Siberisch lariks begint te schimmelen - wat te doen?

Bob de Bouwer 29

  • #1
Beste klussers,

Ik ben een tiny house aan het bouwen en heb de buitenzijde net klaar. We hebben als gevelbekleding siberisch lariks gekozen. 8 -10 weken geleden heb ik onze gevelbekleding behandeld met lijnzaadolie (80%) en terpentijn (20%) ter voorkoming van vergrijzing. De latten heb ik rondom met twee lagen behandeld totdat deze goed verzadigd waren. De eerste zijde is 4-6 weken geleden bevestigd en inmiddels zit alles er tegenaan. Nu begint er op een flink aantal latten een soort schimmel te ontstaan. Het lijkt alsof de schimmel niet helemaal op het oppervlak zit. Als ik er met mijn nagel overheen ga, komt het er namelijk niet vanaf.

We willen de gevelbekleding het liefste in deze kleur behouden. Heeft iemand een idee waardoor de schimmel ontstaat? En wat we hieraan kunnen doen?

IMG_20211112_141440.jpg
IMG_20211113_131335.jpg
IMG_20211113_131411.jpg
IMG_20211113_131422.jpg
IMG_20211113_131521.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat was de vochtigheid van het hout toen je het in de lijnzaadolie zette?
Is het voldoende ventilerend bevestigd?

Jammer dat je de verwerkingsvoorschriften van de montage van deze delen niet hebt opgevolgd. Zo heb je kans op schade (nagels te ver uit elkaar), het gaat minder lang mee (nagels te diep geslagen) en het is lelijk (nagels niet op één lijn).
 

Bob de Bouwer 29

  • #3
Beste Ijkenhout,

bedankt voor je reactie. Het hout had volgens de leverancier een vochtigheidspercentage van 14%. Er zit eerst een verticale regel op van 28 en daarna een van 22 mm. Dit is volgens de beschrijving van de leverancier gedaan.

Ik wist niet dat de nagels dichter op elkaar bevestigd moesten worden. Wat is de maat die ik eigenlijk had moeten aanhouden? We hebben heel veel hulp gehad en zijn geen professionals. De ene nagel zit er inderdaad mooier in dan de ander.

Heb je een idee wat we hieraan kunnen doen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dat de nagels verkeerd zitten is weinig meer aan te doen. Bij dit soort zaken kom je erachter dat bouwen echt een vak is :wink:

Overigens wel balen dat er schimmel is ontstaan op de delen. Ik kan dit zelf niet goed verklaren, nog niet eerder zo gezien. Het lijkt alsof die plekken niet goed zijn beschermd, dus dat zou betekenen dat daar de lijnolie niet goed is ingetrokken. Of dat die plekken veel vochtiger waren. Die strakke lijn op de onderste foto doet dat vermoeden (bv. dat het deel buiten het pak uitstak en nat is geregend).

Wat zegt de leverancier erover?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Dat die er geen schuld aan heeft. U doet dat natuurlijk niet omdat de leverancier aangeeft dat bij aflevering het hout 14 % vocht bevatte, maar meten voor toepassen is weten. U kunt dit nooit meer bewijzen. Die schimmel zat er al in omdat u die aan de oppervlakte er niet af kunt krabben.

Op zich kan dit geen kwaad, behalve dat het estheties lelijk oogd. Deze naaldhoutsoort is van de zwaarste kwaliteit zachthout, dus gewoon 2 a 3 jaarlijks blijven conserveren. Die vergrijzing zult u niet stoppen omdat u met een transparant product afwerkt.
Dat aan die nagels niets meer te doen is? Daar zijn drevels voor uitgevonden. Drijf de nagels door tot onder het oppervlak en tip ze aan met het afwerkprodukt.
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Nee, die nagels vooral niet verder door drevelen. Daar wordt het juist erger van.

Zie het document "houtwijzer_gevelbekleding-massief-hout_jan2018.pdf".

ScreenHunter 947.jpg
 

Fmrama

  • #7
Lariks en douglas hout is nl erg vatbaar voor zwarte vlekken agv vocht. Daar weet @Kees de schilder meer van, denk ik zo.
Je kunt een stukje proberen schoon te maken met ontweringswater.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Het is een huis. Isolatie? Vloer wel of niet geisoleerd? Wat is de staat er in dat huis en wat is de inhoud.
Het gaat mij om wat voor goederen kunnen dienst doen als accu en dat is dan voor zowel opslag van kou als voor warmte. Ventilatie?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
@IJkenhout : juist. Maar ik schrijf er nog wat bij wat ik in dat artikel niet terug kan vinden, u wel?
U moet die ingedrevelde nagels wel conserveren met hetzelfde product waarmee het hout is behandeld. Uitstekende nagels buiten het oppervlak werken met vocht capillair en voeren het vocht langs de schacht van de nagel of tussen kop en ruimte hout naar binnen met rot als gevolg.
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Kees de schilder schreef:
Uitstekende nagels buiten het oppervlak werken met vocht capillair en voeren het vocht langs de schacht van de nagel of tussen kop en ruimte hout naar binnen met rot als gevolg.
Dat klopt niet met de officiele werkwijze, dat de kop op het hout ligt. Mijn screenshot en link naar de juiste documentatie geven dat duidelijk aan. Dit heb ik niet zelf verzonnen, dat geeft het centrum hout, en diverse andere organisaties aan.
Er wordt juist gewaarschuwd om ze niet dieper te slaan. Conservering met lijnzaadolie werkt maar erg beperkt, dus dat maakt dit verhaal niet anders.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #11
Tussen theorie en praktijk zit een ruime marge. Ik ga uit van mijn 50 jarige ervaring.
 

Johan30nl

  • #12
Lijnolie is voeding voor schimmel. Sommige mensen gebruiken het zelfs om schimmel te creëren.
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu