting in het 2M Ohm bereik, maar kan niet 100% controleren of de 'bleeder' weerstand werkt, ik heb wel een vermoeden dat deze goed is omdat ik in een flits de weerstand op zie lopen, totdat deze buiten het bereik valt.
De magnetronbuis meet niet door naar massa en op zicht is het pijpje goed.

Wat ik nog niet heb kunnen controleren: de hoogspanningstrafo en zener diode (2X062H) (deze staat over de twee polen van de condensator). Is hier nog wat aan te controleren zonder spanning op het circuit?
 

Marty1

  • #8
Hartelijk dank voor jullie hulp. Ik heb een vakman gevonden, die het probleem kon analyseren. Daar bleek dat de zenerdiode en toch ook hoogspanningscondensator stuk waren. De condensator sloeg pas door wanneer deze op spanning kwam. Dat risico durfde ik niet te nemen met het hoogspanningscircuit (en raad ik anderen ook af, die niet heel goed weten wat ze doen). Met een eenvoudige multimeter en zonder spanning op het circuit kon dit defect niet opgespoord worden. De vakman vertelde over iemand die verlamd was geworden vanaf zijn middel door een foutje te maken met het meten aan een dergelijk hoogspanningscircuit.
 

Marty1

  • #9
Te vroeg gejuicht. De magnetron is weer dood met hetzelfde euvel. Plof en stop er uit.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Marty1 schreef:
De vakman vertelde over iemand die verlamd was geworden vanaf zijn middel door een foutje te maken met het meten aan een dergelijk hoogspanningscircuit.
Dit is ook de reden dat hier op Klusidee wordt afgeraden om zelf aan magnetrons te sleutelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu