Schutting plaatsen hoogteverschil

Pietjepuk11

  • #1
Hallo,

Wil graag houten palen in de grond bevestigen met beton voor versteviging om de zoveel centimeter en vlechtschermen gebruiken van riet. Nu is echter mijn tuin in de lengte van 20 meter van voor naar achteren aflopend naar zon 30 cm omlaag. Dit gaat niet in lagen maar geledielijk. Hoe kan het beste mijn schutting plaatsen. In etages is dat het beste om makkelijk uit te komen met de hoogte en diepte vand e palen. Bv , in 3 etages en dan waterpas of moet het anders?
 

Droid

  • #2
Met het verschil mee laten lopen, valt niet op. Al helemaal niet als je er riet tussen vlecht, want dat is geen strakke lijn.
 

MvanV

  • #3
Wel het verschil in 1 lijn brengen, en nieut met bergjes mee omhooggaan, schuin aflopend kan, maar golvend is heel lelijk.
 

DSR9500

  • #4
30 cm over 20 meter is niet veel nl 1,5 cm per meter;
oftewel 3 cm per scherm

dat kun je per paal afmeten/afzakken
maar je kun ook overwegen iedere paal 3 cm uit het lood te zetten
 

Pietjepuk11

  • #5
Snap het niet helemaal. De palen moeten toch waterpas staan neem ik aan. Als je dan een scherm er op plaatst die bv 5 centimeter verbogen wordt gaat ie stuk of dan zie je dat toch. Daarom dacht ik dat je evt een 7 meter de palen op een hoger level zet en dan de volgende 7 meter nog een rij op een lager level en de latset 6 nogmaals iets zakken zodat de schermen mooi recht staan en de palen waterpas en recht. Of bedoelen jullie het anders ? Verder nog een vraag over bevestigen van e schermen aan de palen. Dit zijn geen planken maar dunnen schermpjes. Niet je die op de palen?
 

Pietjepuk11

  • #6
Droid schreef:
Met het verschil mee laten lopen, valt niet op. Al helemaal niet als je er riet tussen vlecht, want dat is geen strakke lijn.
Ik bedoel van die kant en klaar rieten schermen, weet niet of je die zo kunt verbuigen zonder dat ze stuk gaan?
 

Tiho

  • #7
Er wordt bedoelt dat je je palen zo ///// neer zet of je zet elke paal 3 cm lager en elk scherm ook net wat je mooi vindt.
 

Luka

  • #8
Gewoon waterpas zetten en beetje creatief zijn met een paar extra schermpjes.
Die extra schermen knip of zaag je op maat en maak je onder de waterpas hangende schermen die nu dus aan het eind vd tuin 30 cm vrij hangen.
Maar uiteraard is het net wat je zelf het mooiste lijkt.
 

Pietjepuk11

  • #9
Het hoogteverschil is denk ik zelfs wel 1 meter op 23 meter lengte. Wil nu een schutting maken in 3 etages, zodat de schutting niet scheef afloopt.(vind ik niet mooi). De palen kan ik die bevestigen met zon metalen pin in de grond (mal). Hoe diep moet zon metalen pin en met wat voor schroeven zet je de palen daarin vast. Hoe vul ik het gat op bij e palen...met zand en water of beter met snelcemnet en water? Ik wil de palen verbinden met gaas ipv hout. (Goedkoper) Ik ben nl. van plan om hedra tegen het gaas aan te laten groeien. Moet je gaas in 1 keer helmaal als rol gebruiken over een lengte van 23 meter of kun je dit ook verknippen (waarmee doe je dat?). En hoe bevestog je het gaas aan de palen (waarme). Avast bedankt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
< Hoe diep moet zo'n metalen pin?
> De vuistregel is dat 2/3 deel van de lengte boven de grond zit. Heb je dus een schutting van 2 meter hoog, dan moet de paal (eventueel met paalpunt) 1 meter de grond in.

< Met wat voor schroeven zet je de palen daarin vast?
> De paalpunten hebben allemaal al 2 gaten boven elkaar zitten. Hier kun je het beste 2 slotbouten doorsteken. Zet de paal in de houder en boor beide gaten van beide kanten door met een houtboor.

< Hoe vul ik het gat op bij de palen...met zand en water of beter met snelcemnet en water?
> Beter met snelcement: gaatje graven, emmer water erin, zakje snelcement legen (vaak hoef je niet eens te mengen of roeren), 15 minuutjes wachten en klaar.

< Moet je gaas in 1 keer helmaal als rol gebruiken over een lengte van 23 meter of kun je dit ook verknippen (waarmee doe je dat?)?
> Voor de stevigheid en handigheid gebruik je het gaas als 1 geheel. Rol steeds de afstand tussen 2 palen af en maak het gaas vast. Afknippen kun je met een simpele nijptang / zijkniptang, enz. doen.

Span het gaas wel op voor je het vastmaakt. Dit doe je door de rol af te rollen tot de eerstvolgende paal, je schroevendraaier door het gaas te steken, je schroevendraaier zet je dan aan de zijkant van de paal in de richting die je opwerkt en de schroevendraaier vervolgens weg te duwen van de kant waar je begonnen ben. zo krijg je geen bollingen en deuken in je gaas. Voor de stevigheid kun je om de x-aantal palen ook een diagonale paal tussen 2 verticale palen schroeven. Doe dit in ieder geval bij eerste 2 en laatste 2 palen op de volgende manier:
| \ |______________| / |, dus de diagonale balk zit boven bij de begin en eindpaal.

< Hoe bevestog je het gaas aan de palen (waarmee)?
> Ik kan even niet op de naam komen (alle tips zijn welkom), maar het zijn spijkers met een gedraaide schacht (die draaien tijdens het erin slaan in het hout). De kop heeft de grootte van een oude stuiver. Deze sla je in een hoekje van een maas in het gaas. Ik heb destijds deze spijkers bij de ijzerwarenhandel gekocht. Een goede bouwmarkt zal ze ook wel hebben.

Succes!

PS: ik hem ook 2 x 30 meter hedrahek gemaakt op jouw manier. Zorg er voor dat je 6 planten per strekkende meter neerzet. Dat is net wat royaler dan de 5 die altijd aangeraden wordt. Ook is het leuk (als je het mooi vindt) om af en toe een clematis er tussen te zetten.

De hedra hoe je niet vast te binden aan het gaas. Beter is het om de hedra tijdens de groei door het gaas te buigen. Loop in het begin om de paar dagen de planten even na om gegroeide takken gelijk te leiden. Als de takjes dikker en langer worden knakken ze bij het buigen.
 

Tiho

  • #11
Ik zou er ook rekening mee houden dat als het groot is dat er dan erg veel snoeiafval vanaf komt. Ik heb twee stukjes van 2,5 x 1 mtr.

In een jaar komt er denk ik toch wel een groene rolcontainer vol vanaf.
Reken maar uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu