Selectiviteit niet in orde: gevolgen?

Fendtgek

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben bij iemand anders bezig met een nieuwe installatie in een grote loods. Hier komt ook een eigen groepenkast in, alleen kom ik met de sleectiviteit niet uit.

Hier komt het:

Er zit nu nog geen enkele aansluiting. Volgende week komt enexis de kabels graven en aansluiten, de eigenaar heeft mij een tijdje terug gevraagd wat voor hoofdzekeringen erin moeten, en ik heb hem 3X50 A opgegeven. Soortgelijke situatie als het onderwerp draaddikte wat nu ook op dit forum speelt. Nu was 3X50A hem te duur, en heeft hij 3X35A bestelt, wat ze dus ook komen plaatsen.

Nu kan ik tegen hem zeggen wat ik wil dat de hoofdzekeringen eruit klappen, het heeft geen enkele nut. Hij wil niet geloven dat het te licht is.

Nu mijn vraag: Wat gebeurt er als de selectiviteit niet klopt? Klapt dan eerder de hoofdzekeringen eruit of kunnen er ernstigere dingen gebeuren als het doorbranden van automaten oid?

Als de hoofdzekeringen dus te licht zijn, dan laat ik het zo, dan komt hij er vanzelf achter als ze er regelmatig uit klappen, en enexis moet laten komen, dat worden een hoop voorrijkosten.....
 

Kacheltje

  • #2
Vaak als de selectiviteit niet klopt springen zowel de zekeringen die hoeren te springen en de zekeringen daarvoor. Bv. 35 ampere hoofdzekering en 25 ampere groepzekering branden beiden door bij een sluiting. Als de groepenzekering 20 ampere is heb je daar geen last van en gaat enkel de 20 ampere naar de haaien.
 

Fendtgek

  • #3
Opbouw is als volgt:

Hoofdzekeringen: 3X35A
Hoofdschakelaar: 3X63A
kabel onder de grond: ymvkas 4X4mm2
Hoofdschakelaar onderverdeler: 3X40A
Als:3X40A
eindgroep: 16A
 

Fendtgek

  • #4
Ik weet dat er eigenlijk niet veel van klopt, maar het is allemaal een tijdelijke opstelling met een bouwkast enzo...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ook bouwstroom moet aan de voorschriften voldoen.

Moet di evoeding van de onderverdeler geen voorbeveiliging op 25A?
 

Xr8

  • #6
Inderdaad wel een vreemde situatie dat je de kabel niet zekert.

Succes.
 

Fendtgek

  • #7
Ja sorry heb een foutje gemaakt. Achter de hoofdschakelaar in de bouwkast zit een 3X25A keetgroep, daar zit een klemmenstrook aan en die gebruik ik.

Met die hoofdschakelaar 3X63A in de bouwkast schakel je de gehele bouwkast af, ook alle andere aansluitingen die erin zitten, en dus met die voorbeveiliging van 3X25A schakel je alleen de onderverdeler af.
 

Fendtgek

  • #8
Is het zo een beetje in orde dan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Dus:
HoofdZekering 35A
Grootste afgaande groep 25A
grootste afgaande eindgroep 16A.

Gaat het fout dan is 16 selectief op 25 en 35A, dus geen grote kans op problemen, ga je echter je kabel overbelasten dan gaat je hoofdzekering waarschijnlijk ook wel eens mee.
Nu zal ook die kabel niet snel overbelast worden door de 16A eindgroepen dus valt het al met al best mee.
 

Kacheltje

  • #10
Wel of niet selectief zal meer afhangen bij een sluiting dan bij overbelasting.
Heb je een sterk net, iets wat niet zo te bepalen is, neem je bij een sluiting de voorgaande zekering mee in dit geval.

Selectief zijn in overbelasting hangt af van zaken hoeveel gelijktijdig belaste groepen er zijn ten opzichte van de hoofdzekering.

Proberen kan altijd, je komt er waarschijnlijk best wel eens een keer achter wanneer het fout gaat. Wil je betrouwbaarheid dan is dit niet de beste keuze.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Iemand die installaties bij anderen aanlegt dient zelf op de hoogte te zijn van de geldende voorschriften en die toe te passen, hier is dit forum niet voor bedoeld.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu