Schuur vorst en vocht vrij houden

Dag_dromer

  • #1
Ik heb een vrij staande slecht geïsoleerde schuur bij mijn huis staan. De schuur staat op een betonnen plaat, heeft enkel steens muren en een niet geïsoleerd plat dak. de afmetingen van de schuur zijn 3.0x2.0x2.4, ongeveer zo'n 15 m3. Er zitten geen ramen in de schuur alleen een houten deur met een enkelglas ruit.

Er is ventilatie in de schuur omdat de muur niet helemaal naar het platte dak is opgemetseld, aan de buitenzijde zit een trespa afwerklat die een klein stukje van de muur af zit. Hierdoor kan er vanaf de bovenzijde lucht in en uit. De binnenmaat is al krap bemeten dus isoleren is niet echt een optie.

Echter de schuur is in dagen als deze super vochtig van binnen, niet dat de druppels aan het plafond hangen maar je voelt aan de metalen objecten in de schuur dat ze vochtig zijn. Ik heb er een vochtvreter in gezet en die had binnen 24 uur redelijk wat vocht al opgepakt. Nu is het niet echt een handige optie om iedere week nieuwe vochtvreter elementen te moeten kopen dus daar wilde ik een meer permanente oplossing voor plaatsen. Een elektrische lucht ontvochtiger met vorst bescherming leek mij hiervoor een juiste keuze.

Echter nu ik toch bezig ben in de schuur vroeg ik mij af of het ook zinvol is om ook meteen een kleine elektrische verwarming op te hangen die de schuur vorstvrij moet houden. Ik sla nu al mijn spullen die niet vorst bestendig zijn op in huis zelf (tot grote ergernis van mijn vrouw :D ) De vraag is alleen gaat dat zinvol zijn? ik zie 200/300w vorst beveiligers die ruimtes van minder als 20m3 vorst vrij zouden moeten houden. Ik hoef geen kamer temperatuur, +5 is voldoende.

Wat zouden jullie adviseren hierin?
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Infrarood paneel
 

Dag_dromer

  • #3
Dank je wel voor je antwoord. Kan je het misschien iets meer toelichten. Ik lees wel dat een IR paneel snel op temperatuur is, vrij directe warmte geeft waardoor het voor mensen snel aangenaam voelt. Ik wil alleen niet werken in de schuur maar ervoor zorgen dat het er niet onder 0 wordt. Dus alles wat een beetje veilig +5 graden garandeert is voldoende. Ook zie ik niet veel IR panelen die vanuit zichzelf een vorst beveiliging hebben. Je moet dan met een externe thermostaat werken maar waar moet die dan hangen? hij moet niet in de straal want dan slaat die te snel af, maar ook niet te ver buiten want door de geringe lucht verplaatsing in de schuur zal het daar altijd koud zijn.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een ventilator met een gloei spiraal lijkt mij voor jouw doel een goede optie.
Al zou ik er een hoger wattage in hangen zodat je het ook naar 10-20 graden kan brengen indien dit een keer gewenst is voor bijvoorbeeld schilderwerk
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Verwarmen is nutteloos en duur. Tenzij er spullen instaan die niet mogen bevriezen.
Een schuur acceptabel vocht-en schimmelvrij te houden kan je met goed ventileren berijken.
Belangrijk is de temperatuur in de schuur gelijk houden aan die van buiten.
Je zou naar het deel tochten in de schuur nog eens kunnen kijken. Hoe meer tocht hoe beter.
Spullen die droog onder een afdak staan hebben ook niet te lijden.
 

Dag_dromer

  • #6
Beste @Wgb Zoals ik al aangegeven had wil ik inderdaad spullen die niet vorst bestendig zijn kunnen opslaan in de schuur. Ik doe dit nu in mijn woonhuis maar dat is niet ideaal. Vandaar de vraag of het mogelijk is de schuur vorst vrij te houden met verwarming. En wat is de definitie van duur? ieder jaar nieuwe verf, kit en lijm kopen omdat het kapot vriest is ook duur.

Ik ben het met je eens dat als het buiten een droge lucht is er helemaal niks mis hoeft te wezen met goed ventileren en dan zou alles in de schuur ook droog moeten blijven. Echter is het van dat natte klamme net tegen 0 graden weer dan wil je dat juist niet in je schuur hebben.

Dus eigenlijk zou ik mechanische ventilatie moeten monteren in de schuur met een vochtsensor, alleen die moet natuurlijk niet afzuigen als er toch ook verwarmd moet worden. Het klinkt bijna als een WTW monteren in de schuur.

@Boertje125 ik heb ook aan die optie gedacht, maar is die niet brand gevaarlijk zeker omdat die in een omgeving staat waar je niet dagelijks hoeft te zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Zaken die niet vorstbestendig zijn kun je dus niet opslaan in een ongeïsoleerde (en onverwarmde) schuur. En als je wel gaat verwarmen, is het aan te bevelen om eerst te gaan isoleren.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
IR Panelen vergen ca 15-20 minuten voordat je een effect voelt. Moet in een dergelijke situatie altijd via een thermostaat geregeld worden. Om vorstvrij te houden adviseer ik uit te gaan van ca 50-60 Watt per te verwarmen M2. Dat is allemaal wel te doen, maar moet m.i. wel in verhouding staan tot hetgeen je vorstvrij wilt bewaren.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Mijn schuur heeft een ongeisoleerde spouw en matig geïsoleerd schuin dak. Normaal gesproken blijft die vorstvrij maar afgelopen februari in die koude week, ging het toch richting 0 graden. Ik heb er toen ook zo'n ventilator met gloeispiraal en thermostaat in gezet om de vorst eruit te houden. Ding is 2000W en bleek vrijwel continu te stoken dus kostte me aardig wat aan elektra. Ik heb hem de volgende dag meteen uit gezet en toch maar even de gevoelige spullen binnen in huis gehaald.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #10
Toen ik nog een schuur had zette ik zaken die konden bevriezen in de winter altijd gewoon binnen (in huis). Een vrijstaande schuur verwarmen om wat potten verf te conserveren is gekkenwerk. Baten wegen niet tegen de kosten op.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Degooyer schreef:
Om vorstvrij te houden adviseer ik uit te gaan van ca 50-60 Watt per te verwarmen M2.
60 watt x 6m2(vloeroppervlak) = 360 W per uur per m2. x 24 uur= 8640 W/24uur. x 0,24 €= 2,07 per dag.
Hoop dat dit klopt.

Heb je 60 W/uur nodig voor 1 vierkante meter buiten oppervlak, dus muren, vloer en een dak vorstvrij te houden wordt het een ander verhaal.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #12
Wgb schreef:
60 watt x 6m2(vloeroppervlak) = 360 W per uur per m2. x 24 uur= 8640 W/24uur. x 0,24 €= 2,07 per dag.
Dit klopt redelijk. De ruimtethermostaat zal echter bij voldoende warmte in de ruimte het IR paneel uitschakelen en weer inschakelen wanneer het nodig is. Dus de kosten zullen minder zijn dan hier aangegeven: hoeveel is lastig te zeggen en afhankelijk van de buitentemperatuur. Een IR paneel van ca 400 Watt lijkt hier voldoende te zijn.

Die 60Watt/m2 (oppervlakte) bij een ophanghoogte van 2 à 2,5 meter is zuiver theoretisch: daarmee wordt het in ieder geval geen 20 graden, maar houdt de ruimte vorstvrij.
Deze oplossing wordt o.m. toegepast bij dierenverblijven
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu