Selectiviteit eis of vakmanschap?

Atmoz

  • #1
In verband met het gebruik van een onderverdeler, heb ik nog een vraag over selectiviteit. Is dit een strikte installatie eis of meer een kwestie van goed vakmanschap?
Het punt is dat de onderverdeler uit het topic: omkleuren aarddraad, op een verdeler is aangesloten met afgaand 3 patronen 16A. Volgens de gangbare regels 2 trappen lager kom ik op 6A als groepsbeveiligingen. Dat is te laag voor de aangesloten apparatuur. Mijn nichtje vindt het niet erg als ze bij een evt sluiting ook een patroon in de hoofdverdeler moet vervangen.
Qua veiligheid zie ik niet direct een probleem, maar alweer de vraag: wat moet ik hiermee?

gr, Atmoz.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Hoe zwaar zijn de voorgaande (hoofd)beveiligingen? Eventueel kun je nog 10A eindgroepen overwegen. Die zijn meen ik nog net selectief (factor 1.6).
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Qua veiligheid maakt het niet uit inderdaad, al is het wel lastig als steeds de voorbeveiliging springt.
 

Atmoz

  • #4
De hoofdzekeringen zitten in de verzegelde kast onder de meter.
Zoals gezegd maakt het mijn nichtje niet uit als ze eens een keer een stop in de hoofdverdeling zou moeten vervangen. Ze werken al jaren met de installatie zoals ze nu is en nooit problemen gehad.
Mijn vraag is: mag je een installatie op die manier gebruiken en wie zou er problemen over kunnen maken?
 

Atmoz

  • #5
Niemand die een gefundeerd antwoord kan geven op mijn vragen?
Ik weet ook wel dat de beste oplossing zou zijn om de hoofdgroepenkast uit te breiden met de benodigde groepen en nieuwe kabels naar de loods te graven.
Het is niet dat ik onder de regels wil uitkomen maar de kwestie is dat, als de bestaande situatie qua selectiviteit en aderkleuren in de voedende kabel niet mogen, ik niets aan de installatie ga doen voordat mijn nichtje er mee instemt om de boel op orde te brengen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Het is ook lastig. Het enige gefundeerde antwoord dat erop kan worden gegeven, is te verwijzen naar de bestaande regels.

In het concrete geval is het belangrijkste dat de zekering in de hoofdverdeler selectief is tegenover de hoofdzekering, zeker als de hoofdzekering verzegeld is.

Verder is het een comfort- en geen veiligheidskwestie en kan ik me niet voorstellen dat iemand anders dan je nichtje zich er druk over zou maken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Het heeft wel degelijk te maken met veiligheid.

Als door je gebrek aan selectiviteit de stroom wegvalt zit je in het donker, en dat kan een gevaar opleveren.

Maar je mag het rustig niet selectief maken maar de eigenaar van de installatie moet daarvoor dan wel de verantwoording van jouw overnemen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Tsja, als je een lichtgroep vanuit de meterkast de schuur in trekt, zit je ook in het donker bij een aardfout of sluiting.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Als het uitvallen van een groep gevaar op levert dien je dat gevaar weg te nemen(noodverlichting bv).

Er is natuurlijk een heel groot verschil tussen een groep en een onderverdeler.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #10
Sinds het invoeren van het capaciteitstarief is het schier onmogelijk geworden om een onderverdeler in je klushok te hebben.

Zelf ben ik ook van 3x40a terug gegaan naar 3x25a. Nooit een probleem, zoveel gebruik ik niet tegelijk.

Gevolg is wel dat mijn onderverdeler ineens niet meer selectief is. Het is nu 25A hoofd - 25A naar onderverdeler - 16 eindgroepen.

Geheel niet selectief, maar ik ga toch niet enorme kosten maken omdat de netbeheerders de regels veranderen?

Natuurlijk is het voor grote onderverdelers in fabrieken en loodsen een ander verhaal, maar voor de particulier vind ik (en adviseer ik ook) dat er best van selectiviteit afgeweken kan worden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Maar je zal dan zoals ik ook eerder al schreef er wel voor moeten waken dat je opdrachtgever ook duidelijk weet dat de boel niet selectief is en dat dat zijn verantwoording is en niet die van de installateur.
 

Atmoz

  • #12
Zou ik zover moeten gaan om dit zwart op wit te vragen?

Ik merk wel dat ik niet de enige ben die worstelt met de regels.
Het is allemaal pro Deo om iemand te helpen, maar ik wil geen gedoe achteraf met verzekeringen of wat dan ook als er onverhoopt iets mis gaat.
Allemaal bedankt voor het meedenken, ik zal de zaak zover mogelijk in orde maken zodat in ieder geval de aarding aangesloten kan worden en de wandcontactdoos waar het verhaal mee begonnen is.

gr, Atmoz.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Het is natuurlijk afhankelijk van wat er in die schuur gebeurt, is dan beroepsmatig dan kom je snel in het juridisch vlak en heb je een schriftelijke overdracht nodig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu