Selectiviteit op 3x25A

MartijnJS

  • #1
Ik heb een 3x25A hoofdaansluiting, een hoofdgroepenkast en een subgroepenkast. De subgroepenkast heeft 10 groepen van 16A en die heb ik onlangs vervangen voor een nieuwe kast. Toen was ik nog niet bekend met selectiviteit :-) Nu nog steeds niet zo, vandaar mijn vraag. Klopt het dat ik de subkast maximaal van 10A groepen mag voorzien, als je de subkast volgens de normen wil aanleggen? En achter wat voor zekering moet ik de subkast aansluiten op de hoofdkast?

P.s. de subgroepenkast heeft maximaal 500 - 1000 W aansluitwaarde, dus met 10A kan ik uit de voeten. Geen grote apparaten.

Bedankt!
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat hangt er vanaf of de kabel tussen de hoofdgroepenkast en de subgroepenkast wordt afgezekerd en zo ja, waarmee.
Selectief is twee stappen terug, je weet dan zeker dat bij kortsluiting de lage zekering eerder uitschakelt dan de hoge.
Als ze vlak bij elkaar in dezelfde ruimte zitten, dan is het niet verplicht de kabel af te zekeren. Dan dan kunnen de eindgroepen gewoon 16A zijn, want dit is selectief ten opzichte van 25A.
Maar als de kabel naar de subgroepenkast in die hoofdgroepenkast wordt afgezekerd en je wilt dit selectief hebben, dan moet die 16A zijn. Als je dan wilt dat de eindgroepen selectief zijn ten opzichte van die 16A, dan moeten de eindgroepen dus 6A zijn.
 

Peter_H

  • #3
Volgens mij moet je bij selectiviteit met een factor van 1,6 rekenen, dus hoofdzekering 25A, hoofdgroepen 16A, subgroepen 10A.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Wat zit er verder dan nog op de hoofdkast en wat is het totaal max gelijktijdig vermogen? 10x 500 à 1000 Watt is ook al niet weinig. Verder hoe is de subkast nu afgezekerd en hoe dik is is de voedende kabel naar die onderverdeler?
 

MartijnJS

  • #5
Het betreft de elektrische installatie in een oude voetbalkantine. Ze hielden daar gewoon erg van groepen, want in totaal betreft het 10 groepen in de hoofdkast en 10 in de subkast. Bij het vervangen hou ik de groepenindeling aan. Waarbij sommige groepen enkel bestaan uit een WCD en een lamp :-)

Piekvermogen zal rond de 7.500W liggen, maar dat is als ook de waterkoker en de close-in boiler (beide 2.200W) op vol vermogen draaien.

De subkast is volgens mij met een 3 fase 4mm2 draad verbonden met de hoofdkast. Daar is het afgezekerd met smeltzekeringen. Deze wil ik overigens vervangen.

Kan ik het volgende aanhouden:
- 3 x 25A hoofdaansluiting
- Hoofdkast met 10 x 16A groepen
- Een 3P + N 16A schakelaar om de onderverdeler te zekeren
- Kabel 4mm2 naar onderverdeler
- Onderverdeler met groepen van 6A of 10A(?)

Is selectiviteit overigens verplicht? Of is het handig voor de gebruiker. Voor een waterkoker is 6A namelijk te weinig. Dan zou 10A uitkomst bieden. Met de 16A groepen die er nu in zitten overigens nog nooit problemen gehad.

Dank!
 

Bart_WRX

  • #6
Hoofdaansluiting 25 A, hoofd-groepenkast met 16A groepen, sub-kast met 10A groepen. Als je het mij vraagt.

Als je puur naar de regeltjes gaat kijken zul je inderdaad 6A groepen moeten plaatsen in de subkast als je die achter een 16A groep plaatst.

4mm2 voedingskabel zegt ook niet alles, ligt ook aan de lengte. Maar neem aan dat ie geen 250 meter verderop hangt. Dus dat lijkt me ook wel in orde.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
MartijnJS schreef:
Is selectiviteit overigens verplicht? Of is het handig voor de gebruiker. Voor een waterkoker is 6A namelijk te weinig. Dan zou 10A uitkomst bieden. Met de 16A groepen die er nu in zitten overigens nog nooit problemen gehad.

Dank!
Officieel is het verplicht, heeft met waarborgen van verlichting te maken.

Zolang je hoofdzekering selectief is op de rest zal ej er weinig problemen mee krijgen.
 

MartijnJS

  • #8
Bedankt! Ik heb nu een ontwerp gemaakt op basis van deze antwoorden en dat voor de overzichtelijkheid van het forum in een apart het volgende topic gezet: Ontwerp hoofdverdeler en onderverdeler.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu