Schuttingmuur

Querqus

  • #1
Dag allen,
ik ben nieuw hier maar lees al een tijdje mee met jullie boeiende vragen en antwoorden. Voor onderstaande vraag heb ik nog niets kunnen vinden.

Voor mijn schutting (en schuur) heb ik een fundering laten storten. Daarop is een 50 centimeter steens muurtje gemetseld. De bovenzijde van dat muurtje is helaas niet mooi afgewerkt (insparingen in stenen). Op dat muurtje wil ik houten Douglas-balken monteren (onderlinge afstand ongeveer 2,2 meter) en daartussen schuttingplanken. Drie vragen van een leek.

1) Om de bovenzijde van het muurtje af te werken, wil ik een liggende hardhouten plank monteren (weerszijden twee en een halve centimeter overstekend). Mijn vraag is hoe ik deze het beste kan bevestigen.

2) Hoe kan ik het beste de verticale balken (15x15) stevig monteren op deze plank / muurtje? Kan nogal wat zijwaartse kracht op komen ivm wind.

3) Moet de hardhouten balk aan de steenzijde nog behandeld worden (menie) of heeft dat geen zin?
 

Willem52

  • #2
Als je aan weerszijden 2,5 cm overhoudt aan beide zijden een hardhouten lat watervast verlijmen. Diepe gaten boren in de steensmuur en de hardhouten plank met draadeinden (bijvoorbeeld 12-14 mm) hierin vast zetten met grote carrosserieringen. De vertikale palen met 2 hoekijzers per paal hierop vast schroeven. In hardhout altijd voorboren. Als er zijwaartse krachten op komen eventueel deze palen schoren. De schuttingplanken op de palen schroeven of in een sleuf van de vertikale balken de horizontale planken laten zakken. Menie kan nooit kwaad. Als het nog steviger moet dan aan de bovenkant een koppellat aanbrengen. Houd bij dit laatste wel rekening met uitzetten en krimp van de horizontale planken die hiertussen zijn aangebracht.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Is het muurtje steens, 210 mm of half steens 100 mm?
 

Querqus

  • #4
Het muurtje is steens, ja. Plus minus 20 cm.
 

Querqus

  • #5
@Willem52 Ik dacht eraan de verticale balken vast te zetten met chemische ankers en een lang pin (tenminste 25cm).
De latten lijmen als decoratie? Of tegen inregenen? Of schroef ik de plank daaraan vast? Probeer het even voor me te zien.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Bij een harde wind als vandaag breekt dat gewoon af als je 130 cm? hoge schutting op monteert.
 

Querqus

  • #7
Daar ben ik ook bang voor. Heb je een alternatieve manier?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Meestal worden er gewapende 1,5 steens penanten met een tussenruimte van 1800 mm toegepast, maar dat gaat nu niet meer.
Houten palen erachter zetten hoh 1800mm en daar de schutting aan vast maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu