Schuurdak: afwerking oversteek / montage boei

BruintjeB

  • #1
Hallo kenners en kundigen,

Vorig jaar aan een DIY-project begonnen om van mijn schuurdak (oud, lelijk, gescheurd, lek, etc.) een mooi, nieuw en groen dak te kunnen maken. Alle oude bitumen zooi er dus af, incl beschimmelde beplating. Balkjes bijgeplaatst, nieuwe underlayment erop, isolatie, EPDM erover, HWA gemaakt... so far so good. 
Wegens persoonlijke omstandigheden kon ik toen helaas niet verder. Inmiddels hebben de sedumcasettes zo ongeveer wortel geschoten in mijn tuin :D dus hoogste tijd om de klus af te maken. 

Eigenlijk moet "alleen nog" de dakoversteek afgewerkt worden met boeidelen en daklijsten. Ik heb een globaal idee van hoe dat aan te pakken, dat ik hier graag even check. En daarnaast nog een aantal specifieke vraagjes over de uitvoering waar ik zelf geen antwoord op kan vinden. 

Situatie:  [fotootjes volgen]
Vrijstaande houten schuur, onverwarmd (buitenmaat dak = ca. 3,90 x 2,80 m) Staat midden in tuinenblok en grenst aan 3 zijden aan buurtuinen dus het moet er aan alle kanten netjes uitzien.
- hoogte dakrand (balklaag + dakopstand + epdm):  225 mm
- diepte oversteek:  max. ± 185 mm (niet aan alle zijden hetzelfde)


Plan van aanpak
:
Eerst onderkant van de oversteek dichtmaken met een dunne plaat (verticale HWA komt hierdoorheen). 

Dan rondom afwerken met boeibord (Red Cedar gegrond gelamineerd, rift gezaagd 235 mm hoog x 18 mm dik), vastgezet in de kopse kanten van de draagbalken. 

Vervolgens daktrimmen vastkitten en tevens vastschroeven met neopreenringetjes ertussen.

Klopt deze aanpak qua volgorde? Zijn er andere dingen waar ik rekening mee moet houden? Kom er liever van te voren achter dat het anders moet of handiger kan, dan achteraf!

DETAIL- VRAGEN:

1. Wat voor plaatmateriaal gebruik ik voor onderzijde oversteek: vatervast MDF ?  Let op: maximale dikte = 50 mm anders komt het onder m'n boeiborden uit...

2. Hoe zet ik ik die onderafwerking vast? Schroeven of tacken? Moet het iets terugvallen t.o.v. de balkkoppen zodat er een ventilatiegleuf is?

3. En moet die onderafwerking rondom in de grondverf vóór montage of is 't voldoende om alleen de onderkant (zichtzijde) te gronden en te verven?

4. Hoe maak ik de mooiste hoekaansluiting van twee boeiborden? Met zaagsnede van 45° (i.p.v. haaks)? Moet dat strak tegen elkaar gemonteerd, gekit of juist met speling voor werking/ontluchting? En zo ja, hoeveel speling dan? 

5.Welk schroefmateriaal gebruik ik voor het monteren van de boeidelen? RVS? Spijkers? Spaanplaat-schroeven? 

6. Hoe werk ik de schroefgaten vervolgens weer netjes af (overschilderbaar)? Of kan ik dat beter niet doen en ze in het zicht laten (mocht het ooit weer los moeten)?

7. Er hangt nu een restant EPDM over de zijkanten van het dak. Moet ik die flap tussen dakopstand en boeiboerd klemmen of liever afsnijden op de buitenrand van de boei?

8. Ik las ergens op het forum dat het boeideel geventileerd moet worden en daarom 0,5 - 1 cm lager dan de dakrand gemonteerd wordt. Geldt dat in mijn situatie ook?  En zo ja, hoe hou ik dan genoeg dakrand over om de trim (45 mm) op vast te schroeven? Sowieso al een uitdaging om die op de bovenkant van twee tegen elkaar gemonteerde "planken" (dakopstand 34 mm dik en boei 18 mm dik) vast te zetten...

Alle verheldering is welkom. Dank alvast!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
1) waarom zo dik, zitten er geen klossen. Wel watervast materiaal gebruiken.
2)schroeven, spijkeren, tacken kan allemaal, wel ventilatie aanbrengen.
3)alles rondom schilderen als je wilt dat de verf blijft zitten.
4)zie de voorschriften van het te gebruiken materiaal. Plex mag niet in verstek en moet een voeg hebben van minimaal .... mm
5)rvs is aan te raden, roesten ze er over 5 jaar niet uit. Met goed opstoppen kan verzinkt ook.
6) zie boven.
7) trim toepassen.
8) zorgen voor voldoende achterhout
 

BruintjeB

  • #3
Misschien verduidelijkt dit de situatie wat?



En voor het EPDM erop ging:
 

BruintjeB

  • #4
@ Rola
Bedankt voor je feedback!

Nog een paar dingen die me onduidelijk zijn.

1) De dikte van de onderplaat moet natuurlijk max 5 mm zijn (was per ongeluk een nulletje achter geslopen).
Is watervast multiplex zo dun verkrijgbaar? Zo nee, wat zijn de alternatieven?

2a) Je raad ventilatie aan: bedoel je dan een opening in de lengte tussen onderplaat en boei? Hoe groot moet die kier dan zijn om voldoende te ventileren?

2b) En moet er ook ruimte zitten tussen dakopstand en boei (met latjes?) of kan ik de boei er zo tegenaan monteren?

3) Rondom dus, prima. Alleen in de grond aan de niet-zichtkant of vol in de verf?

4) De boei aan de voorkant wordt Red Cedar (235 x 18 mm) en niet multiplex, dus verstek is geen probleem. Denk dat ik dan iets van 2 á 3 mm speling hou op de hoeken?

5) Helder!

6) Je bedoeld opstoppen bij verzinkt en gewoon overschilderen bij RVS?

7) uhhh... ja maar wat moet ik met die flap doen?

8) Ook dit antwoord is me niet duidelijk.

Heel fijn als iemand dit nog kan beantwoorden. Zie ook foto's die ik net gepost heb.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu