Behandelen Lariks schaaldelen met lijnzaadolie

Handige_Harry

  • #1
Binnenkort ga ik starten met het maken van een nieuwe schutting. In plaats van de standaard bouwmarktpanelen wil ik het samenstellen uit Larikshouten schaaldelen die ruw en onbehandeld worden geleverd.
Omdat Larikshout van nature een mooie vlam heeft en iets roodkleurig is wil ik dit graag zo houden. Hiervoor ben ik op zoek gegaan naar een geschikte transparante beits of olie. Na wat googlen op behandelmethodes van Larikshout kom ik vaak woorden als lijnolie of lijnzaadolie tegen. Er bestaan zelfs gekookte varianten die veel sneller drogen. Ik heb echter 0 ervaring met deze materialen en wil graag van jullie kennis gebruik maken.

Alternatieven zijn uiteraard ook welkom!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Als u de zaden van de vlasplant uitperst ( lijnzaad) dan verkrijgt u lijnolie. Het is dus niet of, maar hetzelfde.

Gekookte lijnolie is een uitstekend houtverduurzamingsmiddel en vormt een beschermende huid, al moet u dit wel regelmatig herhalen.
 

Handige_Harry

  • #3
Beste Kees,

Bedankt voor uw reactie, lijnolie lijkt mij een goed product op te verduurzamen.

Nu heb ik de volgende informatie op het web gevonden:

"Tuinschuttingen en vlonders kun je goed beschermen / impregneren door aan de gekookte lijnolie zo’n 20 % tot 30 % terpentine of gomterpetijn toe te voegen. De terpentine of gomterpetijn zorgt ervoor dat het lijnolie diep in het hout terecht komt. Hoe meer terpentine of gomterpetijn, hoe dieper de indringing in het hout. De terpentine of gomterpetijn verdampt, waarna het lijnolie achterblijft. "

Heeft u ervaring met deze manier van impregneren? Ik krijg het idee dat door het verschil in dichtheid van de stoffen (terpetine en lijnolie) deze niet goed zal mengen.

Daarnaast wordt hierboven gesproken over "Hoe meer terpentine, hoe dieper de indringing in het hout". Wat is dan de ideale mengverhouding?

Ik hoor graag uw mening.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat mengt prima hoor.
Persoonlijk vind ik 20% al erg veel

Maar begin gewoon met niet te veel en probeer een stukje
De maten van indringing verschild nogal van houtsoort tot houtsoort.
 

Geus

  • #5
Bij onbehandeld hout zou ik de oliebehandeling zeker een paar keer herhalen, tot de boel goed verzadigd is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu