Schuur/overkapping omhoog plaatsen

Mbbakker

  • #1
Goedenavond,

Wij willen volgende zomer i.vm. Wateroverlast onze bestaande schuur/overkapping 15 a 20 cm hoger gaan plaatsen.

Tijdens de bouw hebben we de fundering hiervan niet hoog genoeg boven het maaiveld uit laten komen waardoor het terras voor de schuur (5m diep) onder het maaiveld uitkomt. Resultaat in herfst en natte periodes staat het terras onder water.

We willen nu de schuur omhoog zetten alleen weten niet goed hoe we dit aan moeten pakken.

De schuur/overkapping staat op een betonnen fundering (betonvloer onder schuur overige wanden funderingstroken). De schuur staat vastgezet op deze fundering maar kan compleet losgemaakt worden.

Ik dacht er Zelf aan om op meerdere plaatsen schroefstempels te plaatsen en deze dan 1 voor 1 kleine stukjes omhoog te draaien tot de gewenste hoogte is bereikt. Enige waar ik aan twijfel is of de schuur hier niet teveel van te voortduren krijgt omdat hij “scheef” omhoog gaat. En of het met schroefstempels überhaupt wel te doen is?

Hierbij wat foto’s van het object tijdens de bouw (heb even geen recente foto voor de hand). Afmetingen zijn ongeveer 10,5x 4m

EF95D791-AD1A-414A-92F2-44497E8C2B11.jpeg


BB63AF8F-D9A4-41D0-BB72-BCE71B6B6A9A.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou het omhoog drukken met die garagekrikjes doen en de schroefpalen op strategische plekken in de constructie. Beetje buurten hoe meer krikjes hoe gelijk matiger de boel omhoog kan drukken.

Autokrik.jpg
 

Mbbakker

  • #3
Maar waar ga ik deze krikken plaatsen? Ik kan niet onder de staanders komen omdat hier de betonnen fundering zit. En een lange balk tussen de ligger van de schuur en De krik lijkt me een beetje link.

Ik was eigenlijk van plan om de schuur op meerdere plekken omhoog te krikken/vijzelen onder de ligger die op de staanders ligt, maar hiervoor heb ik iets nodig wat die hoogte kan overbruggen.

Misschien maken deze foto’s de situatie wat duidelijker (let niet op de rommel):

FEAB5DBF-1BA8-4259-B3A9-D906455A9E85.jpeg

3F07A31A-759F-41C0-9205-F8C8C1384470.jpeg

8750C1EF-D99A-465A-AD6D-07CAD6B1338B.jpeg

64C5E7A2-825B-4641-91A8-8A73B8E9A18E.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Omhoog draaien met schroefstempels valt meestal tegen.
Langs een schroefstempel de krik zetten, een houten kolom erop, max 1 cm omhoog, stempel aandraaien en dan naar de volgende stempel. Zo ga je rond.
Grootste gevaar is als het hele dak op stempels staat, is dat het horizontaal gaat verplaatsen, instabiel wordt. Daar moet je verbanden / schoren voor aanbrengen.
 

Mbbakker

  • #5
Duidelijk verhaal, dus zorgen dat alle wanden/staanders goed geschoord zijn onderling en dan stukje voor stukje de schuur/overkapping omhoog krikken.

Is er nog een andere mogelijkheid dan schroefstempels/krik om de schuur op te vijzelen?

Ik zag na wat googelen ook dat er hydraulische vijzels te huur zijn die dan allemaal tegelijk aangestuurd kunnen worden, maar dit is volgens mij vrij prijzig om te huren en meer gemaakt om direct onder objecten te plaatsen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als je schroefstempels onder de dakbalken zet, is het maar de vraag of de wanden voldoende vast zitten daaraan, om mee omhoog te gaan. Daarom is het beter om de staanders omhoog te brengen.

Aan de onderkant kan je een balkje op de staander schroeven, waar de autokrik onder past.

Ik zou eerst het deel van de schuur doen. Daarna pas de overkapping. Controleer achteraf het afschot van het dak. Maak voordat je begint de rand wanden op fundering goed schoon.
 

Mbbakker

  • #7
Hoe gaat dat in zen werk om eerst het deel schuur te doen en hierna overkapping? Het is allemaal 1 geheel, zijn niet 2 losse gebouwen.

Is dan het idee om het bouwwerk schuin omhoog te brengen? Dus eerst linkerkant schuur op hoogte brengen en hierna naar rechts werken en de rest op hoogte brengen?

De wanden zitten vast op een raamwerk wat weer bevestigt is op de staanders. Maar ik snap het idee dat hier veel kracht op komt te staan bij het liften via de dakbalken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Hydraulisch vijzelen werkt perfect, dan kan je het geheel in één keer omhoog duwen.
Voor een houten schuurtje met overkapping is het wel overkill.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Het is allemaal hout, dus enigzins flexibel. Waarschijnlijk kan het schuurdeel recht omhoog terwijl de overkapping nog op z'n plek blijft. Uiteraard goed opletten wat er gebeurd. Niet te grote stukken tegelijk. Kraken gaat het sowieso. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu