Schuur opnieuw schilderen, stappenplan gevraagd

Popmarter

 • #1
Beste klussers,

Dit is de schuur van ons huis dat we vorig jaar gekocht hebben. Het hout is nog goed (m.u.v. sommige planken onderaan), maar de verf moet vervangen worden. Ik ben geen ervaren schilder, maar ik heb besloten dit zelf aan te pakken. Nu zou ik graag eerst een goed stappenplan maken.

Mijn streven is wel om het vooralsnog 'goed' te doen, maar het ook een beetje in balans te houden (qua inspanning en geld). Ik kan nog niet goed inschatten hoelang ik ermee bezig ben en wat het zou kosten. Vandaar dat ik me hier maar eens heb aangemeld voor goede adviezen.

Ik hoop dat het resultaat volstaat voor een jaar of 5. Als dit irreëel is, dan hoor ik het ook graag. Het hoeft niet 'supergoedkoop', maar eventuele aanschaf van (nieuwe elektrische) spullen heeft zijn grens (misschien wat huren?).

Situatieschets, de schuur heeft 3 kanten die geschilderd moeten worden. Kant 1 (foto 1+3) is de kant van de zon. Kant 2 (foto 2) zit half onder een boom. Kant 3 zit niet op de zonkant. Het schilderwerk is daar ietsje beter.

Wat ik heb kunnen zien is dat het lijkt alsof er maar 1 verflaag op zit. Behalve aan de zonkant, daar zitten twee lagen.

Mijn voornaamste adviesvraag op dit moment:
In hoeverre moet ik (alle?) verf eraf halen? (met brander? krabber? bandschuurmachine?). Zoals je ziet bladert het heel erg. Ik heb al even wat getest met schuurpapier en kleine machine. Op de zichtkant lijkt de verf nog redelijk te blijven zitten, maar de zijkanten en dieperliggende houtdelen, daar bladdert het echt af. Ik heb de neiging om het er helemaal maar af te halen, maar dat is wellicht weer iets teveel van het goede. Kortom, iemand een advies?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees de schilder

  Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
  Zoals het er nu uitziet bent u er lang mee bezig en kost het een aanzienlijk bedrag.

  Afbladderende verf verwijderen door middel van schuren en schrapen. Vochtgehalte opmeten. Is dat boven de 20% dan eerst het hout aan de wind en zon laten drogen tot dat dit max. 17% is. Daarna 3 lagen buitenbeits met UV-filter aanbrengen.

  Transparante houtafwerking vereist meer onderhoud met kortere intervallen dan een dekkende afwerking.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu