Schutting van grenen met xxx palen

IJsselstein

  • #1
Hallo, wij gaan een nieuwe schutting zetten. Grenen schermen met hardhouten palen. Dat was het plan. Totdat we net bij onze leverancier waren. En daar het advies kregen om douglas palen te gebruiken. Die zouden net zo lang meegaan als hardhout, mits onder de grond in de zwarte lak (teer?) gezet. Is douglas werkelijk zo goed van kwaliteit? En is het een goed idee om de palen onder de grond in een blok snelcement te zetten?
 

IJsselstein

  • #2
En heeft iemand ervaring met de 'postsaver'?? Je zou bijna denken dat zo'n paal nooit meer gaat rotten?

Van een website: "De Postsaver is opgebouwd uit 2 lagen en is gemaakt uit een zware buitenlaag in polyethyleen met een smeltbare bitumen afdichting binnenin. De Postsaver is 35 cm lang. De sleeve wordt op de paal gekrompen met een gasbrander. Door de hitte smelt het bitumen en krimpt de thermoplastische huls rond de paal (het vochtgehalte maakt niet uit)."
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Het insealen of behandelen met bitumen zorgt ervoor dat je het (natte) hout afsluit van zuurstof. Dat zie je ook goed bij palen die in het water staan: Alleen op de grens van water en lucht zal het hout gaan rotten. Onder water niet.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Douglas onbehandeld in de grond zetten is geen goed idee.
Bovengronds is het prima hout.
Ipv een betonvoet kan je de paal beter diep in de grond zetten. 1/3 in de grond 2/3 er boven.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik zou robinia gebruiken, ook wel Europees hardhout genoemd.
 

Fre3ke

  • #6
Ik heb zelf ook naar dat soort beschermlagen gekeken. Er is ook Bison sealer te koop, en echte teer is natuurlijk ook een optie. Ik heb zelf toch voor hardhout gekozen, omdat het qua prijs meestal net zo duur uitkomt, en minder gedoe is. Ik heb ook voor hardhout gekozen omdat ik dan in de toekomst alleen natuurlijk afval heb van de schutting.

Het enige nadeel is het enorme gewicht.

Die sealer bijvoorbeeld moet je toch in een paar lagen aanbrengen. Bovendien sla ik mijn palen het laatste stukje de grond in, en als er dan krasjes in de sealer komen (tot op het hout), komt er toch vocht het hout in. De sealer/teer moet trouwens tot 10 cm bovengronds worden aangebracht, niet alleen het ondergrondse deel.

Tenslotte lijkt het mij dat vocht dat op je onbehandelde deel zit, in de paal trekt van bovenaf. De seal maakt dan dat de paal binnen de seal altijd vochtig blijft. Er komt geen zuurstof bij, dat is dan wel weer positief.

Snelcement is bij mij ook afgevallen als optie. Maar als je toch met cement wil werken dan moet je paalankers nemen. Niet direct de paal in beton.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu